Світ 14 лютого. Результати дня

Iliya Kousa

Генерал у подвійній відставці у США, масове вбивство у ДРК, скандал навколо нафтопроводу у США, конфлікт з найбільш популярним блогером «Youtube», вбивство лідера «Ку-Клукс-Клану», загадкова смерть брата лідера КНДР у Малайзії, битва за Аль-Баб в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Понад 100 цивільних вбиті солдатами армії Демократичної Республіки Конго. Про це повідомили в ООН. Вони заявили, що провели розслідування і мають докази цих вбивств. Цивільних застрелили військові під час демонстрацій з 9 по 13 лютого. Тоді армія відкрила вогонь по протестувальниках – прихильниках племінного вождя Камвіна Нсапу.

Америка:

– Радник президента США з питань національної безпеки Майкл Флінн подав у відставку на тлі скандалу з його зв’язками з російськими чиновниками. Напередодні, він визнав, що подав неповну інформацію стосовно своєї телефонної розмови з послом РФ у США Сергієм Кисляком за кілька днів до вступу на посаду президента Дональда Трампа, під час якої нібито обговорювалося скасування санкцій проти Кремля. Флінн говорив з послом у грудні. Спершу, він спростовував інформацію, що темою розмови були санкції. Його підтримував віце-президент США Майкл Пенс. А згодом він зізнався, що розповів «не все». Через це, Флінна звинувачують у порушенні так званого «Акту Логана» 1798 року. Цей закон забороняє громадянам США, які не мають офіційних повноважень, вести переговори з офіційними посадовими особами інших держав, які мають розбіжності з урядом США. Флінна на посаді замінить генерал Джозеф Кіт Келлог, який раніше був головою апарату Ради з національної безпеки.

– У США суд відхилив позов корінних мешканців штату Північна Дакота щодо будівництва нафтопроводу на їхній території поблизу резервації. Вони подали скаргу після того, як компанія-забудовник отримала право розрити тунель під озером Оахе. Воно є одним з головних джерел питної води для індіанців. Люди стверджують, що будівництво нафтопроводу – загрожуватиме екології регіону та життям мільйонів корінних мешканців долини.

– Сенат США схвалив кандидатуру продюсера та колишнього співробітника банку «Goldman Sachs» Стівена Мнучіна на посаду міністра фінансів США. Його підтримали 53 сенатора, 47 – проголосували проти. Противники Мнучіна заявили, що він «наживався на банкротстві людей» під час фінансової кризи 2008 року.

– США запровадили санкції проти віце-президента Венесуели Тарека Аль-Айсамі за підозрою у причетності до міжнародної торгівлі наркотиками. Зокрема, його звинувачують у зв’язках з наркобароном Валідом Макледом, який займається поставками наркотиків з Венесуели до США.

– Компанія «Disney» розірвала контракт з найбільш популярним у світі блогером на «Youtube» – ПьюДайПаєм. Чоловіка звинуватили в розповсюдженні антисемітських поглядів. Фелікс Чельберг, який відомий в усьому світі під ніком «PewDiePie», має найбільшу аудиторію на своєму каналі «Youtube» (понад 52 мільйони користувачів) та найбільшу кількість переглядів його відео (понад 14 мільярдів). Минулого року, йому вдалося заробити 14 мільйонів доларів. У 2016 році його акаунт в «Твіттер» заблокували через те, що він поширював матеріали про терористичну організацію «Ісламська держава» та жартував над мусульманами.

– Група журналістів видання «The Wall Street Journal» виступають проти цензури з боку головного редактора Джерарда Бейкера, який попросив їх уникати критики на адресу президента Дональда Трампа.

– У США вбили лідера ультраправої організації «Ку-Клукс-Клан» Френка Анконе. Його тіло знайшли з вогнепальним поранення в голову біля річки Міссурі у місті Белград. Звинувачення в убивстві оголосили його дружині та пасинку.

Азія:

– США, Південна Корея та Японія погодилися посилити військову співпрацю для спільного протистояння КНДР. У березні три країни мають провести спільні військово-морські навчання за участі атомних підводних човнів та винищувачів F-22.

– Голова ради директорів японської корпорації «Toshiba» Сігенорі Сіга подав у відставку на тлі скандалу з рекордними збитками, яких зазнала компанія у 2016 році після того, як занизила вартість своїх акцій. Це рішення було ухвалене радою директорів. Сіга взяв на себе відповідальність за нього.

– У Малайзії раптово помер Кім Чон Нам – брат лідера КНДР Кім Чен Ина. Малайзійська влада підтвердила смерть Кім Чон Нама. За їхніми даними, йому стало зле в аеропорту Куала-Лумпура і він помер дорогою до лікарні. Натомість, місцеві ЗМІ повідомляли про вбивство внаслідок нападу. У Південній Кореї стверджують, що Кім Чон Нам був убитий спеціальними дротиками з отрутою. Старший син колишнього лідера Північної Кореї Кім Чен Іра повинен був зайняти місце батька після його смерті. Але у 2001 році в нього виник конфлікт з батьком. Останні роки він не з’являвся у КНДР. Чимало часу проводив у китайському Макао.

– Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що президент США Дональд Трамп вперше в історії їх відносин письмово пообіцяв захищати спірні острова Сенкаку, на які претендують Японія та Китай.

Європа:

– В Австрії поліція затримала 25-річного чоловіка, який схожий на Адольфа Гітлера. Його звинувачують в поширенні ідей нацизму та екстремізмі. Чоловік, який називає себе Гаральд Гітлер, нещодавно переїхав до містечка Браунау-ам-Інн на кордоні між Австрією та ФРН. Там він закликав місцевих мешканців протестувати за «відродження історичного минулого Рейху». В Австрії прославляння ідей нацизму вважаються кримінальним злочином.

– Четвертий за тиждень губернатор подав у відставку в Росії. Голова Рязанської області Олег Ковальов пішов з посади достроково. Замість нього призначили депутата Держдуми РФ Миколу Любімова. Серію відставок губернаторів та заміну їх на «московських» чиновників називають спробою центральної влади посилити свій вплив у регіонах.

– Британська компанія «Rolls-Royce» у 2016 році зазнала рекордних збитків на суму в 5,7 млрд. доларів. Про це свідчать дані у звіті про стан компанії за 2016 рік. Найбільше, компанія постраждала від падіння курсу фунту стерлінгу на тлі виходу Великої Британії з ЄС. Також вона втратила понад півмільярда доларів через виплату штрафів по антикорупційним справам у США.

– Королева Великої Британії Єлизавета II відкрила у Лондоні Центр кібер-безпеки, який відповідатиме за захист країни від хакерських атак.

– За даними останніх соціологічних опитувань у Франції, популярність кандидата у президенти країни від правої партії «Республіканці» Франсуа Фійона впала до 22%. Раніше, вона становила понад 50%, і він вважався фаворитом перегонів. Рейтинг Фійона серйозно впав через скандал з фіктивними виплатами своїй дружині та дітям, в центрі якого він опинився.

– Конституційний суд Іспанії анулював резолюцію про організацію референдуму про незалежність Каталонії. Судді скасували постанову, яка дозволяє проводити референдуми без узгодження з центральною владою.

Близький Схід:

– Американська правозахисна організація «Human Rights Watch» звинуватила сирійську владу в застосуванні хімічної зброї під час битви за Алеппо минулого року. У своєму розслідуванні, організація посилалася на пости у соціальних мережах, інтерв’ю зі свідками та фотографії. У зв’язку з цим, Франція закликала запровадити більше санкцій проти Сирії через ці звинувачення.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» п’ять населених пунктів та стратегічну висоту на сході провінції Алеппо. Урядові сили взяли під контроль н.п. Абу Джаббар, Аль-Мугара, Таль Джаббар, Бейджан і Таль Бейджан східніше аеропорту «Кувейрас». Таким чином, вони намагаються захопити східні території провінції Алеппо, щоб перекрити турецьким військам шлях до Ракки після їх захоплення міста Аль-Баб.

– Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим повідомив, що турецька армія контролює більшу частину міста Аль-Баб на півночі Сирії.

– Сирійські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» газове родовище «Аль-Хайян» на сході провінції Хомс та з боями пробилося до регіону Аль-Байярат за 19 км від Пальміри.

– Іракська армія розпочала перекидання своїх військ до західного Мосула для початку останньої фази битви за місто.


На фото: колишній радник президента США Дональда Трампа з питань національної безпеки, генерал у відставці Майкл Флінн

Автор