Термінове звернення нардепів «Євросолідарності» до влади (фото, відео, брифінг)

Вікторія Сюмар: Корупція на фортифікаціях вбиває

Суспільство має почути правду про корупцію на будівництві фортифікаційних споруд. Про це заявила народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар.

«Коли ми спілкуємося з військовими і запитуємо чому карта так змінюється не на нашу користь на Донбасі – ви можете подивитися DeepState і побачити постійне просування російських військ – то чуємо у відповідь, це тому, що немає фортифікаційних споруд», – зазначила вона.

«З грудня минулого року ми говоримо про фортифікаційні споруди – це мав би бути пріоритет. До сих пір, ми не знаємо чому на Донбасі, після того як були втрачені фортифікації, збудовані у 2014-2015 році, нових якісних фортифікацій, які були б здатні захистити наших військових, так і не з’явилося. Просування російських військ на Харківщині, на Вовчанськ ставить перед нами питання чому це відбулося. Відбивати сьогодні надзвичайно складно ці українські міста, які зазнали атаки цього літа», – сказала народна депутатка

Вона зауважила, що громадські активісти оприлюднили низку розслідувань про порушення законів при закупівлі будівельних матеріалів та будівництві захисних споруд.
Сюмар повідомила, що надіслала запит до керівника НАБУ щодо будівництва украплень на Харківщині. «НАБУ відповіло, що здійснюється перевірка фактів, але справа досі не порушена. Закликаємо антикорупційні органи провести негайно розслідування всіх можливих фактів порушень, які лунали у відкритих джерелах», – сказала депутатка.

Вікторія Сюмар наголосила, що «Євросолідарність» вимагає, щоб ТСК, яка була створена за ініціативи фракції терміново відновила свою роботу.

«Не може бути канікул у такої комісії, яка була покликана дати відповіді на питання і пришвидшити будівництво фортифікаційних споруд. Але очільник комісії, який зараз під слідством НАБУ, нібито подав самовідвід з посади Голови комісії. Але комісія не може зібратися, щоб це проголосувати», – каже вона.

«Це повний абсурд, тому що люди чекають звіту від цієї комісії. Їй мали надати інформацію де будувалося, скільки коштів було виділено і по якій вартості купувалося. Антикорупційний комітет робив відповідні запити на військово-цивільні адміністрації і лише вісім з них надали відповіді щодо закупівлі критично необхідних будівельних матеріалів для побудови фортифікаційних споруд», – додала Сюмар.

«Комісія має працювати негайно», – підкреслила представниця «ЄС».

Сюмар наголосила, що «Європейська Солідарність» також пропонує змінити статус комісії зі «спеціально» на «слідчу», яка може проводити допити, які стають матеріалами у справах про порушення.

«Після того як два місяці замовчується ситуація з корупцією на побудові фортифікаційних споруд, ця ситуація вимагає, щоб це були матеріали конкретних кримінальних справ», – зазначила народна депутатка.

«Всі відповіді суспільству мають бути надані, бо це та корупція, яка вбиває», – підкреслила Вікторія Сюмар.

Також співголова фракції «Європейська Солідарність» Артур Герасимов наголосив, що Михайло Бондар має стати головою тимчасової спеціальної комісії.

«Питання фортифікацій термінове. Команда Зеленського має зняти чинного керівника ТСК Задорожного і призначити того, хто себе зарекомендував – представника «Євросолідарності» Михайла Бондаря. ТСК – це інструмент опозиції. А «Слуга народу» організовує ТСК тільки щоб займатися корупцією чи покривати корупційні дії свого уряду чи військово-цивільних адміністрацій», – зазначив народний депутат.

Джерело

 

Артур Герасимов: Команда Зеленського блокує розгляд законопроекту про заборону рпц в Україні

російська православна церква має бути заборонена в Україні, адже це питання національної безпеки. Про це заявив співголова фракції «Європейська Солідарність» Артур Герасимов під час брифінгу.

«Заборона православної філії фсб в Україні – одне з найбільш нагальних питань національної безпеки. На минулому засіданні Верховної Ради, за наполяганням «ЄС» мали поставити це питання і розпочати його розгляд. Голоси в залі були. Було більш, ніж достатньо народних депутатів, які готові були підтримувати і поставили свої підписи, щоб довести, що вони готові голосувати за цей законопроект», – сказав співголова фракції.

Він зазначив, що команда Зеленського з незрозумілих причин не поставила цей законопроєкт на розгляд. «Чи вони вважають, що не треба забороняти російську церкву? Чи якісь інші в них думки? Але не розуміння того, що це одне з ключових питань національної безпеки, приводить до того, що московські попи продовжують працювати проти України, знаходячись в Україні», – наголосив народний депутат.

Герасимов закликав розпочати найближче засідання парламенту з розгляду питання заборони російської церкви в Україні: «Це відображення режиму країни-агресора».

«Комітет повністю опрацював це питання. Законопроєкт готовий до розгляду в парламенті, багато разів обговорювався з різними стейкхолдерами і врахував багато зауважень від представників різних релігійних організацій. За виключенням тієї, де центр управління знаходиться в москві», – повідомив народний депутат.

Джерело

 

Парламент має терміново розглянути питання оборони, бюджету та заборони московської церкви – Геращенко

В умовах воєнного стану довгі парламентські канікули неприпустимі і низку законопроектів, які зокрема підготувала фракція «Європейська Солідарність», треба ухвалювати вже в серпні. Про це сказала співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко на брифінгу.

«Європейська Солідарність» вважає, що в умовах воєнного стану і коли загострюється ситуація на фронті, особливо на Донецькому і Запорізькому напрямках, неприпустимі довгі парламентські канікули», – наголосила вона.

За словами депутатки, потрібно працювати над чотирма ключовими викликами, які сьогодні стоять перед країною: безпека і посилення ЗСУ, катастрофічна ситуація в економіці, фортифікації і церква.

Геращенко повідомила, що «Європейська Солідарність» розробила низку законопроєктів, які спрямовані на вирішення цих проблем. «Ми закликаємо колег з усіх парламентських фракцій долучитися до їх підписання. Ми відкриємо їх в електронній системі», – сказала вона.

«Перший законопроєкт щодо додаткових заходів із захисту прав військовослужбовців і мотивації. Це ненормально, коли у нас відбувається дискредитація мобілізації, коли тільки намагаються показати, що це відбувається силоміць. Очевидно, мобілізація повинна іти через мотивацію», – зазначила Геращенко.

«Ми пишаємося тим, що наша команда доклала максимум зусиль, щоб збільшили відпустки військовослужбовцям до місяця – це мотивація. Але військові запитують про можливість звільнення з військової служби. До речі, це ж влада обіцяла, що до кінця літа буде розроблено відповідний законопроєкт, зареєстровано, і нічого подібного немає», – зауважила депутатка.

Співголова «Євросолідарності» повідомила, що у фракції розробили законопроєкт, де зафіксована можливість звільнення з військової служби після 36 місяців, з яких половину – 18 місяців військовослужбовець провів безпосередньо на першій лінії, на фронті.

«Друга позиція цього законопроєкту – це гарантії для військовослужбовців, якщо ти добровільно був прийнятий на військову службу за контрактом, то ти маєш право бути в цій військовій частині і підрозділі, куди ти подавався, а переведення таких військовослужбовців лише за їхньої згоди», – додала депутатка.

Геращенко наголосила на важливості питання гарантій військовозобов’язаних, які підпадають під бронювання. «Ми знаємо сьогодні всі силові структури, ДБР, прокурори, поліція, вони мають 100% бронь. Дуже часто замість того, щоб займатися безпосередніми своїми обов’язками, грають в політичні ігрища, переслідуючи опозицію, активістів, слідкуючи за журналістами. Це ненормально. Тому наша позиція, що 50% тільки має бути тут броні в силових структурах, так само як це сьогодні є в державному секторі», – підкреслила депутатка.

При цьому вона зазначила, що при вирішенні питання бронювання не може бути мобілізовано працівників військово-промислового комплексу, а співробітники ТЦК, правоохоронних і судових органів не можуть застосовувати до таких військовозобов’язаних примус. «Мова іде саме про бронь для ВПК і для економіки. Тому що з економіки вимиваються сьогодні дуже багато людей і це вдарить по забезпеченню армії», – додала Геращенко.

Також Геращенко зазначила, що ключовим залишається питання боротьби з корупцією.

«Коли вже наші партнери нам говорять, що без реальної, а не фасадної боротьби з корупцією не може розвиватися демократична Україна. Коли суспільство говорить, що сьогодні є величезний запит на справедливість і на боротьбу з корупцією. І тільки влада цього не помічає – це є ненормально», – зазначила вона.

Геращенко підкреслила: дуже важливо, щоб ці законопроєкти супроводжувалися реальною боротьбою з корупцією.

«А це вичистка з усіх державних інституцій причетних до цієї корупції. Це прозорість роботи усіх державних інституцій. Влада має усвідомити, що ця ставка на своїх має закінчитися. Ми повинні перейти до професійності, якої так не вистачає нинішньому уряду», – сказала вона.

«Ми вважаємо, що все це треба приймати в залі не у вересні, не чекати осені, а зараз у серпні. І готові до такої роботи», – наголосила співголова фракції.

Джерело

 

«ЄС» пропонує додаткові джерела фінансування з держбюджету потреб оборони – Павленко

«Європейська Солідарність» пропонує спрямувати міністерству оборони України всі кошти дорожнього фонду, кошти від військових облігацій передати на потреби оборони та переглянути розподіл військового ПДФО – 30% віддати безпосередньо військовим частинам. Про це сказав народний депутат Ростислав Павленко на брифінгу.

«Європейська Солідарність» пропонує кілька змін до податкового законодавства, бюджетного законодавства, які дозволять вирішити ті нагальні проблеми щодо фінансування військових. Дозволять зняти наслідки того, як нахазяйнувалися і як не планували», – підкреслив депутат.

«Європейська Солідарність» пропонує, що всі кошти дорожнього фонду, на період воєнного стану, мають спрямовуватися міністерству оборони України. В першу чергу на фінансування фортифікацій і закупівлю будівельної техніки для того, щоб ці фортифікації будувати», – зазначив Павленко.

Депутат також зазначив, що ще однією ініціативою фракції є посилення контролю за розподілом бюджетних коштів: «Всі кошти, які виділяються з державного бюджету мають прозоро розподілятися».

«Європейська Солідарність» пропонує зміни до Бюджетного кодексу, відповідно до яких всі кошти, зібрані від військових облігацій, спрямовувалися б до спеціального фонду і розподілялися виключно на потреби оборони. Нам кажуть, що немає звідки платити виплати військовим – будь ласка, ось вам джерело», – розповів він.

«Європейська Солідарність» вимагає переглянути розподіл військового ПДФО – спрямувати 30% військовим частинам. Не 10%, як зараз, а 30% – щоб громади мали можливість перераховувати безпосередньо військовим частинам. Вони точно знають, як закупити, як отримати і що з цими грошима робити. Таким чином, це буде втричі ефективніше використання коштів», – розповів Павленко про ще одну ініціативу «Євросолідарності».

Окрім цього, ще 30% від сплати військового ПДФО має піти на закупівлю спецтехніки і обладнання, а 40% – має отримати міністерство стратегічної промисловості.

«Для того, щоб забезпечити військових безпосередньо зараз кошти є. Але питання в тому, що їх спрямування і використання має бути ефективним і прозорим», – наголосив депутат.

Павленко зазначив, що влада заявляє про дефіцит бюджету та нестачу приблизно 500 мільярдів гривень для забезпечення військових. Але при цьому замовчує кілька дуже важливих речей.

«Уже зараз, навіть до того, як усі ці ідеї щодо підвищення акцизів на пальне, щодо підвищення податків, які зараз уряд надіслав до Верховної Ради – уже зараз ми бачимо зростання цін на продукти харчування, на основні товари, які споживають громадяни. Тому що всі роблять дуже простий висновок: якщо зростають податки, то ростимуть ціни», – пояснює він.

«Зростання податків – це дуже важкий удар по бізнесу, по виробництву, яке ледь-ледь спинається на ноги, намагається втриматися при всіх шоках пов’язаних з війною, відключенням електроенергії, постійними обстрілами. Їм фактично завдають удар в спину плануючи підвищення податків», – додав депутат.

«Нам забувають сказати, що бюджет насправді перевиконується. Минулого року – більш, ніж на 50% було перевиконано план. Цього року експерти рахують, що принаймні на третину буде перевищено дохідну частину», – зауважив представник «Європейської Солідарності».

При цьому він навів результати соціологічного опитування, де 9% українців говорять, що їм не вистачає коштів на їжу, 32% говорять, що вони покривають лише базові потреби своєї сім’ї і 48% – які можуть забезпечити базові потреби, але на все інше змушені відкладати і економити кошти.

«Фактично підвищувати податки за таких умов – це вбивати країну. Це допомагати ворогові. «Європейська Солідарність» вважає такі дії неприпустимими», – підкреслив депутат.

Джерело

Автор