Санкції на часі. 24.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 24.10.2024.

1. МВФ спрогнозував різке уповільнення російської економіки.

– Військова економіка росії близька до вичерпання останніх резервів. З 2025 року темпи зростання російського ВВП сповільняться практично втричі та продовжать падати у наступні роки, прогнозують економісти Міжнародного валютного фонду.
– За їхньою оцінкою, цього року економіка рф додасть 3,6%, а наступного — лише 1,3%. До 2029 року темпи зростання в росії зменшаться до 1,2%, йдеться у жовтневому прогнозі фонду.
– За оцінками МВФ, наступного року росія зростатиме на третину повільніше, ніж розвинені країни (1,8%), і втричі повільніше, ніж країни, що розвиваються (4,2%).
– Від Китаю, якому фонд прогнозує зростання на 4,5%, російська економіка відстане в 3,5 раза, а від Індії (6,5%) – у п’ять разів.
– «Різке гальмування» стане результатом уповільнення приватного споживання та зростання інвестицій, а також нестачі робочих рук.
– Крім того, фонд закладає у прогнози падіння цін на нафту — з $81,29 за барель у середньому цього року до $72,84 у наступному.
– У перший рік війни російський ВВП просів лише на 1,2% — уп’ятеро менше, ніж спочатку прогнозував уряд. А вже з 2023 року росстат почав рапортувати про зростання, яке повністю компенсувало рецесію: минулого року, згідно з офіційною статистикою, економіка додала 3,6%, а за січень-серпень поточного — 4,2%.
– Економіку підтримував «фіскальний стимул». За 2022-24 роки уряд рф витратив близько 20 трильйонів рублів за статтею «національна оборона», заливаючи гроші в підприємства ВПК і роздаючи щедрі бонуси контрактникам, що погодилися вирушити на війну.
– Але ефект фіскального стимулу пройшов свій пік: будівництво та вантажообіг транспорту вже стагнують з початку 2024 року, а військове виробництво хоч і продовжує зростати, але цього ледве достатньо, щоб компенсувати спад у цивільних галузях.
– Нарощувати виробництво економіка просто більше не може: завантаження потужностей перевищує 80%, а кількість безробітних досягла історичного мінімуму.
– Щоб зростати, потрібні інвестиції, але Кремль явно налаштований фінансувати в пріоритетному порядку лише галузі, які безпосередньо пов’язані з війною.

2. Росія зіткнулася з дефіцитом вантажних суден льодового класу для свого гігантського проєкту Північного морського шляху, оскільки країна не може створити флот самостійно.

– До 2030 року у росії спроможні побудувати ще лише 16 арктичних вантажних суден із щонайменше 70 необхідних.
– Крім того, висока вартість запозичень для внутрішніх проєктів будівництва криголамів робить російські тарифи на супровід суден Північним морським шляхом неконкурентоспроможними.
– Усі ці проблеми заважають арктичним амбіціям росії. Західні санкції, запроваджені після вторгнення Кремля в Україну, уповільнили розвиток російських арктичних родовищ і обмежили доступ країни до іноземних верфей, обмежуючи її можливості морського експорту, особливо взимку, коли звичайні судна не можуть пересуватись Північним морським шляхом.
– У результаті росія зараз прогнозує загальний обсяг вантажопотоків Північним морським шляхом у 2024 році на рівні близько 40 мільйонів тонн, що становить лише половину початкової цілі.
– Початковий російський план розвитку Арктики передбачав два проєкти – «Восток Ойл» ПАТ «Роснефть» і Arctic LNG 2 під керівництвом ПАТ «Новатек», які забезпечували основну частину нових обсягів вантажів для Північного морського шляху до 2035 року.
– Однак західні санкції не дозволили Arctic LNG 2 отримати судна льодового класу, які вона замовила в Південній Кореї .
– Російська суднобудівна верф «Звезда» вже спустила на воду щонайменше три з 15 СПГ-газовозів для проекту, але поки лише один із них повідомив про готовність до морських випробувань.
– У новому родовищі «Восток Ойл» компанії «Роснефть» цього року планувалося додати до 30 млн тонн нових вантажопотоків для арктичного маршруту, але видобуток нафти на проєкті все ще знаходиться на тестовій стадії.

3. У росії фіксують різке загострення проблем із доставкою товарів.

– Логістичні проблеми, викликані екстреною переорієнтацією торгівлі з Європи на Азію, поки що не вирішуються.
– Контейнери з імпортними товарами важко потрапляють у росію й у половині випадків неспроможні повернутися назад.
– Контейнерний імпорт у вересні третій місяць поспіль перевищував експорт більш ніж удвічі, що посилило нестачу фітингових платформ для вивезення контейнерів із портів, у портах зібралося на чверть більше імпорту, ніж можна вивезти.
– А в цей час у центральній росії на ключових транспортних вузлах спостерігається велике скупчення контейнерів — везти в них назад на Схід нічого, основний експорт — це сировина чи продовольство.
– Така сама ситуація і з залізничними перевезеннями. Доставка 40-футового контейнера з Шанхаю до Москви обійдеться вже у $9300 проти $8300 у серпні, а термін доставки складе вже близько 1,5 місяця замість трьох тижнів.

4. У росії подорожчає мобільний зв’язок, домашній інтернет та платне ТБ.

– У 2025 році 95% російських компаній, які надають послуги мобільного зв’язку, домашнього інтернету, платного ТБ та телефонії планують підняти тарифи.
– Майже половина компаній (49%) має намір збільшити тарифи на 10-15%, ще 22% кажуть, що зростання цін становитиме 20% і більше, у 24% організацій прогнозують, що тарифи зростуть на 3-10%.
– Основним фактором, що впливає на бізнес у 2024 році, 66% опитаних операторів зв’язку назвали нестачу обладнання та збільшення його вартості.
– Також 55% компаній поскаржилися на дефіцит кадрів, а 54% на державне регулювання.
– Також оператори розповіли про збільшення витрат. Крім того, компанії відзначили складнощі з транскордонними платежами та логістикою обладнання.

5. Nvidia закрила доступ російським користувачам до оновлень драйверів для відеокарт.

– Російські користувачі поскаржилися на неможливість завантажити оновлення драйверів із сайту Nvidia. При спробі завантажити нову версію програмного забезпечення для відеокарт лінійки GeForce висвічується повідомлення про заборону доступу та блокування запиту фаєрволом Edgecast WAF.
– Оновлення драйверів не скачуються і через програму для відеокарт Nvidia. Аналогічні проблеми спостерігаються у Білорусі.
– Nvidia є провідним виробником відеокарт і чіпів, а також головним бенефіціаром розвитку штучного інтелекту.
– У середині жовтня вона випередила за капіталізацією Microsoft ($3,31 трлн проти $3,12 трлн) і стала другою в списку найдорожчих компаній світу після Apple ($3,52 трлн).

6. Казахстан відмовився допомагати росії обходити санкції.

– Влада Казахстану виступає проти того, щоб росія використовувала територію країни для обходу міжнародних санкцій, заявив заступник глави МЗС республіки.
– «Казахстан не вводив санкції проти росії, і Казахстан не приєднався до санкцій проти росії. Водночас, ми не хочемо, щоб наша територія використовувалася для обходу санкцій».
– В країні вживають всіх необхідних заходів для того, щоб обходу санкцій не відбувалося, оскільки республіка «не бажає введення вторинних санкцій».

7. США просять G-7 розглянути можливість введення санкцій щодо російського паладію та титану.

– У приватній дискусії під час зустрічі заступників міністрів фінансів G-7 у вівторок у Вашингтоні представники адміністрації Байдена запропонували розглянути цю можливість.
– Паладій є ключовим інгредієнтом комп’ютерних мікросхем і каталітичних нейтралізаторів для автомобілів, тоді як титан використовується у виробництві різних товарів від літаків до медичних імплантатів.
– Одна з головних проблем полягає в тому, що Європа залежить від металів і в минулому не виявляла бажання націлюватися на них. Члени G-7 Німеччина, Франція та Італія також потребуватимуть підтримки інших 24 членів Європейського Союзу для таких санкцій.
– США вже внесли російський титан у чорний список, але метали є ключовими сировинними ресурсами для всього, починаючи від каталітичних нейтралізаторів і напівпровідників до літаків, і західні уряди обережно припиняють поставки, побоюючись розбурхати світові ринки та порушити власні ланцюжки поставок.
– Західні країни довго боролися зі своїм підходом до санкцій щодо металів проти росії. Ціна на паладій зросла на 12% у грудні через припущення, що метал може стати наступним у черзі для обмежень після того, як Велика Британія ввела санкції на купівлю деяких російських металів.
– Раніше цього року США та Велика Британія ввели обмеження на торгівлю російськими алюмінієм, міддю та нікелем.
– Санкції проти титану також стануть відповіддю на нещодавню пропозицію путіна. У вересні він запропонував своєму уряду подумати про обмеження експорту деяких товарів, таких як нікель, титан і уран, у відповідь на санкції Заходу, переконавшись, що це не зашкодить росії.
– США все ще купують російський паладій.
– На російську компанію «Норильський нікель» припадає близько 40% світового виробництва, і цю частку ринку важко замінити швидко.
– Для Євросоюзу поставки обох металів із росії є критичними, особливо титану, який використовується в авіації.
– путін попросив свій уряд розглянути обмеження експорту титану, що може призвести до зростання цін і завдати шкоди європейським виробникам літаків, таким як Airbus.

8. ЄС оцінює можливість підвищення тарифів на російські сільськогосподарські товари.

– Декілька держав-членів, які прагнуть обмежити доходи москви, закликають блок запровадити широкі податки на імпорт сільськогосподарської продукції та риби з росії та білорусі до ЄС, на додаток до вищих мит на зернові продукти, встановлених на початку цього року.
– Інші представники блоку закликали до обережності та просять спочатку оцінити вплив будь-яких заходів на європейський імпорт і ціни на продукти харчування.
– Торговельні заходи не завжди вимагають підтримки всіх держав-членів, на відміну від санкцій. ЄС все ще аналізує, на які товари він може націлитися. Будь-які кроки щодо добрив, ймовірно, будуть вітатися європейською промисловістю поживних речовин для рослинництва, яка лобіює посилення захисту.
– росія є найбільшим у світі експортером добрив із часткою ринку 18%. Хоча галузь не потрапила під санкції, вона була змушена скоротити експорт через російське вторгнення в Україну в 2022 році через проблеми з логістикою та платежами.
– За даними Російської асоціації виробників добрив, експорт відтоді відновився, і цього року очікується досягнення рекордного рівня 2021 року .
– Декілька урядів цього тижня звернулися до виконавчого органу блоку з проханням включити в список більше суден, що транспортують російську нафту і порушують санкції і використовувати новий режим ЄС для визначення суб’єктів дезінформації.

9. росію не буде включено до чорного чи сірого списку FATF цього року. Про це ЕП повідомили джерела, ознайомлені з ходом засідання відповідного органу FATF, який засідав у Парижі.

– Консенсусне рішення щодо блеклістингу росії не вдається отримати через країни, які проголосували проти. Це партнери росії з БРІКС + GСС (країни Перської затоки). Обговорення цієї теми переноситься на лютий 2025 року.
– У 2022 році FATF публічно оголосила, що вважає російську агресію неприйнятною та такою, яка суперечить її “основним принципам”. У лютому 2023 року членство росії у FATF безстроково призупинили.
– Включення країни до “чорного” списку ускладнює їй можливості для міжнародної торгівлі та проведенні міждержавних фінансових транзакцій.
– Будь-які операції з резидентом країни з “чорного” списку проходять посилений фінансовий контроль та моніторинг.
– Наразі у “чорному” списку FATF перебуває 3 країни: Північна Корея, Іран та М’янма.

10. Тайванська TSMC повідомила владу США про можливі спроби обходу американських санкцій проти напівпровідникової галузі Китаю з боку Huawei.

– Найбільший у світі контрактний виробник інтегральних мікросхем отримав замовлення на виготовлення партії чіпів, які за своєю архітектурою сильно нагадують Huawei Ascend 910B. Це графічний процесор (GPU), призначений для навчання моделей штучного інтелекту, одна з найпродуктивніших мікросхем у модельному ряді ІІ-GPU Huawei.
– Замовник, ймовірно, грав роль посередника між Huawei та контрактним виробником. Отримавши замовлення, компанія відмовилася його виконувати, а також повідомила про цей інцидент у Вашингтон.

11. Французька мережа гіпермаркетів “Ашан” (Auchan) вирішила піти з російського ринку.

– Зазначається, що компанія вже знайшла покупця на свій російський бізнес і перебуває на заключній стадії переговорів.
– Мережа також хоче згорнути діяльність в Угорщині, але залишиться в Україні.
– У росії мережа Auchan налічує 230 магазинів. Як розповів виданню Le Figaro представник компанії, Auchan суворо дотримувався санкцій: не інвестував у російський бізнес і не виводив прибуток.
– Це ставило компанію у невигідне становище порівняно з місцевими конкурентами, якими володіють російські олігархи.

Автор