«Євросолідарність» закликає залишити військовий ПДФО громадам

Ірина Геращенко

З 1 жовтня влада хоче забрати весь податок на доходи фізичних осіб, який сплачують військові за місцем постійної дислокації їх частин, з місцевого самоврядування на спецфонд, начебто на потреби оборони.

Чомусь ці кошти хочуть передати Міністерству стратегічних галузей, а не МО.

Мова йде про величезні суми, адже військові підрозділи на нулі, а ПДФО сплачується за місцем ППД. Все, як завжди, подається під благородними намірами – мовляв, місцеве самоврядування витрачає кошти на плитку, а так гроші через спецфонд підуть на ВПК.

Насправді, це великий обман і чергове велике крадівництво. Ми памʼятаємо ковідний спецфонд, який ішов не на медицину, а на дороги. Так ось, буде те саме. Плюс це порушення Конституції, ПДФО мають розпоряджатися місцеві органи влади.

Самі військові і місцеве самоврядування вже виступили категорично проти законопроєкту №10037.

Європейська Солідарність реєструє альтернативний законопроєкт.

1. ПДФО – це податки військових і вони мають право ними розпоряджатися. Ненормально, що і досі військові самі скидаються або за рахунок волонтерів купують генератори, дрони і тд.

Пропонуємо, аби ПДФО, згідно з Конституцією, залишався в місцевих бюджетах, 70% йшли на потреби військового підрозділу, який і є податкодавцем цих коштів, і місцева влада по замовленню військового підрозділу направляла ці кошти на закупівлю необхідного обладнання, машин, дронів, бань, інше. 30% мають залишатися в громаді і йти на ремонт ППД, бомбосховищ, житла, інші потреби.

2. Очевидно, що наша оборонка потребує збільшення фінансування. Тому ми пропонуємо кошти від дорожнього фонду спрямувати на МО для кредитування виробництва зброї. Кредитування, навіть безвідсоткове – це розвиток економіки, це контроль і це точно не розкрадання, а повернення коштів і зброї.

Головними ідеологами нашого законопроєкту є Петро Порошенко та Ніна Южаніна, будемо наполягати саме на такій версії.

І звичайно, абсурд забирати ПДФО посеред року, це треба робити бодай з нового фінансового року.

* * *

З порушенням регламенту, який дає депутатам 14 днів на внесення альтернативних законопроєктів, тільки що бюджетний комітет голосами слуг і ОПЗЖ підтримав скандальний законопроєкт про передачу військових ПДФО від місцевих рад в корупційний спецфонд Мінстратегрозвитку.

24 депутати проголосували за, 6 утрималися, 2 проти.

Голоси на чергове свавілля у влади, схоже, є. Саме тому засідання ВР відбуваються закрито.

Якщо законопроєкт №10037 цього тижня підтримає ВР, то ПДФО військових вже з 1 жовтня заберуть із місцевих бюджетів в фонд, де їх безконтрольно витрачатиме центральна влада.


Ніна Южаніна

Щойно бюджетний комітет ВР закінчив розгляд урядового проєкту закону №10037 про забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України.

Ці слова – прямо з назви проєкту, хоча в суспільстві він відомий вже як проєкт про військовий ПДФО (податок, утриманий із забезпечення (виплат) військових/-вим.

У проєкті пропонуються зміни до Бюджетного кодексу (це правила розподілу коштів), про що писала тут.

Як відреагували місцеві органи влади, військові, експерти, народні депутати – можна було чути, бачити протягом тижня (саме такий строк після його появи на сайті): НЕГАТИВНО, НЕПРИЙНЯТНО, НАСТУП НА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ, ХАОС МІЖБЮДЖЕТНИХ ВІДНОСИН.

Це не всі епітети, які визначило суспільство.

Проте, незважаючи на незакінчені строки подання альтернативних законопроєктів (сьогодні лише 7-й з 14-и законодавчо встановлених днів), комітет у присутності міністра фінансів Марченка, заступника міністра Улютіна розглядає вже по суті запропоновані зміни.

Аргументи міністра, їх треба знати, бо надзвичайно рідко бачимо і чуємо його:

  • пропозиції подані з метою забезпечення сектору безпеки і оборони;
  • ніхто не запитує, як нам (?) вдається забезпечувати виплати сектору безпеки і оборони, ми ж не святим духом наповнюємо;
  • на сьогодні на рахунках місцевих бюджетів коштів близько 220 мільярдів гривень;
  • кажуть, що грошей у громадах не вистачає, так от залишки 2-місячних бюджетів у них є вже зараз, в кого не вистачить, дотаціями дофінансуємо;
  • саме з 01.10 поточно року (тобто через 10 днів) вже треба весь податок забирати (спрямовувати) до спеціального фонду державного бюджету (тобто на рівень розподілу центральної влади);
  • в жодній країні місцева влада не бере участі у фінансуванні збройних сил, в нас чомусь вирішили, що органи місцевого самоврядування це можуть робити (😯, а де ж ви були майже 19 місяців?);
  • корупція на центральному рівні і завищення цін на закупівлях на центральному рівні – нехай розбирається антикорупційна інфраструктура.

Чому не можна так маніпулювати і в чому полягає суть зареєстрованого альтернативного проєкту закону №10037-2 – далі.

В чому ж хибність підходу в урядовому проєкті №10037?

По-перше, порушення конституційних основ місцевого самоврядування, основою якого є доходи місцевих бюджетів, що переважно формуються за рахунок ПДФО, який Мінфін хоче вилучити в державний бюджет.

По-друге, якщо втрати місцевих бюджетів виникли внаслідок рішень органів державної влади – вони мають бути компенсовані державою.

По-третє, централізація “військового” ПДФО неодмінно призведе до уповільнення фінансування найнеобхідніших військових потреб з місцевих бюджетів в умовах воєнного стану.

По-четверте, передані на 2024 рік кошти дорожнього фонду до загального фонду держбюджету можуть втратити таке необхідне оборонне призначення та бути розмиті через сотні інших бюджетних програм.
На цю норму чомусь взагалі ніхто не звернув уваги!

В результаті матимемо такі негативні наслідки:

  • порушення оперативності фінансування з місцевих бюджетів потреб військових формувань, їх з’єднань, військових частин, підрозділів, місцезнаходженням яких є територія відповідної територіальної громади;
  • уповільнення розбудови оборонно-безпекового виробництва;
  • поява нових корупційних ризиків і схем через концентрацію майже 200 млрд грн, які можуть бути просто розкрадені (!!!) під виглядом знищення збудованих за ці кошти об’єкти!

Тому посилення військових спроможностей держави має відбуватися не шляхом пригнічення місцевого самоврядування та обмеження його матеріально-фінансової основи, а через інші бюджетні інструменти, які знайшли своє відображення у зареєстрованому нами альтернативному проєкті №10037-2.

Автори
,