Візит глави Пентагону до Києва

Радіо Свобода

Очільник Пентагону Ллойд Остін під час візиту до Києва зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, із вищим військовим командуванням та виступив із промовою у Дипломатичній академії України.

Під час зустрічі із президентом Зеленським він повідомив про новий пакет військової допомоги від США на 400 мільйонів доларів.

Одна з американських журналісток, що прибула разом із главою Пентагону, опублікувала, що саме включає пакет військової допомоги:

  • боєприпаси для РСЗВ HIMARS,
  • 155-мм та 105-мм артилерійські боєприпаси,
  • 60-мм, 81-мм та 122-мм мінометні системи та снаряди до них,
  • протитанкові ракети TOW, протитанкові комплекси Javelin та AT-4,
  • бронетранспортери М113,
  • супутникові засоби зв’язку,
  • стрілецька зброя та боєприпаси;
  • гранати та тренувальне обладнання, обладнання та боєприпаси для підривних робіт;
  • обладнання для захисту критичної інфраструктури,
  • запчастини, допоміжне обладнання, послуги, навчання та транспортування.

«Я хотів би подякувати вам за новий пакет допомоги. Там і броньована техніка, і дуже важливі боєприпаси, і засоби ППО, це дуже важливо перед початком зимового періоду, оскільки Росія не полишає своїх намагань знищити енергетику України», – сказав міністр оборони України Рустем Умєров.

У своїй промові за підсумком зустрічей Ллойд Остін наголосив на беззаперечній підтримці України Сполученими Штатами та пообіцяв, що на шляху боротьби Україна не залишиться сама. Високопосадовець також висловив свою підтримку зустрічам у форматі «Рамштайн» і нагадав про обсяги допомоги США.

«Моя країна виділила понад 58 мільярдів доларів безпекової допомоги Україні з лютого 2022 року. Ми надали дві батареї Patriot і десятки інших систем ППО. Ми надали 24 системи Himars, тисячі броньованих машин і дронів, мільйони артилерійських снарядів та інші засоби ураження. І це серйозне фінансове зобов’язання для нас. Але для всіх, хто думає, що американська допомога дуже дорога, нехай подумають про те, що станеться, якщо Америка відступить. Перед обличчям цієї агресії ціна принципів завжди набагато менша, ніж ціна капітуляції», – сказав Ллойд Остін.

Міністр оборони США Ллойд Остін прибув до Києва 21 жовтня. Це його четвертий візит у статусі міністра в Україну.

Як зазначили в Міністерстві оборони США, від квітня 2022 року Остін майже щомісяця скликав Контактну групу з питань оборони України (формат «Рамштайн») – коаліцію з близько 50 країн з усього світу, які допомагають Україні боротися з російською агресією.

Джерело
«Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»

 

Фото: Міністерство оборони України

Автор