Санкції на часі. 10.05.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 10.05.2024.

1. Український безпілотник здійснив найдальшу атаку по російських об’єктах на східному напрямку – під удар потрапив нафтопереробний завод “Газпром нафтохім” у місті Салават.

– Через це потенційно вразлива територія росії для ударів українських БПЛА розширилася на 200 тисяч квадратних кілометрів.
– Салават знаходиться приблизно за 1500 км по прямій від лінії фронту. Раніше в цьому напрямку безпілотники долітали до Новокуйбишевська та Єлабуги, які розташовані на 390 та 360 км на захід відповідно.
– Таким чином, загальна площа території росії, яка може зазнавати атак БПЛА, розширилася як мінімум до 1 млн 550 тисяч квадратних кілометрів.
– На ній знаходяться сім міст мільйонників.
– Безпілотник потрапив до установки каталітичного крекінгу, за допомогою якого переробляється нафта. На об’єкті сталося загоряння.
– Останніми місяцями НПЗ стали головною метою для атак української армії всередині росії.
– У зоні потрапляння перебувають 16 великих НПЗ, на які припадає 52% сукупної переробки нафти найбільших підприємств галузі.

2. Російський “Газпром” почав розпродаж майна після рекордних збитків.

– Компанія оголосила про пошук покупців на великі об’єкти нерухомості в Москві та Підмосков’ї.
– У перелік активів на продаж увійшов перший офіс “Газпрому”, де раніше розташовувалося Міністерство газової промисловості СРСР. Також планується продати офісні будинки та приміщення у москві та санаторно-курортний комплекс “Імперіал Парк готель & Спа” у селищі Первомайське.
– У самому “Газпромі” називають причиною розпродажу нерухомості у Москві “завершення переїзду компаній до Санкт-Петербурга”, який розпочався понад 10 років тому.

3. Контрабандний слід тримає у повітрі російські пасажирські літаки.

– Інерційний еталонний блок даних про повітря (ADIRU) щонайменше 11 разів провозили в пасажирському багажі, вага виробу складала 11 кг, а вартість — 40 000 доларів. Він призначався для S7, другій за величиною російської авіакомпанії.
– Використання багажу – яскравий приклад нестандартних маршрутів постачання, на які змушені спиратися російські авіакомпанії після лютого 2022 року.
– Зазнавши масштабних санкцій та експортного контролю, вони були змушені винаходити нові способи отримання комплектуючих, щоб підтримувати літаки у повітрі.
– Дані, зібрані FT, показують, що за останні два роки різко скоротилася кількість компонентів, що надходять до росії. Вони послідовно демонструють обвальне падіння обсягів імпорту як щодо окремих компонентів, так і по російському авіаційному сектору загалом.
– Російські авіакомпанії частково заповнили цей дефіцит за рахунок використання розгалуженої мережі компаній-одноденок.
– Легендарний аерокосмічний сектор країни, багатий на такі відомі імена, як «Сухий», «Туполєв» та «Іллюшин», в даний час залежить від ряду дрібних кустарних постачальників, багато з яких базуються в ОАЕ.
– Росія також робить кроки для продовження терміну служби деталей іноземного виробництва, наприклад, чищення французьких фільтрів, які раніше змінювали.
– Побоювання щодо безпеки російських авіакомпаній зростають. Міжнародна організація цивільної авіації 2022 року поставила росії «червоний прапор» за невідповідність критеріям «льотної придатності».

4. До Туреччини та Бразилії збільшилися находження російського дизпального.

– Обсяги надходжень російських газойлів і дизпального у порти інших країн за тиждень 29 квітня-5 травня збільшилися на 11% відносно попереднього тижня і становили 893 тис. тонн.
– Найбільшими за обсягами країнами, куди надходили російські газойлі й дизпальне, були Туреччина, Бразилія й Гана. На них припадає 67% постачань.
– Минулого тижня обсяги надходження російського дизпального й газойлю в турецькі порти збільшилися на 18% до 326 тис. тонн (з 276 тисяч). Порти Гани імпортували 71 тисячу тонн російського дизпального, збільшивши цей показник на 51%.
– Надходження російських дистилятів у бразильські порти минулого тижня зросли на 24% й становили 203 тис. тонн (зі 164 тисяч). Усі вантажі було відправлено з балтійських портів.

5. Російський експорт нафтопродуктів до Сінгапуру у травні досягне максимуму цього року.

– У травні російський експорт лігроїну до Сінгапуру досягне найвищого рівня цього року, оскільки російські нафтопереробні заводи відновлюються після атак безпілотників, і ця тенденція збережеться в міру введення нових потужностей.
– Імпорт до Сінгапуру російського лігроїну, ключового інгредієнта для виробництва нафтохімічних продуктів, таких як пластмаси та текстильні волокна, у травні зросте приблизно до 415 000 метричних тонн.
– Туапсинський нафтопереробний завод «Роснефти», один із найбільших на півдні росії та орієнтований на експорт, відновив переробку нафти на початку цього місяця. За оцінками, його завантаження у травні зросте приблизно на 16% до 180 000 тонн, оскільки він відновить експорт.
– Загальний обсяг російського експорту лігроїну до Азії у червні досягне рівня 1,4-1,5 млн тонн, проте ризик скорочення російських нафтопереробних потужностей зберігається.
– На частку росії припадає 25% загального обсягу імпорту лігроїну в Азію в 2023 році, свідчать дані відстеження суден компанією Kpler.

6. США запровадили нові санкції проти китайських компаній.
– США запровадили нові санкції проти 37 китайських компаній, які нібито надають технології китайській збройній промисловості, що становить загрозу національній безпеці США.
– Деякі з яких можуть бути пов’язані з інцидентом з китайською повітряною кулею над повітряним простором США минулого року.
– США вважали, що це була повітряна куля-шпигун, а Китай – метеостат.
– За даними Міністерства торгівлі США, 37 компаній надають технології, які можуть бути використані китайською збройовою промисловістю, що “становить значну загрозу національній безпеці США”.

7. Греція розширює військово-морські рекомендації, щоб стримати передачу російської нафти з судна на судно.

– Військово-морські сили Греції в середу продовжили попередження щодо військових навчань, фактично забороняючи рух суден біля узбережжя південно-східного Пелопоннесу, що було спрямоване на стримування перекачування російської нафти з судна на судно біля Греції.
– Греція протягом останніх тижнів випустила два повідомлення NAVTEX про військові навчання в районі Лаконської затоки, закликаючи торговельні та інші судна уникати цього району.
– Після вторгнення росії в Україну в 2022 році міжнародні санкції ускладнили торгівлю російською сирою нафтою та нафтопродуктами, що спонукало трейдерів шукати лазівки для їх експорту, включно з офшорними перевезеннями з судна на судно.
– В останні місяці у водах навколо південного узбережжя Греції та Лаконської затоки зустрічаються пункти перекачування нафти, особливо танкери, які перекидують російську нафту на інші судна.
– Судна розташовані за межею шести морських миль від берега, щоб уникнути перевірки вантажів і суден грецькою владою.
– Афіни планують розширити морські рекомендації щодо військових навчань у цьому районі, що врешті-решт може відштовхнути перекидання російської нафти поблизу грецьких вод.

Автор