Секретар РНБО України О. Турчинов провів зустріч з Тимчасовим повіреним у справах США при ОБСЄ Г. Каміаном (фото)

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов провів зустріч з Тимчасовим повіреним у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміаном.

Під час зустрічі було обговорено ситуацію на сході України та в Криму в умовах військової агресії з боку Російської Федерації та питання можливої миротворчої місії ООН на Донбасі.

За словами О. Турчинова, для України є принципово важливим, щоб під час міжнародних переговорів щодо звільнення Донбасу не втратило актуальності і питання звільнення окупованого Криму.

Окрім того, Секретар РНБО України наголосив, що миротворча місія під егідою ООН повинна мати мандат на перебування на всій території Донбасу, і, насамперед, на українсько-російському кордоні, «що дозволить заблокувати перекидання на територію Донбасу зброї, військової техніки та російських військових».

«Всі «миротворчі» пропозиції РФ мають на меті лише спроби легалізувати свою присутність на Донбасі», – сказав Секретар РНБО України, додавши, що головне – не дати можливості замаскувати російські агресивні дії під миротворчі.

О. Турчинов також наголосив, що для України одним з пріоритетів є проведення реформ відповідно до стандартів НАТО, зокрема досягнення сумісності сил і засобів суб’єктів сектору безпеки і оборони України з силами і засобами відповідних структур країн-членів НАТО, що забезпечить у майбутньому набуття членства у Північноатлантичному Альянсі та захист державного суверенітету і територіальної цілісності України шляхом участі у міжнародній системі колективної оборони. «Питання євроатлантичної інтеграції є вкрай актуальним для нас», – наголосив Секретар РНБО України.

Своєю чергою, Тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Г. Каміан наголосив, що США повністю поділяють позицію України стосовно миротворчої місії на Донбасі, підтримують територіальну цілісність нашої держави, і готові й надалі докладати усіх зусиль до розв’язання конфлікту дипломатичним шляхом. «Допоки РФ на виконає на 100% Мінські домовленості, не може бути й мови про пом’якшення санкцій», – зазначив він, наголосивши, що питання Криму також залишається на порядку денному міжнародної дипломатії.

Джерело