Мін’юст отримало від ГП Грузії новий запит щодо екстрадиції Михайла Саакашвілі

Міністерство юстиції отримало від Головної прокуратури Грузії новий запит на розшук, взяття під варту та екстрадицію Михайла Саакашвілі. Про це сьогодні повідомив заступник Міністра юстиції Сергій Петухов.

Він зазначив, що за даними Головної прокуратури Грузії Михайло Саакашвілі виступає в якості обвинуваченого у 4 кримінальних провадженнях, порушених за наступними статтями Кримінального кодексу Грузії:

  1. п.п. а, г ч. 2 та п. б ч.3 ст. 182 КК Грузії, тобто Протиправне привласнення чи розтрата чужого майна, вчинена групою осіб за попередньою змовою, з використанням службового становища, у великому розмірі.
  2. п. б ч.3 ст. 333 та п. д ч. 5 ст. 25, ст. 117 КК Грузії, тобто Умисне завдання тяжкої шкоди здоров’ю.
  3. ч. 2 ст. 332, тобто Зловживання службовими повноваженнями особою, що займає державно-політичну посаду.
  4. ч.2 та пп. б та в ч.3 ст. 333 КК Грузії, тобто Перевищення службових повноважень особою, що займає державно-політичну посаду, вчинене шляхом насильства чи з застосуванням зброї та образою гідності потерпілого.

Сергій Петухов також додав: у надісланих на адресу Міністерства юстиції України документах зазначається, що ухвалою судді Колегії в кримінальних справах Тбіліського міського суду по відношенню до Михайла Саакашвілі було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Після цього, постановою старшого прокурора Головної прокуратури Грузії, у зв’язку ухиленням від явки до слідчого органу та не встановлення місцезнаходження Михайла Саакашвілі він був оголошений у розшук.

«Головна прокуратура Грузії у своєму запиті надала гарантію Генеральній прокуратурі України, що цей запит не має на меті переслідування особи за політичними мотивами, що особу не буде притягнуто до відповідальності за вчинення злочинів, не передбачених запитом, що особу не буде видано третій державі без згоди України, а також що відносно до запитуваної особи буде дотримане законодавство Грузії та передбачені міжнародними договорами права та свободи людини», – наголосив Сергій Петухов.

Він також поінформував присутніх про те, що у відповідності  до кримінально-процесуального законодавства Міністерство юстиції пересилає отриманий від грузинської сторони запит і супровідні документи у обсязі 94 сторінок до Генеральної прокуратури України для проведення екстрадиційної перевірки.

Джерело