Дроноводи та піхота. Хто потрібніший?

Serg Marco

Дефіцит кадрів в армії – це загальна проблема, яку все так по-радянські узагальнили для всіх. РУБАКи та БУБАКи сформували на рівні 50-80% комплектності, потім частина особового складу пішла в піхоту, залишивши рівень комплектування підрозділів нижче 50%, після чого поповнення цих підрозділів стало на паузу, позаяк людей почали відправляти в піхоту. Ні, не у всіх така ситуація, є гарні підрозділи, нормально закомплектовані, але їх одиниці, а всього підрозділів за сотню. Ефективність цього відповідна, що дуже гарно показав рейтинг ДСЗІ/Мінцифри, якраз і запущений, щоб зрозуміти реальність без військових звітів “все чинно, відповідно “.

Справи погані, і це прийдеться визнати. І основна проблема цього – неможливість перевести пілотів у недоукомплектовані РУБАКи/БУБАКи. Бо пілот – це посада не для всіх, не кожен зможе воювати дроном. Пілоти можуть підібрати знайомих, в яких вони впевнені в інших підрозділах, але командир водія-механіка не віддасть, йому краще, щоб у нього був десь водій-механік, ніж цей боєць, через пару місяців ставши фпвішником, пігдогів валив би в іншому підрозділі. Своє важливіше. Так, можуть відпустити, якщо з ГШ накажуть. Але це роблять для “своїх”, а не для кожного батальйону, який має цю потребу, тобто системи, як поповнити дронщиків, не існує.

На цьому й була побудована моя критика формування нових підрозділів. Це не має сенсу, якщо не зробити боєздатними старі підрозділи. Якщо у вас у “старих” підрозділах, де є досвідчений состав і ентузіасти по різних напрямках, на яких все тримається, комплектність така, то яка буде в нових? 30%? 20%? Навіщо?

Тепер по потребі.

З мого особистого досвіду, якщо на лінії успішно працює БУБАК, в якого достатньо засобів і людей, то цю лінію штурмувати дуже складно. Бо основна работа БУБАКа – це 2-й і 3-й ешелони.

Коли два крила постійно чергують у повітрі, а ще одне постійно робить вилазки в 3-й ешелон, на лінії два-три екіпажі фпвішників, які надрочені літати на 15-17 км, якщо в третьєму ешелоні зʼявляються жирні цілі, то можна підняти в повітря РАМ або Вармейт, а в ніч на сформований за день банк цілей вилітають “баби-ягі” та тепловізійні фпв, а логістика мінується раз за разом, то на такій лінії не те що штурмувати, а ротувати ворогу особовий склад важко. Перший ешелон бере на себе взвод БПЛА піхотного батальону. Так, там роботи небагато, бо ганятися фпвішкою за підором в окопі – таке. Але окопи теж треба херячити, позиції, засоби. І цим займається батальйон розміщений на цій лінії.

Але все саме жирне – логістика, артилерія, ЗРК, танки – це 2-3 ешелони. І ураження там повинно бути постійним. А артилерії, щоб відпрацювати стільки цілей, у нас не вистачить ніколи.

Якщо ж ворог здійснює штурм, то БУБАК повинен організувати ураження штурмової колони в усіх трьох ешелонах. Щоб до першої лінії вже не було кому доходити. Як було колись у нас на лінії Піски-Первомайське.

Звісно, передній край повинен бути повністю закритий окопним РЕБом, а позаду в сектор повинні бути направлені великі машини, і це все повинно бути узгоджено з роботою БУБАКу.

Але коли при нестачі пілотів БУБАК починають розтягувати на лінію, та ще і на підрозділи, в яких погано розвинені взводи БПЛА в піхотних батальйонах, то результативність дуже падає. Бо частину ресурсу БУБАК віддає на оборону першого ешелону. Тобто починає працювати по окопах першого ешелону. І хоча там немає жирних цілей, але там наша піхота, і її треба захистити, це завжди перший наш пріоритет.

Засобів, щоб виконувати задачі в 2-3 ешелонах у БУБАКа не залишається, таким чином БУБАК стає просто великим взводом БПЛА для першого ешелону. Це дає можливість ворогу:

1. Наростити ураження по наших військах у 1-2 ешелоні (бо пошук і знищення місць, де сидять пілоти вже йде не так ефективно). Артилерія ворога зможе більш безпечно вискакувати на вогневі щоб відстрілятися.

2. Штурми стають ефективнішими. Бо якщо раніше ці шляхи на 10-15 км контролювали крила та фпв, то зменшення кількості далекобійних фпвішників (нагадую, вони вже більше працюють по першому ешелону, а не по другому), зменшення мінування і взагалі зменшення роботи в 2-3 ешелонах дозволить ворогу краще концентрувати сили, підтягувати більше техніки.

3. Крім того, сам БУБАК починає деградувати. Бо для того, щоб бити окопи на ЛБЗ, особливо еволюціонувати не треба. А БУБАК постійно повинен вирішувати питання з ефективності своїх засобів і підготовки їх до викликів поля сьогодення, щоб літати далі, уражати частіше й більше.

4. Як результат – втрати піхоти підвищуються.

5. Коли досвідчені пілоти гинуть (так, ми отримуємо поранення, гинемо, бути пріоритетною ціллю для ворога шкідливо для здоров’я), то замінити їх часто немає кому, бо людей не вистачає. А з причини дефіциту людей процес навчання та впровадження нових екіпажів становиться проблемним.

Зараз взагалі лінія фронту демонструє той факт, що підрозділи БПЛА не витягують інтенсивність цих бойових дій.

Ці всі відео з розстрілом полонених, – це погано, і це деморалізує піхоту. Але в мене інше питання.

Чому мавік це знімав, а фпв не працювали по штурмовій групі? Недостатньо екіпажів, щоб тримати достатню кількість фпв в повітрі. Хм, тобто не вистачає людей, і тому вони не змогли захистити цих піхотинців.

Там був РЕБ? Окай, де перевід FPV на нестандартні частоти, де застосування RAM/Вармейта? Так, це дорожче, але люди ще дорожчі!

А, не вистачає інженерів, щоб готувати цифрові чи аналогові FPV на нестандартних частотах та облітати FPV з донаведенням, щоб атакувати захищені РЕБом цілі? А чого?
А, людей не вистачає…

Немає пілотів на Шарк, і тому немає РАМів? Знову ж люди…

Так, піхота потрібна, це точно. Але піхота повинна бути в підрозділах не з постійних мобілізацій, а тому що ми почнемо берегти існуючу піхоту. Наша стратегія повинна бути побудована з урахуванням того, що суто піхотою ми цей людський вал не осилимо, їх більше, а з корейцями так буде сильно більше. Піхоту треба берегти, забезпечувати її РЕБом, прикривати підрозділами БПЛА та артою (яку корегують ті ж самі БПЛА), щоб похід на позиції був зрозумілим і контрольованим, щоб піхота знала, що там не те що штурм, там ворог ротувати з передніх позицій особовий склад не може і не знає, як відтягнути вночі підірвану броню, щоб не втратити ще й тих, хто поїде витягувати цю броню, які штурми, їм не до того зараз.

Піхоту треба берегти, а для цього треба забезпечити умови, при яких загрози сьогодення (штурми, ворожі дрони) будуть мінімізовані.

Підрозділи БПЛА – це зараз найбільш ефективний інструмент ураження в цій війні. Це damage dealer сьогодення. Ми заходимо в дуже складну зиму, нам потрібні зараз люди в підрозділах, провести аналіз, яким підрозділам чого не вистачає, кому декількох екіпажів крил, кому, можливо, треба декілька екіпажів FPV або Вампірів, комусь мавіководи… і як тільки ви зануритеся туди, вам кожен підрозділ скаже, що потрібні усі.

Бо якщо в БУБАКу 30-40% людей, це не означає, що він робить 30-40% можливої по потенціалу роботи, це означає, що він робить набагато менше, бо є якась гранична кількість у залежності від лінії, де треба мінімум стільки засобів, і якщо їх менше, то сиплеться система, ефективність падає, а втрати піхоти тільки ростуть.

Який вихід?

Та дозволити переводи людей в підрозділи БПЛА під гарантії інших пілотів, що вони в короткий строк зможуть цих людей швидко застосувати на лінії. Всіх людей, яких я знав і переводив у свій підрозділ, вийшло застосувати дуже ефективно. Дали б мені можливість перевести взвод, повірте, в довгостроковій перспективі вони б зберегли піхотну роту. А скільки б мʼяса набили…

Бо якщо ти вже просиш перевод конкретної людини, ти впевнений, що це людина з навичками, які потрібні підрозділу. Інженер, програміст, пілот, напрямківець – ці всі посади потребують мотивації працювати з технікою та бути з цим ефективним. А що можна взяти з рандомних типів 45+, яких пропонують забрати в батальйон БПЛА, з яких спеціалістів ти або не зробиш, або зробиш дуже херових спеців. А якщо людина в пілотах не дала результат, – ну, тоді без питань, ну, не його це, хай іде в піхоту, раз тут не зміг.

І це все в той час, коли технічно розвинені люди йдуть в танкісти, кулеметники, водії… І це при тому, що в нас війна дронів.

Дозвольте доукомплектувати підрозділи БПЛА, проведіть дозабеспечення на потрібні засоби, і піхота вам тільки подякує. Бо неважливо скільки піхоти тримає позицію – 4 чи 10. Якщо штурмові групи будуть доходити до їх позицій, то там загинуть усі, у ворога кратна перевага в людях. Почніть підходити до цього питання з розумінням пріоритету підвищення розвідувальних та ударних можливостей, і за рахунок цього утримувати позиції. Дозвольте людям приходити в підрозділи БПЛА, не ігноруючи їхнє відношення, що видане бригадою. Дозвольте переводи. Не так багато потрібно людей, щоб підняти ефективність існуючих підрозділів, якщо брати кількість підрозділів ЗСУ. І тоді БУБАКи зможуть системно почати працювати по лінії по всіх трьох ешелонах.

Бо якщо ігнорувати ситуацію з загальним станом підрозділів БПЛА, то неважливо скільки ви відправите людей в піхоту. Вона в такому темпі закінчиться швидко, а кожна нова мобілізація буде тільки підвищувати процент СЗЧешників. Бо ніхто не хоче йти в армію гинути, туди йдуть, щоб перемагати. А без підтримки дронів, мʼясо на мʼясо, ми не витримаємо.

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор