Світ 21 березня. Результати дня

Iliya Kousa

Смерть легендарного лідера ірландців, новий уряд у Сомалі, переговори Лівія-ЄС, розслідування ФБР проти Трампа, м’ясний скандал у Бразилії, перший позов США проти Саудівської Аравії, європейсько-турецький розкол, наступ на Дональда Туска в Польщі, битва за Дамаск у Сирії та багато іншого.

Африка:

– Кандидат у президенти Франції, лідер ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен анонсувала свій візит до Чаду в Африці. Там вона планує відвідати французький військовий контингент, розквартирований в країні для протидії ісламським екстремістам.

– Новий прем’єр-міністр Сомалі Хасан Алі Хайре представив новий склад уряду. Хайре призначили прем’єром місяць тому, після обрання нового президента країни. Новий прем’єр є колишнім головою нафтовою компанії «Soma Oil». Його призначення було контроверсійним, оскільки британська прокуратура звинувачувала компанію у відмиванні коштів та корупції. Серед нових міністрів, яких призначив Хайре – екс-міністр закордонних справ Абдірахман Дуале Бейле. Він отримав посаду міністра фінансів. Раніше, він був економістом в Африканському банку розвитку. Новим міністром закордонних справ став Юсуф Гараад Омар – колишній голова англомовного офісу телеканалу «BBC» у Сомалі.

– Група експертів ООН представила доповідь, в якій стверджує, що уряд Південного Судану витрачає всі гроші, отримані з торгівлі нафтою, на озброєння своїх військ, попри те, що в країні вирує голод. Бюджет країни на 97% формується за рахунок продажу сирої нафти на ринок. Станом на жовтень 2016 року, прибуток від нафти сягав 243 мільйонів доларів. З них 50% пішли на закупівлю озброєнь.

– Лівійський уряд національної єдності розпочав консультації з вісьмома країнами ЄС щодо міграційної кризи. Зокрема, Євросоюз намагається змусити лівійський уряд взяти під контроль ситуацію з постійним напливом мігрантів з Лівії до Європи, які на човнах перетинають Середземне море. Прем’єр-міністр лівійського Уряду національної єдності Файєз Серадж запросив в ЄС допомоги на суму в майже мільярд євро – на закупівлю бойових катерів, озброєнь, зарплату прикордонникам та на підтримку органів влади. Втім, країни ЄС висловили сумнів, що нададуть таку суму прем’єру, оскільки він не контролює більшість території держави. Файєз Серадж очолює Уряд національної єдності Лівії, який був створений за підтримки ООН та ЄС у 2015 році. Втім, нині, він базується на військово-морській базі поблизу Тріполі. Сама столиця захоплена ісламістами з так званого «Уряду національного порятунку» на чолі з Халіфою Аль-Гвейля, який є суперником Сераджа.

Америка:

– ФБР США проводить розслідування щодо зв’язків командир президента Дональда Трампа з російськими чиновниками, починаючи з липня 2016 року. Про це повідомив директор ФБР Джеймс Коумі на слуханнях у Сенаті США у Вашингтоні. Він заявив, що справа стосується ймовірних контактів наближених до Трампа осіб під час президентських виборів у листопаді 2016 року. Аналогічну інформацію підтвердив Сенату директор Агентства з національної безпеки Майкл Роджерс.

– Сполучені штати запровадили заборону на провезення в літаках у ручній поклажі електронних приладів, таких як ноутбуки, плеєри та планшети. Заборона стосується восьми переважно мусульманських країн та 10 авіакомпаній, які здійснюють рейси з цих країн до США. Міністерство внутрішніх справ США пояснило це рішення необхідністю посилити безпеку аеропортів та літаків через ризик тероризму.

– Китай та ЄС різко скоротили імпорт м’ясної продукції з Бразилії. Таке рішення стало відповіддю на нещодавній скандал в Бразилії, пов’язаний із продажем закордон неякісного м’яса. Про це дізналися бразильські слідчі, коли перевіряли державні регулюючі органи. Раніше, заборону на імпорт м’яса через його сумніву якість запровадили Чилі та Болівія.

– Родичі жертв терактів 11 вересня 2001 року подали позов проти Саудівської Аравії. Група адвокатів представляє родичів 850 загиблих та 1500 поранених в результаті трагічних подій. Позов вимагає компенсації. Втім, публічно, суму не називають. Родичі вважають, що кілька саудівських благодійних фондів пов’язані з терористами «Аль-Каїди», а тому причетні до теракту 11 вересня. Також у позові згадані саудівські чиновники, яких звинувачують у тому, що вони напряму фінансували «Аль-Каїду» та допомагали їй у перевезенні вантажів та бойовиків до Пакистану та Афганістану.

– Президент США Дональд Трамп заявив, що американським військам не варто було виводити свої сили з Іраку в 2011 році, адже це, на його думку, призвело до формування вакууму влади та появі терористів «Ісламської держави». Про це він заявив на зустрічі з прем’єр-міністром Іраку Хайдером Аль-Абаді у Вашингтоні.

Азія:

– Прокуратура Південної Кореї допитала екс-президента країни Пак Кин Хе у справі про корупцію та відмивання коштів. Пак Кин Хе підозрюють у тому, що вона незаконно отримала мільйон доларів хабарів від великих корпорацій разом зі своєю подругою Чхве Сун Сіль, яку допустила до інформації, яка складає державну таємницю. Пак Кин Хе усунули від влади рішенням парламенту про імпічмент від 9 грудня 2016 року. Рішення остаточно затвердив Конституційний суд 10 березня 2017 року.

– Сполучені штати заявили, що планують посилити санкції проти Північної Кореї за активізацію їхньої ядерної програми. Зокрема, за заявою представників адміністрації Трампа, планується відключити КНДР від глобальної фінансової системи. Також зосередяться на китайських банках та підприємствах, які співпрацюють з Пхеньяном, попри заборони та санкції.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте виступив проти легалізації одностатевих шлюбів, хоча раніше підтримував їх.

– 60 людей затримані в Туреччині за підозрою у зв’язках з опозиційним проповідником Фетуллахом Гюленом. Поліція провела операцію з арешту підозрюваних у 20 провінціях та в Анкарі. Загалом, суд санкціонував затримання 275 осіб. Всіх їх підозрюють у тероризмі та зв’язках з опозиційними рухами.

Європа:

– Представники німецького уряду заявили, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган «більше не є бажаним гостем у Німеччині». Така заява прозвучала на тлі різких звинувачень з боку Ердогана. Він заявив, що Німеччина практикує нацистські методи, забороняючи його міністрам виступати на агітаційних мітингах. Також, офіційний Берлін заборонив усі заходи за участі турецьких чиновників та міністрів на своїй території до проведення референдуму в Туреччині16 квітня.

– У Великій Британії в Оксфорді помер видатний письменник Колін Декстер – автор серії романів про інспектора Морса. Письменнику було 86 років. Він написав 14 книг про інспектора, який працював у карному розшуку Скотланд-Ярда з 1975 по 1999 роки.

– У Великій Британії в північно-ірландському Лондондеррі помер легендарний лідер та один з засновників «Ірландської Республіканської Армії» (ІРА), політик та громадський діяч Мартін МакГіннес. Йому було 66 років. Він помер від проблем із серцем. МакГіннес був лідером націоналістичного руху Північної Ірландії. Він почав свою кар’єру з автоматом в руках – як польовий командир «ІРА», яка боролася за незалежність регіону від Сполученого Королівства. У 1980-х роках він покинув лави сепаратистів та почав політичну кар’єру. МакГіннес зумів зупинити 30-річне кровопролиття та заклав підвалини сучасної політичної системи Північної Ірландії. У 2012 році він став першим з-поміж лідерів сепаратистів, які провели зустріч з королевою Єлизаветою II. МакГіннес пішов у відставку з посади заступника першого міністра Північної Ірландії лише у 2016 році.

– Міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич звинуватив нинішнього голову Європейської Ради, екс-прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска у «зраді» по справі розслідування загибелі екс-президента Леха Качиньського у 2010 році. Мацеревич попросив генеральну прокуратуру перевірити діяльність Туска під час розслідування трагедії. Він вважає, що колишній глава уряду навмисно не вжив жодних заходів для ретельного розслідування авіакатастрофи президентського літака під російським Смоленськом у квітні 2010 року. В результаті тих подій, окрім президента, загинуло ще 95 людей. Починаючи з 2011 року, Мацеревич та його прихильники просувають думку, що тодішній прем’єр-міністр Туск не зробив достатньо кроків, щоб виявити винних у трагедії, а також нібито «допустив до розслідування росіян». За соціологічними даними, 75% поляків вважають так само.

– Міністр внутрішніх справ Франції Брюно ле Ру подав у відставку на тлі корупційного скандалу, пов’язаного з працевлаштуванням його доньок. Прокуратура, яка напередодні розпочала розслідування, підозрює ле Ру у тому, що він працевлаштував своїх доньок у французькому парламенті, використовуючи своє службове становище.

– За результатами теледебатів між кандидатами у президенти Франції, найбільшу популярність здобув екс-міністр економіки Еммануель Макрон, набравши 29% голосів виборців. На другому місці опинився соціаліст Жан-Люк Меланшон. Він отримав 20%. Лідер ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен отримала 19%, а Франсуа Фійона – лише 11%.

Близький Схід:

– 23 людини стали жертвою теракту в Багдаді в Іраку. Вибух пролунав у шиїтському кварталі Аль-Аміль на півдні столиці. Смертник підірвав себе у замінованому автомобілі. Відповідальність за теракт взяла на себе «Ісламська держава».

– Іракська армія відбила відчайдушну спробу терористів «Ісламської держави» прорватися з західного Мосула в пустелю в регіоні Баддуш. 78 бойовиків були знищені. Водночас, урядові війська оголосили, що звільнили від бойовиків квартали Ар-Ресаль та Ан-Наблус у західному Мосулі та просуваються вулицями Старого міста.

– Коаліція антиурядових сил у Сирії вдруге здійснила спробу нападу на позиції сирійських військ на сході Дамаска. Бойовики з коаліції «Тахрір Аш-Шям» та їхніх союзників знову розпочали наступ з метою прориву урядових позицій до сусіднього передмістя Аль-Кабун, яке сили Асада вже 3 роки тримають в облозі. Наступ розпочався з підриву смертником замінованого автомобіля у кварталі Джобар. Втім, урядові війська зуміли знищити машину ще на під’їзді до їхніх позицій та відбити всі атаки ісламістів. Останні були змушені відступити. Сирійська армія відбила всі втрачені позиції. Квартал Джобар – є одним з останніх районів Дамаска, підконтрольний бойовикам. Разом із ним, під контролем ісламістів залишаються також східні передмістя Аль-Кабун та Аль-Барза. Ці території є центром розташування підземних тунелів бойовиків, які з’єднують їх з регіоном Східної Гути в провінції Дамаск. Він є останнім бастіоном антиурядових сил в усій провінції та під Дамаском.

– Сирійська армія офіційно розпочала битву за Дейр-Хафір на сході провінції Алеппо. Це – стратегічне місто, яке є останнім бастіоном терористів «Ісламської держави» у провінції та на її околицях. Захоплення Дейр-Хафіра означатиме ліквідацію загрози для Алеппо з боку бойовиків «ІД». Урядові сили на чолі елітних підрозділів «Тигрів» розпочали операцію із зачищення селищ довкола міста з метою взяти Дейр-Хафір в блокаду.


На фото: колишній лідер «Ірландської Республіканської Армії» Мартін МакГіннес у регіональному парламенті Північної Ірландії, 2013 рік

Автор