Три факти, в яких вся суть фігВам Зеленського

Володимир Омелян

Вчора президент України з гордістю розповідав про початок роботи української державної авіакомпанії UNA і її шалені перспективи завдяки підписанню Угоди про єдиний авіаційний простір з ЄС.

Залишимо авантюру з UNA потім для слідчих, а от питання Відкритого Неба з ЄС заслуговує на окрему увагу.

12 жовтня цього року Україна і ЄС підписали так званий «Авіаційний безвіз». Для того, щоб угода почала діяти, сторони мали обмінятися нотами про завершення національних процедур. І тоді, з першого числа наступного місяця після обміну нотами, всі полетіли би без обмежень на міжнародних маршрутах.

Але не так сталося, як гадалося. Те, що мало відбутися в жовтні чи найпізніше в листопаді, досі не відбулося, обміну нотами немає.

Авіакомпанії, які запланували польоти з 1 грудня на нових маршрутах, покладаючись на адекватність і добросовісність влади, будуть змушені їх скасовувати. І не факт тепер, що полетять 1 січня чи 1 лютого.

Держпереворот перенесли, свята наближаються. А хто працює, коли можна брехати, красти, відпочивати і за це нічого не буде?

Цікаво, затягування зі вступом Угоди в силу: тупізм чи диверсія?

Кейс #2. Президент довго розповідав про нечувані успіхи Укрзалізниці, масштабні інвестиції в рухомий склад та важливу роль у міжнародних і національних залізничних перевезеннях.

Президент забув повідомити, що УЗ декілька днів тому оголосила заборону транзиту територією України до Польщі, Словаччини, Чехії і Австрії з 6 грудня і «до відміни». Куди піде цей транзит? Вірно, через Білорусь! Вибачте, а кому ми такими рішеннями допомагаємо?

Чи ми вирішили оголосити торгівельну війну ЄС?

А з 1 січня 2022 заборонено вантажити в Польщі для України всі вантажі у вагони УЗ. Вибачте, ми кричимо, що польське вугілля нас врятує в холодну зиму! Чим будемо його перевозити, гелікоптерами?

Як і те, що прогрес на УЗ очевидний, лишень оборотність вагонів падає, а на всі гучні ініціативи президента в держбюджеті на 2022 рік грошей так і не знайшли. Підняли вантажний тариф, купили 10 вагонів, решту вкрали – безвідходна багаторічна корупційна технологія шефірів…

Історія третя, про яку президент не згадав, хоча, з поваги до свого радника і друга Саакашвілі, міг. Правда, про нього він теж давно чомусь з полегшенням не згадує.

В липні 2021 низка відомств України оголосили про ліквідацію схеми дипломування моряків, через яку «обілечували» кожного, хто йшов на роботу в закордонний рейс. Обсяг корупції – від 150 млн дол/рік. Звісно, на фоні енергетики чи Великого Будівництва кошти не такі й великі, але тема давно стала токсичною, оббирала сотні тисяч моряків, членів їх сімей, нервувала багатьох міністрів і навіть Саакашвілі.

Найкумедніше те, що схему «ліквідували», а вона досі успішно працює. Хочеш отримати документи – плати 5000-10 000 доларів, не хочеш платити – сиди вдома.

Але оскільки 24 листопада на комісії Мініфраструктури, вперше після заборони за моїх часів, розглядалося відкриття автобусного маршруту Маріуполь-Москва, то все логічно…

В принципі, це лише три факти, але у них вся суть фігВам Зеленського.

Автор