Санкції на часі. 19.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом 19.09.2024.

1. Бюджет рф може втратити 500 мільярдів рублів через падіння ціни на нафту.

– В результаті падіння цін на нафту барель подешевшав майже на $10, що є нижче закладеного рівня у бюджеті рф.
– Через це із запланованих 11,5 трлн рублів нафтогазових доходів уряд рф до кінця року збере не більше 11 трлн.
– На початку вересня ціна російського експортного сорту Urals вперше з початку року падала нижче за $60 за барель, хоча ще нещодавно він продавався по $75 і вище.
– З проблемами зіштовхнулися ключові галузі російської економіки — металургія та вугільна промисловість, які втратили ринки збуту через західні санкції.
– В результаті доходи російського уряду можуть виявитися на 1,3 трлн рублів нижче за план – 33,7 трлн рублів замість 35 трлн.
– З урахуванням того, що Мінфін рф підвищив план із видатків з 36,6 до 38 трлн рублів, фактично дефіцит бюджету може становити 4,3 трильйона рублів: це в 2,6 рази вище запланованого рівня (1,6 трлн) і на третину більше за показник минулого року (3 трлн).

2. Фінляндія планує конфіскувати у російських олігархів арену Helsinki Hall.

– Гельсінкі витратить 200 тисяч євро, щоб конфіскувати арену Helsinki Hall у олігархів Гєннадія Тімченка і сім’ї Ротенбергів. Цю суму уряд країни виділив для ухвалення окремого закону. Він має дозволити конфіскацію спортивно-концертного комплексу.
– Самі російські олігархи на продаж арени не погоджуються. Якщо угода так і не відбудеться, міська влада почне процес вилучення власності.

3. В липні цього року 83% російської сирої нафти та 46% нафтопродуктів було відправлено танкерами «тіньового флоту».

– При цьому лише 33% суден було застраховано міжнародними страховиками, що фундаментально підриває важелі цінового обмеження та глобальної торгівлі.
– ЄС ввів у дію нове законодавство, спрямоване на припинення продажу основних танкерів у російський «тіньовий флот», але, незважаючи на це, кількість суден флоту, що вирушають із вантажем із рф, різко зросла.
– Цей факт дуже непокоїть західні країни, адже санкції не мали на меті підірвати безпеку судноплавства, але саме такий їхній результат.
– росії вдалося розширити свій «тіньовий флот», придбавши 35 нових танкерів замість 41, доданих до списку санкцій з грудня 2023 року.

4. У липні російські страховики застрахували 60% нафтових вантажів, відправлених до Індії, порівняно з 40% у грудні минулого року.

– Використовуючи своїх страховиків, рф може продавати нафту за ціною понад 60 доларів за барель — обмеження, встановлені G7, Євросоюзом та Австралією.
– Західні послуги, такі як доставка та страхування, можуть бути використані тільки для російських вантажів, що продаються за граничною ціною або нижче за неї.
– У липні страхування експортних вантажів здійснювали такі російські компанії як «Інгосстрах», «Росдержстрах», «АльфаСтрахування» та «ТСК Страхування».
– До війни в Україні вантажовідправники переважно користувалися послугами великих західних страховиків для захисту та відшкодування збитків (P&I).
– На початку цього року Індія видала кільком російським страховикам дозвіл на надання морського покриття танкерам після того, як державна російська національна перестрахувальна компанія надала фінансову гарантію.
– У липні Індія обігнала Китай і стала найбільшим покупцем російської нафти, незважаючи на те, що Китай отримує постачання трубопроводами та морським шляхом.
– Понад 60% російського експорту нафти морем йде в Індію. Хоча багато західних страховиків відмовилися від страхування перевезень російської нафти, побоюючись порушити цінове обмеження G7, деякі з них все ще надають страхове покриття.

5. ЄС визначив новий пріоритетний напрямок санкцій – фінансові установи, що підтримують постачання військової продукції до рф.

– Європейський Союз може посилити санкції, спрямовані на фінансові установи, що підтримують потоки військової продукції до росії та постачання товарів, вироблених західними дочірніми компаніями в Південно-Східній Азії.
– ЄС із 2022 року запровадив низку санкцій проти росії через її повномасштабне вторгнення в Україну.
– За словами представника ЄС із санкцій Девіда О’Саллівана, ці санкції не є “чарівною кулею”, проте їхня мета полягає в тому, щоб зробити російську військову машину повільнішою, дорожчою та менш ефективною.
– Він також зазначив, що деякі компанії намагаються обійти санкції, використовуючи шляхи постачання товарів подвійного призначення до москви.

6. Європарламент закликав запровадити ембарго на російський СПГ і санкції для “Газпрому”.

– Європарламент закликав ЄС запровадити повне ембарго на російський скраплений природний газ і санкції проти “Газпрому” й російських нафтових компаній.
– Відповідний заклик міститься в резолюції, ухваленій у Страсбурзі в рамках пленарного засідання Європейського парламенту.
– Крім того, ЄП закликав запровадити заборону на імпорт російського зерна, калійних добрив, а також сировини, включно з алюмінієм, сталевою продукцією, ураном, титаном, нікелем, деревиною та виробами з неї, а також газом і нафтою.

7. Україна погодилася транспортувати азербайджанський газ на прохання ЄС.

– В українському уряді знають, що під виглядом транзиту азербайджанського газу реалізується схема заміщення: Азербайджан купує російський газ для себе, щоб вивільнити обсяги для імпорту до ЄС, розповіло джерело в Кабміні.
– У Києві розуміють, що зараз заміщення імпорту з росії до Європи газом з Азербайджану є фактично формальністю, аби не купувати газ у рф, і до азербайджанського газу може підмішуватися російський.
– “Ми свідомі того, що з цього газу щонайменше частина може бути російським. І що це суперечить нашому курсу з просування повної заборони російського газу в Європі. Проте цей крок був вимушений, і ми пішли на нього через прохання з боку Єврокомісії”, – розповідає співрозмовник.
– За його словами, Єврокомісії “комфортніше вдавати, що вони закуповують газ в Азербайджані, а не в Росії”.
– Він запевнив, що Україна погодилася на таку поступку лише як тимчасову.

8. До України потрапляють боєприпаси з Індії, попри протести росії.

– Артилерійські снаряди, продані індійськими виробниками зброї, були перенаправлені європейськими клієнтами в Україну, і Нью-Делі не втрутився, щоб зупинити торгівлю, попри протести з боку москви. росія, на яку припадає понад 60% імпорту озброєнь Індії, є цінним партнером для країни. Кремль порушував це питання щонайменше двічі.
– Індійські правила експорту озброєнь обмежують використання зброї лише заявленим покупцем, який ризикує припинити майбутні продажі, якщо відбудеться несанкціонована передача.
– Серед європейських країн, які відправляють індійські боєприпаси в Україну, Італія і Чехія очолюють ініціативу. Зазначається, що Індія, яка вже давно є найбільшим у світі імпортером зброї, також розглядає тривалу війну в Європі як можливість розвивати свій сектор експорту озброєнь.
– За два роки до великої війни три найбільші індійські виробники боєприпасів – Yantra, Munitions India і Kalyani Strategic Systems – експортували компоненти боєприпасів на 2,8 млн дол в Італію і Чехію, а також Іспанію і Словенію, де оборонні підрядники інвестували значні кошти в ланцюги постачання для України.
– За період з лютого 2022 року по липень 2024 року ця цифра зросла до 135,25 млн дол, включно з готовими боєприпасами, які Індія почала експортувати до цих чотирьох країн.

 

Ілюстративне фото: Army TV

Автор