Фейки тижня пропаганди рф

Інформаційний спротив

Група “Інформаційний Спротив” продовжує уважно стежити за медіапростором та викривати добірні фейки роспропаганди у рамках щотижневої рубрики. Наразі до уваги пропонуються найбільш резонансні опуси кремлівських фейкоробів.

Заява Сирського про інвалідність

Російська пропаганда поширює фейк про те, що Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський начебто заявив, що “призовник має підтверджувати інвалідність у бою”.

Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, насправді генерал Сирський не робив такої заяви.

Ці слова є плодом уяви російських пропагандистів у рамках кампанії із дискредитації Збройних Сил України та його командування.

Війна між Польщею та Україною

Ворожий фейк: «Війна Польщі з Україною більш імовірна, ніж із росією».

Брехня: українці ненавидять поляків, тому при першій же можливості зженуть на них свою злість. Війна Польщі проти України більш імовірна, ніж з росією. Такий наратив із посиланням на польського економіста Лешека Сікульського поширює прокремлівська пропаганда.

Правда: між Україною та Польщею – мирні дипломатичні відносини. 58,4% українців позитивно ставляться до Польщі. Натомість саме росія та білорусь неодноразово погрожували Польщі війною.

Крім цього, Лешек Сікульський неодноразово відзначався антиукраїнськими заявами, спрямованими на розпалювання ворожнечі до українців у Польщі. Він є одним із ідеологів проросійського руху в Польщі.

Наказ Зеленського Сирському про будь-яку ціну утримання фронту

Брехня: президент України Володимир Зеленський зажадав від головнокомандувача ЗСУ утримувати існуючу лінію східного фронту за будь-яку ціну.

Насправді російська пропаганда поширює такі безпідставні плітки, щоб створити вищому військово-політичному керівництву України образ безжальних «м’ясників» і викликати обурення суспільства.

“Я краще втрачу якусь позицію, ніж допущу втрату всього особового складу”, – наголошував Олександр Сирський в інтерв’ю німецькій інформаційній службі ZDF.

Так само і Володимир Зеленський неодноразово підкреслював, що пріоритетом є збереження життя людей.

Французький Іноземний Легіон в Україні

Брехня: Французькі військовослужбовці прибули до України для участі у бойових діях. Йдеться про угруповання з приблизно 1600 осіб. Таку інформацію поширюють прокремлівські Telegram-канали.

Насправді жодного підрозділу французької армії, зокрема і Іноземного Легіону, в Україні немає. Цей фейк офіційно спростувала французька влада.

Джерело

Автор