Світ 20 вересня. Результати дня

Клінічна смерть перемир’я у Сирії, сутички у Конго, АТО у Нігерії, корупційна справа у Бразилії, анти-колоніалізм в Австралії, кандидати у президенти Узбекистану, декларація про боротьбу з бактеріями та багато іншого.

Африка:

– Міжнародна правозахисна організація «Amnesty International» звинуватила нігерійських силовиків у корупції та тортурах.  За їх словами, нігерійська поліція катувала людей, вибиваючи з них зізнання у злочинах.

– Франція висунула амбітний план масштабної електрифікації Африки до 2020 року. Його представив президент Франції Франсуа Олланд. За його словами, проект сприятиме розв’язанню міграційних проблем у регіоні.

– Урядові війська підпалили штаб-квартиру головної опозиційної партії у Демократичній Республіці Конго, де триває протистояння демонстрантів та силовиків. Троє людей загинули у пожежі. Учасники акцій протесту протестують проти президента Джозефа Кабіли. У сутичках вже загинуло 17 осіб.

– За даними ООН, через масштабні бойові дії в районі озера Чад майже 9 мільйонів людей можуть стати біженцями. У тому регіоні вже кілька місяців триває антитерористична операція проти бойовиків «Боко Харам».

– Командувач «Лівійської національної армії», генерал Халіфа Хафтар звинуватив ООН у «втручанні у внутрішні справи Лівії» та відмовився зустрічатися із спеціальним представником ООН в країні. Напередодні, його загони взяли під контроль чотири найбільші нафтові термінали у містах Ес-Сідер, Рас-Лануф, Бен-Джавад та Зувейтіна.

Америка:

– 21 американський штат подали позов до суду проти адміністрації Барака Обами, вимагаючи визнати легітимним вступ у силу закону про оплату переробок менеджерів середньої ланки. Відповідно до закону, двічі збільшиться поріг заробітної плати, після якого керівництво компанії не мусить оплачувати переробки. Противники закону стверджують, що він гальмуватиме розвиток бізнесу, та сприяє лише менеджерам.

– Суд у Бразилії дав дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності за підозрою у корупції та відмиванні коштів екс-президента країни Луїса Ігнасіу Лули да Сільви. Напередоді, прокуратура оголосила йому підозру та заявила, що він був ключовим учасником корупційних схем на нафтовій державній компанії «Petrobras».

– У Мексиці знайдена мертвою племінниця президента Іспанської футбольної федерації Марія Вільяр Галас, яку минулого тижня викрали у Мехіко. За даними поліції, родина передавала викуп за дівчину, однак він виявився меншим за суму, яку вимагали злочинці.

– У США на Голлівудських пагорбах помер режисер та сценарист, лауреат премії «Оскар» Кертіс Хенсон. Йому був 71 рік. Він був автором таких відомих кінострічок як «Восьма миля» із репером Емінемом в головній ролі та фільму у стилі неонуар «Таємниці Лос-Анджелеса».

– Президент Ірану Хасан Роухані прибув з офіційним візитом до Куби. Там він зустрівся із кубинським лідером Раулем Кастро. Також вперше за багато років на публіці з’явився й Фідель Кастро. Вони обговорили міжнародну ситуацію та «спільне протистояння США».

– Делегації Еквадору та Венесуели покинули залу засідань Генеральної Асамблеї ООН перед виступом президента Бразилії Мішеля Темера, якого вони не визнають. Обидві країни заявили, що імпічмент Ділмі Русеф був незаконним.

Азія:

– Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв скасував свій візит до Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, та взяв відпустку через проблеми із серцем.

– В Узбекистані дві партії подали заявки на участь у президентських виборах. Хотамжон Кетмонов став кандидатом від Народно-демократичної партії, а Нарімон Умаров – від Соціал-демократичної партії «Адолат». Також свою кандидатуру висунув Сарвар Отамуратов від партії «Міллій Такніш». Таким чином, всі чотири офіційно зареєстровані в країні партії подали заявки на участь у виборах. Раніше, пленум керівної партії висунув на цю посаду в.о. президента Шавката Мірзійоєва.

– Туреччина видала ордер на арешт 140 людей за підозрою у зв’язках з опозиційним рухом «Хизмет» та проповідником Фетуллахом Гюленом, якого звинувачують в організації невдалої спроби військового перевороту 15 липня. Водночас, поліція заарештувала віце-губернатора провінції Ізмір Мехмета Суата Ільхана за причетність до перевороту.

– Близько 30 бойовиків терористичної організації «Ісламська держава» ліквідовані повітряним ударом афганських ВПС у провінції Нангархар.

– В Австралії невідомі підпалили популярний елітний ресторан, виконаний у стилі Британської імперії. За словами поліції, приводом до підпалу став скандал, який спалахнув нещодавно. Людей обурило, що у ресторані відкрито пропагуються імперські погляди та часи колоніалізму.

Європа:

– Ісламістський рух «Брати-мусульмани», заборонений у низці країн, оголосив про відкриття першої ісламської школи в Іспанії у Валенсії. У проект інвестували понад 2 млн. доларів.

– 193 країни-члени ООН писали у Нью-Йорку декларацію про боротьбу із супербактеріями – мікроорганізмів, які стійкі до ліків. ЗА словами експертів, якщо країнам вдасться дотримуватися положень документу – у світі буде гинути на 700 тисяч людей менше.

– Тисячі біженців покинули табір на острові Лесбос у Греції через масштабну пожежу. Поліція евакуювала район. Перевіряють причину займання. За деякими даними, перед пожежею кілька груп біженців посварилися між собою.

– У Фінляндії суд визнав п’ятьох членів кубинської волейбольної команди винними у зґвалтуванні жінки під час чемпіонату в Тампері. Їх засудили до 5 років ув’язнення.

Близький Схід:

– Єзиди – релігійна меншість Сирії – оголосили про вихід зі складу «Сирійської національної ради». Основна причина – у зв’язках Ради з радикальними екстремістами, які висловлювали намір вбити всі представників єзидської меншості. Єзидська національна рада, яка була складовим елементом «СНР», заявила й про вихід з Курдської координаційної ради – через внутрішні суперечки. «Сирійська національна рада» була сформована з представників опозиції у 2012 році як альтернатива сирійському уряду в Дамаску. Її штаб-квартира розташована у Туреччині та Катарі.

– Бойовики ісламістської коаліції «Армія завоювання» у Сирії стратили 26 цивільних у східних кварталах Алеппо. Серед них – дев’ятеро підлітків. За даними місцевих ЗМІ, люди вимагали від ісламістів дати їм можливість покинути місто. Інцидент стався біля 1-го та 6-го гуманітарних коридорів у кварталі Шейх-Хадер.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив про звільнення від терористів «Ісламської держави» сирійсько-турецького кордону на півночі провінції Алеппо. Також він анонсував наступ турецької армії та загонів ісламістів, що беруть участь у військовій інтервенції, на бастіон сил ІД Аль-Баб у 40 км від Алеппо.

– Державний департамент США визнав ісламістське угруповання «Джунд Аль-Акса» терористичною організацією за її зв’язки з «Аль-Каїдою» та масове вбивство християн у місті Маан навесні. «Джунд Аль-Акса» – основна група, яка бере участь у масштабній наступальній операції проти сирійських військ на півночі провінції Хама.

– Міжнародний комітет «Червоного Хреста» повідомив, що поки не може підтвердити, хто саме розбомбив їхній гуманітарний конвой в сирійській провінції Алеппо. Натомість, у Білому Домі заявили, що конвой обстріляли російські Су-24. Офіційна Москва вину поклала на терористів «Джебхат Аль-Нусра», які начебто відслідковували автоколону. Через авіаудар Червоний Хрест призупинив всі поставки гуманітарної допомоги на три дні.

– Двоє турецьких військових загинули у боях з терористами «Ісламської держави» на півночі Сирії.

– 12 дітей загинули на півночі Ємену внаслідок авіаударів саудівської арабської коаліції. Повітряний удар завдали по автомобілям, в яких їхали родини мешканців провінції Джауф.

– Терористи «Ісламської держави» заблокували всі підходи та під’їзди до міста Мосул в Іраку. На околицях населеного пункту спостерігається безпрецедентне скупчення бойовиків та бронетехніки. Терористи готуються до оборони міста. Між тим, іракська влада оголосила про початок наступальної операції на місто Аль-Ширкат південніше Мосула.

– Центральне командування США визнало, що два дні слідкувало за позиціями сирійської армії у провінції Дейр-аз-Зор перед завданням повітряного удару, який вбив 62 солдатів.

– Сирійські війська відбили масований напад терористів «Ісламської держави» на сході провінції Алеппо біля аеропорту «Кувейрас». Водночас, на заході Алеппо урядові війська розпочали наступальну операцію проти бойовиків «Армії завоювання» у районі школи «Аль-Хікма» та кварталу Аль-Наср. Захоплення цих територій створить буферну зону між бойовиками та щойно захопленими сирійською армією районами в Алеппо. Ще одна ударна операція розпочалася на північному сході провінції Хомс. Сирійські урядові загони розпочали просування убік позицій «Ісламської держави» неподалік нафтогазових родовищ «Аль-Шаер».

Автор