Україна та Молдова можуть стати надійним транзитним мостом між Азією та Європою (фото)

Україна та Молдова мають вигідне географічне положення і значний логістичний потенціал, який дозволяє обом державам бути надійним транзитним мостом між Азією та Європою. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час брифінгу за підсумками міжнародної транспортної конференції високого рівня, присвяченої розвитку транспортної інфраструктури. Конференція пройшла в Одесі за участі представників провідних транспортних компаній України та світу. Її гостями стали Глави Урядів України Володимир Гройсман та Молдови Павло Філіп.

«У нас є великий план з точки зору інфраструктурної інтеграції», – сказав Володимир Гройсман. Він додав, що наші держави мають вигідне географічне становище і знаходяться на перехресті шляхів зі Сходу на Захід та з Півночі на Південь.

Він повідомив, що під час конференції її учасники відзначали великі виклики, які доводиться долати сьогодні аби залучити нових перевізників, запропонувати їм вигідні умови співпраці. Проте єдині підходи й стандарти логістичних рішень – запорука розвитку торгівлі, залучення додаткового вантажопотоку, створення, як наслідок, нових робочих місць і збільшення бюджетів різних рівнів.

Володимир Гройсман нагадав, що розвиток дорожнього господарства, логістики, транспорту, транзитних перевезень – пріоритет роботи Уряду України. «Цього року ми направляємо близько 30 млрд грн на ремонт доріг, а наступного року запускаємо новий інструмент залучення коштів – Дорожний фонд», – сказав Прем’єр-міністр. Він повідомив, що на засіданні Кабінету Міністрів 6 вересня були ухвалені важливі рішення, які дозволять досягти прогресу в сфері транспорту. Йдеться про зниження з 1 січня 2018 року на 20% ставок портових зборів для нетранзитних вантажів, зниження на 75% ставки портових зборів для транзиту нафтових танкерів в порту “Південний”. Окрім того, на часі створення Державної служби морського та річкового транспорту та Координаційної Ради з питань логістики при Кабінеті Міністрів України.

Зі свого боку Глава Уряду Молдови Павло Філіп підтримав ідею формування транспортної мережі Європа-Азія. «Республіка Молдова розділяє погляди на рішення з транспортної політики. Інтеграція в транспортні коридори Європа – Азія важлива для наших країн», – сказав Павло Філіп.

Джерело