Про тушонку для армії

Сергей Мисюра

Вставлю і я своїх 5 копійок стосовно останніх подій з тушонкою.

Так, вона погана і не годиться для харчування військовослужбовців. Я навіть своєму Прайсу її не дав би. Але є декілька але.

Перше. Міністерство оборони не закупляє тушонку. Ба навіть більше – взагалі не закупляє ніяких продуктів для харчування військ. МО купляє послугу для харчування частин. Кожна частина заключає договір з «фірмою-кормільцем», яка і займається харчуванням частини. Все це контролює і відповідають командир частини з зампотилом. Пишуть рекламації та підписують акти виконаних робіт, після успішного харчування свого особового складу.

Друге але. Усі посадові особи не мають рентгенівського зору і не входять у Лігу справедливості. Основним критерієм при прийомі усієї продукції є не власні смакові переваги, а відповідність продукції договору і сертифікатів якості. Тобто є консерва, яка має усі документи і сертифікати якості. Вона повинна відповідати усім ТУ і ГОСТам з ДСТУ і вона повинна поставлятись згідно договору.

Повинна. Але і «комерс» має заробити грошей, тому що за свою послугу він і так дуже мало отримує, і поставити щось у війська. Щось. Тому в хід ідуть і підробка документів, і підробка самих консерв, і підкуп посадових осіб, щоб було все підписано.

Останнє але. Чому при надходженні уже який раз поганої тушонки усі кажуть, що МО постачає погану тушонку?

Не «комерс», який цю халтуру привіз у війська. Не частини, які проводять прийом, рекламацію та підписують акти виконаних робіт/постачання послуг? Цікаві питання. Але вигідно одразу на МО бочку котити. Компетентності ж не вистачить розібратись, чи комусь вигідно…

Тут навіть цікаво, чому ніхто ще не підняв меседж, що куди дивиться президент, як так погано годують 67 бригаду??

Я одразу бачу питання, що хтось же повинен контролювати якість тієї продукції. Так, Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ має функції контролю якості. Точніше отримало цю функцію зовсім недавно. Але ми перевіряємо продукцію тільки через лабораторії, які видають ті самі сертифікати, які видавали «комерсам» і раніше. І для нашої лабораторії вони відправляють гарну тушонку, яка пройде по всім критеріям і не тільки нашу перевірку. Але буде відправлятись у війська уже не та тушонка, зовсім не та…

А ще є цікаве питання ціни. Якщо подивитись в супермаркеті, то гарна тушонка скільки буде коштувати? Більше 20 гривень за банку? Спитайте волонтерів, які в 2014-15 роках самі робили тушонку. Добру, домашню. Скільки за банку треба було грошей збирати? Ба навіть не беремо домашню, візьмемо з магазину, яку за 20 гривень не знайдете, щоб вам сподобалась. А через Мінфін і Мінюст армія має їсти тушонку саме з приблизно такою ціною. І тому комерси зі зростанням цін на м’ясо і вдаються до збільшення кількості «халтури» в поставлених консервах.

Тому в нових змінах до Договорів про харчування військ ми наполягаємо на новій системі контролю якості. Так, як ми перевіряємо новий сухпайок. Виїжджаємо на склад підприємства, перераховуємо усі партії, вибираємо контрольні зразки кожної партії, самі проводимо дослідження і тільки потім даємо дозвіл на постачання у війська.

У цих 78 копійках, яких я мав написати тільки на 5, я нікого не захищаю. МО винне, бо бідне і не може контролювати все за старими договорами. Комерси винні, бо треба заробляти гроші і завжди хочуть десь економити і обманути, але більше заробити. Журналісти винні, бо не завжди компетентні. Але точно не винен солдат, який має їсти гідну їжу, а ми будемо і надалі розробляти все залежне від нас і чекати нових договорів з фірмами, які займаються харчуванням нашої армії.

Автор