У ПАРЄ ухвалили резолюцію щодо закону про освіту в Україні

«Ми захищатимемо право всіх українських дітей на отримання якісної та конкурентної освіти у нашій Державі», – заявила представник Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Ірина Геращенко.

Коментуючи дебати щодо обговорення Закону України «Про освіту» № 2145-VIII, які відбулись в ході роботи четвертої частини сесії ПАРЄ-2017, Перший віце-спікер повідомила, що зазначений закон приведений до норм і стандартів країн ЄС та є ліберальним.

Політик зауважила, що стаття 7 цього Закону надає можливість представникам національних меншин України отримати відповідну освіту материнською мовою в дитячих садках та в початковій школі, а в середній також вивчати рідну мову та літературу, при цьому опановуючи державну мову. За словами політика, знання державної мови робить дитину більш конкурентною, відкриває їй шлях до вищих навчальних закладів, дає можливості отримати гарну роботу, в тому числі й на державні службі.

«Вивчаючи державну мову, представники національних меншин України зможуть вступити до найкращих вищих навчальних закладів, отримати якісну освіту та бути конкурентними на ринку праці. Цю позицію важливо пояснити нашим угорським та румунським колегам», – зауважила І. Геращенко.

Також Перший заступник Голови Верховної Ради прокоментувала ухвалену резолюцію ПАРЄ з рекомендаціями для України по цьому питанню. 12 жовтня ц.р. за схвалення цього документа із внесеними в нього поправками проголосували 82 депутати, проти – 11, 17 утрималися. Вона повідомила, що за резолюцію голосували угорська, румунська та молдовська делегації, які також мобілізували ліві партії.

«Ця резолюція базується на подвійних стандартах і ускладнює можливість для представників національних меншин в Україні здобувати якісну освіту українською. Українська делегація голосувала проти цієї резолюції», – поінформувала Ірина Геращенко.

Перший віце-спікер наголосила, що зазначена резолюція носить рекомендаційний характер, і Україна чекає на рішення Венеціанської комісії щодо зазначеного закону.

Разом з тим, підкреслила І.Геращенко, «ми будемо доносити свою позицію, яка базується на захисті права всіх українських дітей вивчати і мову національних меншин, і державну мову».

Джерело

 

Додатково

Резолюція ПАРЄ по закону про освіту: не страшно. Ніяких окремих вимог, окрім імплементації висновків Венеціанської коміс…

Posted by Volodymyr Ariev on Donnerstag, 12. Oktober 2017