Ранкова кава. Огляд новин за 11 травня

Богдан Карпенко

• Європейський банк реконструкції і розвитку прогнозує зростання економіки України в 2017 році на 2%. За прогнозом банку, у 2018 році очікується зростання економіки України на 3%. “Українська економіка стабілізувалася в 2016 році й стала на шлях помірного відновлення”. ВВП України загалом за 2016 рік порівняно з 2015 роком зріс на 2,3%, при цьому зростання, зафіксоване вперше за останні 4 роки, після того як економіка України продемонструвала падіння на 9,8% в 2015 році і на 6,6% – в 2014 році.

• ПАТ “Укргазвидобування”: за всіма ключовими показниками – стале зростання. З початку року видобуток природного газу склав 4 936,399 млн куб. м, що на 18,024 млн кубометрів перевищує планові показники. За січень-квітень 2017 року обсяг буріння ПАТ «Укргазвидобування» перевищив планові показники на 2 621 м та склав 74 621 м. З початку року обсяги переробки сировини склали 152,581 тис. тонн при плані 137,682 тис. тонн. З початку року виробництво світлих нафтопродуктів склало 120,755 тис. тонн при запланованих обсягах 106,24 тис. тонн. З початку року виробництво пропан-бутану перевищило планові показники на 3,152 тис. тонн та склало 56,702 тис. тонн.

• Кабінет міністрів України на засіданні у четвер ухвалив протокольне рішення та доручив відпрацювати пілотний проект з продажу об’єктів малої приватизації через систему електронних аукціонів «ProZorro. Продажі». Коментуючи необхідність ухвалення такого рішення, Глава Уряду Володимир Гройсман зауважив, що такі процедури дозволяють проводити приватизацію за допомогою прозорих електронних систем. Такого, за словами Володимира Гройсмана, не було роками через відсутність політичної волі. Натомість тепер відкритий продаж неефективних державних підприємств сприятиме викоріненню корупційних схем.

• ПАТ “Укрзалізниця”. “За півроку роботи 2016-го ми покращили результати діяльності компанії на 9,5 мільярдів гривень. На таку суму нам вдалося скоротити збитки порівняно з 2015 роком. Вперше за останні три роки підприємство перестало падати у безодню неконтрольованих втрат по 15-16 млрд. грн на рік. Позитивна тенденція зберігається і у першому кварталі 2017 року – поліпшення фінрезультату на понад 2 млрд. грн. Загалом за 9 місяців (6 місяців 2016-го та 3 місяці 2017-го) маємо зменшення збитків на понад 11,5 млрд. грн.” – Войцех Балчун

За слова все-таки треба відповідати. Рік тому ми говорили, що протягом першого року роботи нового менеджменту цілком ре…

Posted by Войцех Балчун on Mittwoch, 10. Mai 2017

• В Україні буде відновлено Державний фонд поводження з радіоактивними відходами. “Сьогодні Кабінет Міністрів України відмотав плівку назад і схвалив законодавчі та бюджетні зміни. Вони удосконалять фінансовий механізм щодо поводження з радіоактивними відходами та дозволять розпочати будівництво сховища для відпрацьованого ядерного палива (РАВ). Ми крок за кроком послідовно реалізуємо політику посилення української незалежності та екологічної безпеки. Про всякий випадок нагадую скептикам із РФ, які не вірять, що Україна може зіскочити із ядерної голки.” – Остап Семерак

Ми маємо обов'язок забрати з Росії відпрацьовані радіоактивні матеріали. Їх раніше Україна відправляла на переробку та…

Posted by Остап Семерак on Donnerstag, 11. Mai 2017

• Олександр Данилюк: “Наші партнери з державних фондів підтримки розвитку країн Перської затоки готові підтримувати проекти соціально-економічного розвитку в України. Зокрема, вони готові надати довготермінове кредитування за пільговими відсотковими ставками для розвитку сфери охорони здоров’я, освіти та інфраструктури в нашій країні”

Продовжуємо працювати на щорічних зборах керуючих Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Сьогодні зустр…

Posted by Олександр Данилюк / Oleksandr Danyliuk on Donnerstag, 11. Mai 2017

• Ряд стран Латинской Америки и Азии вслед за ЕС автоматически предоставят безвизовый режим украинцам – президент

• Про правила безвізового режиму

• За даними Держенергоефективності, з початку 2017-го кількість приватних сонячних електростанцій зросла на 18%, а їхня загальна потужність – на 20%. Фахівці пояснюють зростання попиту «зеленим» тарифом, запровадженим Законом України ще у 2015 році, який прив’язаний до курсу євро. Родини, що встановили сонячні батареї, можуть заробляти, продаючи «чисту» енергію в мережу.

• Компанія “ІТ-Інтегратор” і об’єднання “АВІА” створили в Україні сучасний віртуальний центр для тренування українських пілотів. Пілоти зможуть у максимально наближених до реальності умовах опрацювати всі аспекти польотів. Тренуватися в центрі матимуть змогу пілоти і екіпажі Мі-8МТВ, Мі-17В5, Мі-171Ш, Мі-24.

• Продукція науково-виробничого підприємства «ЗОРЯ» виходить на ринок Туреччини. Найближчим часом буде укладено контракт на перші поставки. Продукція НВП «ЗОРЯ» виграла тендер щодо закупівлі засобів спецхімії, який проводила в квітні 2017 року турецька спеціалізована компанія в напрямку переробки ВР.

• Відкрити 10 дитячих садочків протягом цього року планують столичні чиновники: чотири – нові та шість – відреконструйованих. Із міського бюджету на це виділили понад мільярд гривень. Про це повідомив міський голова Віталій Кличко

• “Нибулон” с 13 мая дает старт сезону речных пассажирских перевозок в Херсонской и Николаевской областях. Регулярные и прогулочные рейсы будут выполняться по трем маршрутам. 13 мая начнутся перевозки по направлению Вознесенск – Ковалевка – Новая Одесса – Николаев. С 14 мая в Херсонской области открывается пассажирское сообщение в ежедневном режиме по маршруту Новая Каховка – Херсон – Голая Пристань. Кроме того, примерно с 1 июня “Нибулон” запустит также ежедневные рейсы по маршруту Николаев – Кинбурнская коса – Очаков.

• В Україну почнуть частіше літати літаки з Анкари. Додаткові рейси з’являться по середах, четвергах і суботах з Анкари і по середах, п’ятницях і неділях з Києва. 29 травня бюджетний авіаперевізник Pegasus Airlines переведе рейси, що з’єднують столиці України і Туреччини, на щоденну основу.

• Мінекології виділило на відновлення Музею лісу і сплаву на Закарпатті 15,9 мільйонів гривень

• Київ придбав першу вертикальну парковку на 10 автомобілів

• Iнновації для… тварин. Як українська шкільна команда винахідників на всесвітньому конкурсі робототехніки увійшла до числа найкращих.

• На Синевирі відкриють найдовшу в Україні еко-стежку із 20-ма оглядовими майданчиками.

• Еко-виховання та роздільний збір відходів: в Одесі створять екологічний парк.

• Мільйонні інвестиції, черги покупців та всесвітнє визнання: як українські надлегкі літаки підкорили світ.

• Новый рекорд среди украинских стартапов: Grammarly привлек $110 млн инвестиций.

• 25 можливостей травня: найкращі ґранти, стипендії і стажування

• P.S. “Упродовж попередніх трьох років українське керівництво започаткувало більше реформ, ніж за попередні 23 роки. Якщо порівняти, якою була Україна раніше і якою стала зараз, – це є беззаперечним прогресом. Звичайно, ще багато чого треба зробити. Але ми не повинні забувати, якою стала Україна за відносно короткий проміжок часу. У свою чергу, Захід повинен визнати прогрес реформ в Україні і зрозуміти, як складно було провести деякі з цих реформ. Зокрема, певні кроки, що вже зроблені українським керівництвом, навіть складно втілити у життя у західних країнах. Це стосується, наприклад, відкриття баз даних щодо власності активів. Вони в Україні є більш прозорими, ніж у Західній Європі” – колишній прем’єр-міністр Данії і екс-генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.