Огляд новин за 10 квітня

Богдан Карпенко

• Уже другий поспіль опалювальний сезон без росгазу, а якщо точніше – 500-й день, як Україна не імпортує газ з Росії.

• Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, скасувала своє рішення про введення абонплати за розподіл газу для його доопрацювання.

• Нафтогаз підписав меморандум з двома європейськими трейдерами. НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укртрансгаз», Snam S.p.A. (Італія) та Eustream a.s. (Словаччина) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо спільної оцінки можливостей співпраці у використанні та розвитку газотранспортної системи (ГТС) України. Серед іншого, документ має на меті довгострокове забезпечення стабільності транспортування природного газу Україною відповідно до стандартів європейських ринків, безпечного й ефективного використання ГТС України, а також прозорого та недискримінаційного доступу до неї третіх сторін згідно із чинним законодавством. Реалізація цього проекту допоможе підвищити ліквідність та безпеку постачання на газовому ринку як України, так і ЄС, що цілком відповідає Стратегії енергетичної безпеки ЄС.

• Автотраса Н-02 Львів – Тернопіль є складовою транспортного коридору, що поєднує Балтику з Чорним морем і Гданськ з Одесою. «Ми на одному з важливих транспортних коридорів України, який ми сподіваємося, з’єднає Балтику з Чорним морем, Гданськ з Одесою, проходячи через Львів. Зараз відбувається ремонт ділянки дороги, в цьому році ми повинні його закінчити з відповідним облаштуванням. Далі будемо працювати спільно з Єврокомісією, урядом Республіки Польща для того, щоб отримати додаткове фінансування, і зрештою мати повноцінний автобан європейського зразка», – наголосив Володимир Омелян.

• Малі та середні фермерські господарства – це майбутнє українського аграрного сектору. У цьому році вперше впроваджена програма, яка допоможе аграріям закупити нову та модернізувати вже існуючу техніку. Бюджетні ж видатки на підтримку фермерів постійно зростатимуть: від 10% у 2017 році до 20% у 2019 році.

• Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розробила проект закону про повернення газорозподільчих мереж у власність держави. «Питання власності мереж не належить до компетенції комісії. Ми розробили проект закону, передали його на уряд, щоб усі мережі були у власності держави, а кошти від їх оренди надходили до державного бюджету», – сказав Вовк. Як відомо, олігарх Дмитро Фірташ контролює в Україні близько 70% великих газорозподільчих підприємств. Структури мільярдера активно скуповували пакети акцій цих підприємств на приватизаційних конкурсах і аукціонах протягом декількох років.

• В «Государственной продовольственно-зерновой корпорации» (ГПЗКУ) в этом году запланировано инвестировать в модернизацию элеваторов и перерабатывающих предприятий более 138 млн грн. “В частности, в этом году планируем обновить зерносушильное оборудование, модернизировать или частично приобрести авто и вагонные весы, авторазгрузчики, зерноочистительное оборудование, а также обновить технологическое оборудование на перерабатывающих филиалах”

• Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів очікує візит делегації з Китаю для оцінки системи контролю виробництва яловичини в Україні на наступному тижні (17-23 квітня). Система контролю виробництва яловичини інспектується китайською стороною з метою наступного відкриття цього ринку для українських виробників.

• Вінницька міська рада та ПрАТ «Українська пивна компанія» (UBC Group) підписали меморандум про співпрацю щодо створення кластера холодильного обладнання на території індустріального парку. «В наступні 5 років ми розраховуємо на 30 млн. євро інвестицій. Це загалом. Це наше виробництво та виробництво наших партнерів, які можуть почати працювати тут. Щодо кількості робочих місць, це може бути до 3 тисяч робочих місць»

• Чистий прибуток агропромхолдингу «Астарта» за 2016 рік зріс у 5,2 рази ― до €83 млн. Крім того, частка експорту збільшилася до 51%. Основною діяльністю холдингу «Астарта» є виробництво цукру, а також вирощування й реалізація зернових і олійних культур, буряку, виробництво м’яса й молока, переробка сої. Компанія обробляє 250 тис. га в 8 областях, володіє 8 цукровими заводами, молочними фермами на 30 тис. голів і біоенергетичним комплексом у м. Глобине Полтавської області, що утворює промисловий цикл із цукровим заводом і заводом з переробки сої.

• Концерн Saint-Gobain (Франція) планує інвестувати $65 млн у будівництво двох заводів будматеріалів на Івано-Франківщині. Завершення будівництва першого заводу з виробництва будівельних сумішей заплановано вже до кінця 2017 року. Будівництво другого заводу, який буде спеціалізуватися на виробництві гіпсокартону, планують почати в кінці 2017 року – початку 2018 року. «Компанія планує створити близько 300 робочих місць. Це буде комплекс: виробництво будівельних сумішей, пакування, сортування, змішування, випуск гіпсокартону. Обидва заводи будуть розміщені біля Хотимирського гіпсового родовища»

• Українські садівники отримають кредит від китайської державної корпорації China Haisum Engineering Co. під дуже низьку ставку ― 2-3%. Про це розповів глава асоціації «Укрсадпром». Він зазначив, що згідно з умовами нещодавно підписаного з Китаєм меморандуму, China Haisum Engineering надасть $515 млн кредиту під державні гарантії України, а сама компанія є провідником з боку Китаю і забезпечує часткове фінансування всіх ініційованих інвестиційних проектів власними коштами.

• «Нібулон» завершить будівництво перевантажувального терміналу у с. Біленьке Запорізької області до 1 червня. Про це заявив генеральний директор ТОВ СП «Нібулон» Олексій Вадатурський, передає прес-служба Запорізької ОДА. «Ми маємо досить жорсткі вимоги, стосовно часових обмежень. І даємо слово, що об’єкт буде завершено до 1 червня, тобто за 2-3 тижні до збирання нового врожаю. Вартість проекту близько півмільярда гривень. Це інвестиції до області, району та села», ― сказав Вадатурський. У свою чергу, голова ОДА Костянтин Бриль підкреслив, що завдяки створенню нового об’єкту, кожен виробник зможе зекономити на логістичних витратах $4-6 на кожній тонні зерна.

• На Львівщині запустили завод з виробництва димохідних систем з нержавіючої сталі. На заводі майже 4000 кв.м. виробничих та складських площ, потужність виробництва – понад 10000 м. димохідних труб та елементів на місяць. Перша черга виробництва забезпечила робочими місцями понад 40 працівників.

• Міжнародна компанія Phoenix Commodities DMC вирощуватиме часник, помідори і малину на Херсонщині. «За п’ять років наша компанія планує вивести Україну на світовий рівень у галузі вирощування часнику. Також є наміри вирощувати помідори й малину. Херсонщина має дуже вигідне географічне розташування, завдяки якому можна зрощувати перелічені культури, постійно використовуючи річну воду», ― зазначив Нікундж Кумар.

• Посадивши спаржу одного разу, фермери зможуть збирати врожаї 10-15 років.

• Варшавский акселератор ищет украинские стартапы и предлагает 45 000 евро без долевого участия.

• Рятувальники Тернопільщини та територіальні громади отримали нову пожежну техніку.

•  “Сумно бачити”: посол Великобританії відреагувала на відставку Гонтаревої.

• 5 галузей української економіки, які чекають на інвестиції.

P.S. • На думку Бальцеровича, за останні три роки держава «врятувалась від катастрофи»: стабілізувалась економіка, національна валюта, почались перетворення. І якщо держава пришвидшить демонополізацію та передасть неефективні державні підприємства у приватні руки – зміни будуть ще відчутнішими, говорить він. Українських політиків, які висловлюються проти створення ринку землі та електроенергії експерт вважає популістами, що не дбають про інтереси країни. “Якщо порівняти обстановку, яка була в Україні три роки тому із теперішньою – економічний ріст значно покращився, інфляція була 60%, а тепер у межах 10%. Та, перш за все, обстановка у 2014 році була катастрофою, і ще катастрофічнішою була загроза гіперінфляції, падіння банківської системи, хаосу в галузі фінансів. І завдяки політиці влади і Національного банку, пані Гонтаревої, ця катастрофа, на щастя, не відбулась”

• У своїй новій оновленій економічній доповіді Світовий банк зберіг прогноз зростання ВВП України на цей рік на рівні 2%, але підвищив прогнозний рівень інфляції – з 8,5% до 10%. Для прискорення свого економічного відновлення Україні слід насамперед провести пенсійну, земельну, медичну та антикорупційну реформи, вважає директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен.

Автор