Санкції на часі. 05.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 05.08.2024.

1. Нафтогазові доходи росії, які забезпечують приблизно третину федерального бюджету, у липні виявилися значно меншими, ніж чекав Мінфін рф.

– За його даними, вони склали 1,08 трлн руб, на 142 млрд руб менше, ніж очікувалося. Це максимальне відхилення від його прогнозу з січня.
– Ціна на нафту впала до мінімуму з грудня і коштує трохи більше ніж $75. Це означає, що Urals трохи вище $60. Дисконти російської нафти до еталону у липні скоротилися на $1,5-1,7 за барель до приблизно $13.
– Чисті продажі валюти найбільшими експортерами зменшилися у липні до $11,5 млрд із $14,5 млрд у червні.
– Тим часом рубль продовжує зміцнюватися через проблеми з оплатою імпорту.
– Міцний рубль – дешева нафта – видобуток, що скоротився – це ідеальний шторм для російського бюджету, який на третину залежить від нафтогазових доходів.
– При поточному обсязі вітчизняного експорту нацвалюта переоцінена на 8% і в серпні може впасти до 12,2 руб. за юань.
– Але через відхилення нафтогазових доходів від прогнозу Мінфін вп’ятеро скоротить покупки юанів до Фонду національного добробуту – з 123,8 млрд. руб. у липні до 24,7 млрд руб. у серпні. З урахуванням оголошеного продажу валюти Центробанком рф загальні валютні інтервенції зростуть більш ніж удвічі: з 3 до 7,3 млрд руб. у день.

2. Супутникові знімки показують судно з СПГ із російського заводу «Арктик СПГ-2», що потрапив під санкції.

– Минулого тижня до російського заводу з експорту зрідженого природного газу в Арктиці причалило велике судно, судячи зі супутникових знімків.
– Очевидно, це стало першим кроком щодо обходу санкцій США, прийнятих щодо цього підприємства. Знімки свідчать, що довжина судна становить близько 280 метрів, що відповідає довжині стандартного судна, використовуваного для перевезення зрідженого природного газу.
– На супутниковому знімку також видно полум’я на найближчому об’єкті, що, ймовірно, означає, що там спалюють газ і, можливо, нарощують виробництво ЗПГ.
– У листопаді Сполучені Штати ввели санкції, щоб не допустити експорту з “Арктик СПГ-2”.
– Завод запрацював у грудні, проте відвантаження СПГ з «Арктик СПГ-2» вже було утруднено. Це призвело до того, що газ став однією з основних сфер, де західні санкції зробили безпосередній та відчутний вплив на військову економіку росії.
– Судно, зафіксоване на супутникових знімках, не відображається в системах відстеження, що є характерною рисою суден «тіньового флоту». Вони часто приховують своє місцезнаходження або відключають передавачі.

3. Hugo Boss продав свій російський бізнес оптовому партнеру Stockmann за нерозголошену плату, повідомив німецький будинок моди, приєднавшись до рядів західних брендів, які покидають російський ринок через війну в Україні.

– Німецька модна компанія призупинила свій роздрібний бізнес у росії незабаром після того, як Москва вторглася в Україну в лютому 2022 року.
– Вона також призупинила свою електронну комерцію на російському ринку та припинила рекламу.
– Stockmann у росії працює незалежно від свого колишнього фінського власника, який продав свій російський бізнес після анексії Криму москвою в 2014 році.

4. Імпорт віскі в росію за підсумками першого півріччя 2024 року зріс майже вдвічі порівняно з 2022 роком і досяг 1,4 млн декалітрів — обсяг, який можна порівняти з показниками 2021 і 2020 років, коли в росії офіційно працювали найбільші міжнародні виробники алкоголю.

– Віскі — лідируюча категорія з імпорту серед усіх видів алкоголю, на яку припадає 43% від загального обсягу спиртних напоїв, що ввозяться до росії.
– При цьому віскі з Європи та США вже два роки ввозиться паралельним імпортом.

5. Рада ЄС запровадила обмежувальні заходи щодо ще 28 осіб за їхню роль у внутрішніх репресіях та порушеннях прав людини в Білорусі.

– Санкції, зокрема, були введені проти двох заступників начальника Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією МВС. Це один з головних органів, відповідальний за політичні переслідування в Білорусі.
– До санкційного списку також додали прокурорів і суддів, які виносили політично вмотивовані вироки.
– Крім того, обмежувальні заходи також застосовуються до керівників різних виправних установ.
– Санкції ЄС накладені також на представників білоруських ЗМІ – генерального директора найбільшого державного інформаційного агентства БелТА Ірину Акулович, ведучого Микиту Рачиловського і колишнього керівника пресслужби Лукашенка Дмитра Жука.

6. Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем заявив про можливість запровадження Євросоюзом нових санкцій проти китайських компаній, які постачають до росії продукцію подвійного призначення.

«Швеція підтримала ці заходи (червневий санкційний пакет щодо 61 компанії, що торгує з рф, з яких 19 китайські) проти китайських акторів, і нам необхідно знову подивитися на дію санкційного режиму ЄС, щоб забезпечити його максимальний ефект, — сказав Більстрем в інтерв’ю газеті Dagens. Nyheter. — Я не виключаю необхідності подальших кроків. Швеція активно виступає за те, щоб закрити якнайбільше лазівок у мережі вже введених санкцій».
– Міністр заявив, що, незважаючи на вже введені санкції, окремі західні товари потрапляють до рф через треті країни, які не вживали обмежувальних заходів, зокрема, через Китай.
– Більстрем послався на доповіді НАТО, в яких стверджується, що близько 80% товарів, необхідних для російського військово-промислового комплексу, надходять через Китай або мають китайське походження.

7. В урядах Німеччини та Фінляндії розкритикували прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який після зустрічі з диктатором Путіним вирішив впускати росіян у країну без додаткової перевірки.
– Там закликали Єврокомісію розглянути так званий візовий виняток для мешканців країни-агресора.
– Так прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо вважає, що ЄК має розглянути візовий виняток, наданий Угорщиною росіянам, та вжити відповідних заходів.
“Діяльність Угорщини на посаді голови також має оцінюватися дуже критично. Неможливо постійно суперечити спільній лінії ЄС. Щодо цього потрібно зайняти жорстку позицію”, – наголосив Орпо.
– Міністр внутрішніх справ німецької землі Бранденбург Міхаель Штюбен зі свого боку закликав посилити прикордонний контроль на всіх кордонах ЄС з Угорщиною.
– Глава МВС Німеччини Ненсі Фезер зазначила, що ризик російського шпигунства та саботажу є високим і став ще гострішим з початком війни росії проти України, тому країни ЄС мають посилити захист, а не навпаки створювати “потенційні шлюзи” для шпигунів і диверсантів.

8. Група з 67 євродепутатів поставила під питання членство Угорщини в Шенгенській зоні після рішення Будапешта про пом’якшення візового режиму для громадян росії та білорусі.

– Відповідний лист євродепутатів було направлено до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.
– Ініціаторами листа виступили литовський євродепутат Петрас Ауштрявічюс та євродепутатка з Чехії Дануше Нерудова. Загалом під ним підписалися 67 європарламентарів.
– Євродепутати заявили, що лист є виявом їхньої стурбованості щодо нещодавнього рішення угорського уряду послабити візові обмеження, зокрема, для громадян росії та білорусі.
– У зв’язку з цим вони закликали Європейську комісію вжити термінових заходів для розслідування рішення Угорщини, оскільки воно може стати лазівкою і потенційно поставити під загрозу загальне функціонування Шенгенської зони та її роль як безпечного простору для громадян.
“Якщо угорський уряд відмовиться змінити свою політику, комісія і всі представники ЄС повинні поставити під сумнів присутність Угорщини в Шенгенській зоні, запровадивши нові заходи для захисту європейських громадян, в тому числі, за необхідності, нові засоби контролю на угорських кордонах”, – стверджують автори листа.
– Слід також зазначити, що інші країни Шенгенської зони мають право не визнавати візи, видані Угорщиною громадянам росії та білорусі, з відповідними наслідками.

Автор