НБУ продовжує «лімітувати» карткові рахунки українців

Ніна Южаніна

Не встиг НБУ запровадити ліміт у 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб “з карти на карту” (обмеження діятиме з 1 жовтня 2024 року протягом 6 місяців, писала про це тут), як у медіапросторі почали ширитися поради щодо обходу цього обмеження.

Тож тепер інша порада — вже від самого регулятора: при обмеженні P2P-переказів він рекомендує банкам орієнтуватись на доходи громадян.

«Ми радимо банкам домовитися на рівні асоціації, щоб головним орієнтиром для застосування лімітів був підтверджений рівень доходів клієнтів,  вказаний в анкеті. І щоб ліміти були встановлені одночасно по всьому ринку задля уникнення зміни клієнтами одного банку на інший».

Інакше кажучи, якщо рівень доходу становить 20 000 грн на місяць, переказати 25 000 зі своєї карти вже не зможеш.

А якщо мав місце підробіток і дохід зріс?

А якщо клієнт накопичував гроші на картці, щоб потім одним платежем придбати, наприклад, дорогий мобільний телефон/екофло/все-що-завгодно?

На ці запитання відповідей немає.

* * *

ЛІМІТИ на використання ВАЛЮТНИХ карток українських банків ЗА КОРДОНОМ НБУ також вирішив посилити.

Це передбачено Постановою Правління Національного банку України від 6 вересня 2024 року №108.

З 10 вересня поточного року встановлюються такі обмеження для оплати за кордоном низки товарів та послуг (З ВАЛЮТНИХ КАРТОК):

  • 100 тис. грн на місяць в еквіваленті при придбанні годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет тощо;
  • 500 тис. грн на місяць в еквіваленті для операцій з оренди і купівлі нерухомості.

У першому випадку необхідність лімітів в НБУ пояснюють наявністю спроб уникнути обмеження на купівлю банківських металів за межами України, встановленого НБУ на період дії воєнного стану.

У другому – тим, що встановлений ліміт враховує потреби українців, що перебувають за межами України або подорожують за кордоном, та задовольняє потреби 98% клієнтів банків, що здійснюють зазначені операції.

А все разом дасть можливість уникнути відпливу капіталу з України у значних обсягах.

РАНІШЕ ОБМЕЖЕННЯ ОПЛАТ З ВАЛЮТНИХ КАРТОК НЕ БУЛО.

* * *

Всі читали чи чули, що з 1 жовтня 2024 року Національний банк України постановою від 27 серпня 2024 року №102 тимчасово на пів року встановлює ліміт у 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб “з карти на карту” (також відомих як P2P).

Ось нові (нещодавно) анонсовані НБУ подальші дії: упродовж місяця там почнуть створювати реєстр скомпрометованих карток, далі – реєстр “неблагонадійних” торговців.

Також найближчим часом Нацбанк планує надати банкам рекомендації щодо:

  •  відстеження і контролю за експортно-імпортними операціями із закупівлі енергообладнання,
  • аналізу ФОПів у практиці ухиляння від сплати податків корпораціями.

Останнє просто обурює. Тотальної фіскалізації спрощенців виявилося замало?

Що ще не так із ФОПами? До чого тут НБУ до цього аналізу?

Податкова вже давно мала зробити цей аналіз, і не через контроль банківських транзакцій, а на основі ризик-орієнтованого аналізу певних секторів економіки та окремих видів діяльності.

Як на мене, знову щось готують…

* * *

Що ж, приєднаюсь і я до медіачеку.

Оскільки деякі ЗМІ (тг-канали) некоректно подали інфо, НБУ її і спростував. Але спростував форму, а не суть.

Якщо уважно почитати інформацію, оприлюднену на фейсбук-сторінці НБУ, потім ту, що сьогодні рознесли по тг-каналах, і що в підсумку спростували в тому ж НБУ, все стає на свої місця.

НБУ не планує обмежити операції з картками громадян, виходячи з рівня їх доходів (відповідної постанови немає), а радить/рекомендує це зробити банкам.

Причому радить «домовитися на рівні асоціації».

На сьогодні профільних асоціацій існує дві – Незалежна асоціація банків України та Асоціація українських банків. Як вирішать їхні члени, так і буде.

Інша річ, що рекомендації НБУ в банківському середовищі сприймаються зазвичай як дороговказ.

Про заблоковані картки чи рахунки клієнтів – це вже домисли авторів телеграм-каналів. Такого в офіційному повідомленні точно не було і немає (перевірила: станом на тепер воно залишилося без змін).

І наостанок.

Прикро, що вкотре, нібито борючись із нелегальним обігом онлайн-казино, продажів в інтернеті заборонених товарів, для чого впроваджують ліміт на P2P-перекази в 150 тис. грн на місяць, РАДЯТЬ/РЕКОМЕНДУЮТЬ інші неприйнятні речі.

Це не що інше, як стимулювання тіньових розрахунків готівкою.

Жах!

Автор