Про рейтинги і антикорупційну істерію в медіа

Mason Lemberg

Україна очолила рейтинг Ernst&Young по рівню корупції в бізнесі.

Попри всі статистичні, соціологічні, логічні і реалійні помилки, цей рейтинг вийшов дуже цікавим.

Адже цей рейтинг, на мій погляд, дуже точно відображає не стільки рівень корупції, а рівень суспільної дискусії на тему боротьби з корупцією, створених під впливом ЗМІ і політичних сил.

Тобто, чим більше медіа і політики піднімають тему боротьби з корупцією, тим більше корупції “зауважує” суспільство. І тому й виходить, що 4 країни ЄС входять в ТОП-5 найкорумпованіших країн світу, у 8 країн ЄС рівень корупції більший/співмірний ніж в Нігерії і вищий ніж в росії, яка аж 16-та в цьому рейтингу.

А щодо реального порівняння рівня корупції в країнах і визначення найкорумпованішої країни в світі, то особисто в мене є один простий маркер. Маємо санкції США і ЄС, які в основному стосуються фізичних осіб-друзів путіна і їхнього бізнесу і маємо скорочення ВВП росії на третину тільки за 2015 рік, девальвацію рубля в 2 рази, зменшення ЗВР на $150 млрд. Це результати санкції проти фізичних осіб-друзів путіна. Знайдіть іншу країну, де санкції проти оточення керівництва країни можуть так впливати на економіку всієї країни і тоді поговоримо про рейтинги корупції в різних країнах.

Чи означає це, що корупції в Україні немає?

Ні, звичайно, корупція в Україні є, корупція в Україні – це проблема, це проблема яка руйнує країну.

АЛЕ:

Я вважаю, що не меншою проблемою ніж корупція для України – є антикорупційна медійна істерія.

Чому я так вважаю?

1) А ви придивіться/послухайте виступи “друзів путіна” з ЄС. Послухайте що вони говорять, як мотивують свої дії, зокрема спробу відмовити Україні в безвізі. А їхня риторика нічим не відрізняється від риторики сірожі, який рік тому колєсіл з цією риторикою по Голландії.

2) А ви спробуйте озвучити хоча б 1-2 реальних результати 3-річного “антикорупційного” марафону? Чого добилися ті, хто 3 роки пише про “швейцарську прокуратуру Мартиненка”, про те, як Ложкіна будуть арештовувати в Австрії, про офшори Порошенка? Які результати принесли своїй країні?

Я бачу тільки один результат – недовіра до влади і зневіра громадян з можливості щось змінити в своїй країні. І це без жодного документального факту корупції вищого керівництва держави.

А може саме це (підірвати підвалини довіри, породити зневіру і внутрішній розбрат) і було метою так званих “антикорупціонерів”?

Бо саме завдяки довірі, самопожертві громадян, ми вистояли в 2014, саме на довірі базується діалог між владою і платником податків. Тепер цього нема. Це вбили.

Відтак, я вважаю, що “антикорупційна боротьба”, яка сьогодні є мейнстрімом в медіатрендах, є нічим іншим ніж антидержавною інформаційною технологією і нічого спільного реальною боротьбою з корупцією ця медійна історія не має.

А отже ми маємо невирішену серйозну проблему реальної корупції, яка руйнує країну і ще одну серйозну проблему фейкової боротьби з корупцією, яка руйнує країну не менше, вбиваючи довіру людей до інститутів держави, зміщуючи акценти з головних проблем і зовнішньої агресії на внутрішній розбрат.

І поки на всіх телевізорах і в усіх фейсбуках самоназвані антикорупціонери грізно і хвацько лайкають одне одного, реальних дій щодо боротьби з корупцією не більшає…

Автор