Про символіку ССО

Маразм міцнішав. Пам’ятаєте красиву картинку – в літаку на Слов’янськ Президент підписує концепцію нового однострою і знаків розрізнення? Правильний, мудрий крок, котрий керманич України мав би зробити 25 років тому ще. Нарешті – дозріли. Перемога? Ні – зрада. Командування ССО влаштувало істерику – ми такого нехочемо. Фахівців не чують.

Користуються тим, що ми – робоча група – не можемо вчасно опинитися в кабінеті міністра і переконати не робити дурниць. ССОшники (невідомо хто, бувдур якийсь) ваяють повний абсурд, ультимативно тиснуть на Віктор Муженко та Степан Полторак , пропихують підписання того, що йде в супереч політичного рішення Президента. Субординація? Ні, не чули. Розум? Та де там! Тепер кожна людина в погонах, що не має знань, але може ультимативно тиснути на керівництво ЗСУ, може угробити змістовну роботу.

І не треба говорити про демократію. Це військо. Ані генерал Луньов, ані хто інший в командуванні ССО за своїми обліковими спеціальностями не є фахівцями з одностроїв та емблематики. Про які реформи можна говорити, коли у нас досі домінує принцип “кожна кухарка вміє керувати країною”?
Сьогодні командуванняя ССО шантажем пропихує абсурд в символіку, завтра генерали протягнуть лампаси (UPD 1: .щойно мав розмову із міністром щодо лампасу – з’ясували, має місце зіпсований телефон – лампас генерала буде вузький (!). тут позиція міністра така ж, як і у робочої групи ) післязавтра будуть істерики і ультиматуми щодо чорного і блакитного беретів, а потім на реформі можна ставити хрест.
Так обмаль часу до параду додає нервів процесу, але якщо зараз домінує бажання – нехай йдуть хоч в чомусь, то це не якість реформи однострою, а показуха. Це підміна суті.
Ще є час виправити ситуацію, зупиніться. ‪#‎зрада‬? Так.

UPD 2: Розмова із міністром привнесла ясності. Коротко позиція Степана Полторака:

1. Те, як вийдуть військові на парад, це тестове носіння – поспостерігаємо, обміркуємо, що треба зкорегуємо. Тобто, це не буде одразу табу.

2. Лампас буде тонким (!), але поки малиновий (робоча група пропонувала якщо і брати лампас, то на два тони темніше кольору кителя). Знову ж – побачимо-покрутимо, потім приймемо кінцеве рішення.

3. Беретний знак та емблема ССО. Часу настільки мало, що виготовити для ССО хоч якийсь беретний знак не встигнуть і треба буде задіяти “варіант Б”. Він у міністра є. Дійшли згоди, що це прийнятний пожежний варіант.

4. Після параду розмова емблематики ССО буде продовжена. Те, що стало предметом запиту (те, що писав Микола Чмир) не влаштовує і з цим також усі погоджуються.

5. Полторак наголосив, що напевно ніхто в світі так швидко не міняв однострій (практично роботи по парад почалися наприкінці весни, це кричуще мало), тож усі ці косяки невідворотні.

6. Домовилися про прямий контакт. Міністр як і раніше чує нас. От так непомітно “зрада” перестає бути зрадою. Хоча до перемоги треба ще дійти.

Автор