Міжнародні резерви України сягнули максимуму з початку 2014 року

Міжнародні резерви України на 01 вересня 2017 року становили 18034.8 млн.дол. США (в еквіваленті) за попередніми даними. Востаннє обсяг резервів перевищував цю відмітку на початку 2014 року. Сьогодні резерви перебувають на рівні на 16% вищому, ніж на початку поточного року. Зокрема, за підсумками серпня резерви зросли на 240 млн. дол. США або 1.3%.

Протягом серпня на зміну обсягів резервів впливали:

  • Надходження на користь Уряду у сумі 351.5 млн. дол. США від розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), деномінованих у валюті.
  • Валютні інтервенції Національного банкуна міжбанківському ринку,за підсумками яких чиста купівля валюти Національним банком становила 234.0 млн.дол. США.

Зокрема, завдяки сприятливій зовнішньоекономічній кон’юнктурі для товарів українського експорту, насамперед металургії, протягом місяця Національний банк купив285.3 млн.дол. США (у тому числі62.0 млн.дол. США – заінтервенціямиу формі запиту найкращого курсу).

Також 31 серпня у зв’язку зі перевищенням попиту на валюту над її пропозицією та відповідним посиленням волатильності на валютному ринку Національний банк провів один валютний аукціон, під час якого продав 44.3 млн.дол. США. Ще 7.0 млн.дол. США Національний банк продав заінтервенціямиу формі запиту найкращого курсу.

  • Платежі Уряду та Національного банку на користь Міжнародного валютного фонду у сумі 448.7 млн. дол. США.
  • Платежі Уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті (крім платежів на користь МВФ) на суму 50.1 млн.дол. США, з яких 12.3 млн. дол. США – з метою обслуговування і погашення ОВДП, деномінованих у валюті.

Станом на 01 вересня обсяг міжнародних резервів покриває 3.6 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Довідково: Дані про міжнародні резерви та ліквідність в іноземній валюті складаються та поширюються щомісяця:
не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні;
не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені.
Уточнені дані можна знайти за посиланням.

Джерело