МОН веде консультації з Естонією, що головує в Раді ЄС, щодо донесення позиції України по Закону «Про освіту» (фото)

У Естонії функціонує модель застосування державної мови у системі освіти, що відповідає моделі, яку пропонує Україна в межах нового Закону «Про освіту». Про це йшлося під час зустрічі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Надзвичайним і Повноважним Послом Естонської Республіки в Україні Гертом Антсу сьогодні, 17 жовтня, у МОН.

«Для нас важливо провести консультації з вами як з країною, що має схожу систему застосування державної мови у школах з мовою навчання нацменшин, що пропонуємо й ми. Для нас надзвичайно важливо донести нашим європейським колегам, що запропонований Україною шлях – це модель, яка вже функціонує у країнах-членах ЄС. Також ми зацікавлені у ваших рекомендаціях, якими шляхами ми можемо доступніше донести свою позицію нашим партнерам. Зараз ми знаходимося у ситуації, коли Угорщина спрямовує значні сили та ресурси для поширення неправдивої інформації щодо планів України стосовно імплементації статті 7. Я розумію, що у них вибори, і, фактично, вони ведуть на наших територіях передвиборчу кампанію, адже українці, які належать до угорської меншини, голосують на їхніх виборах. Однак ці політичні мотиви не мають перекреслити педагогічних цілей, а саме необхідності покращення якості освіти та вивчення державної мови у школах нацменшин», – зазначила Лілія Гриневич.

Посол Естонії підкреслив важливість постійного діалогу з представниками країн-членів ЄС. Він також запропонував заручитися підтримкою якомога більшої кількості країн, які також є країнами походження певних меншин на території України.

«Дійсно, наша позиція, що у Європі не можуть панувати подвійні стандарти – ті принципи, що вважаються справедливими для країн-членів ЄС, мають працювати й для України. Сильною підтримкою може стати підтримка Болгарії чи Польщі, меншини яких також проживають та навчаються на території України», – розповів Герт Антсу.

МОН продовжить консультації з Естонією щодо можливої комунікації мовної статті Закону «Про освіту» на рівні ЄС. Важливо також зазначити, що наразі Естонська Республіка Головує в Раді ЄС.

Нагадуємо, що сьогодні, 17 жовтня, також відбулися зустрічі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Послом ЄС Хюгом Мінгареллі та з Міністром національної освіти Республіки Польща Анною Залевською.

Джерело