Санкції на часі. 22.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 22.09.2024.

1. Ціни на авіаквитки в росії злетіли рекордно за 22 роки.

– З початку 2024-го ціни на перельоти в росії зросли на 28,4%, що є рекордним зростанням з 2002 року.
– До цього схоже суттєве зростання цін — на 27,2% — спостерігалося у серпні 2008 року.
– Авіаквитки за минуле півріччя подорожчали на 20%, а середня ціна квитка склала 9150 рублів.
– Серед причин відзначають зростання витрат авіакомпаній на підтримку льотної придатності, загалом зростання вартості і палива, і наземних послуг.
– Зазначається, що провізні потужності скорочуються в міру вибуття бортів, а попит лише зростає.

2. Виробники одягу в росії найближчим часом підвищать ціни на продукцію.

– Ціни на одяг російських брендів до кінця 2024 року можуть зрости на 22% через подорожчання сировини та збільшення загальних витрат.
– Собівартість тканин із січня по вересень зросла в середньому на 21% рік до року, фурнітури (блискавки, гудзики та ін.) – на 19%, додаткових матеріалів (оздоблювальні, підкладкові та ін.) – на 20%.
– На тлі зростання зарплат персоналу на 18% зросла і вартість пошиття.
– Також російські виробники одягу зіткнулися з труднощами при проведенні платежів до Китаю, Індії та інших «дружніх» країн, через що вони працюють через посередників і платять підвищені комісії.
– Інша проблема, яка впливає на витрати виробників, — дефіцит швачок і продавців одягу.

3. росія стала найбільшим постачальником добрив для Китаю.

– За січень-серпень 2024 року КНР купила російських добрив на рекордні 976 мільйонів доларів.
– росія випередила торішнього лідера — Білорусь, експорт добрив якої до Китаю впав з 1,2 мільярда торік до 585 мільйонів доларів цього року.

4. США допоможуть Узбекистану дотримуватись антиросійських санкцій.

– Митний комітет Узбекистану підписав угоду про співпрацю та взаємну допомогу з Прикордонно-митною службою США.
– Узбекистан став лише 18 країною, з якою США підписали подібну угоду.
– Угода передбачає допомогу з боку США у цифровізації митних послуг Узбекистаном, обмін інформацією між митними службами двох країн, а також зміцнення спільних зусиль щодо боротьби з незаконним обігом наркотиків, торгівлею людьми, транснаціональною злочинністю, відмиванням коштів та ухиленням від митних платежів.
– Це означає, що влада США отримуватиме великий обсяг інформації про експортно-імпортні потоки, що проходять через Узбекистан, а для пов’язаних з росією компаній така ситуація може створити великі проблеми.
– Узбекистан із 2022 року став важливою країною-посередником для обходу росією західних санкцій. Проводити через нього такі операції було менш вигідно, ніж через країни Євразійського союзу, проте можна, оскільки влада країни та її фінансова система досі з великою лояльністю ставилися до росії.

5. США планують заборонити використовувати обладнання та програмне забезпечення китайського та російського виробництва в деяких автомобілях.

– Йдеться про машини, в яких є доступ до інтернету та системи навігації, і так званих connected vehicles, тобто транспортних засобів, підключених до спеціальної системи забезпечення безпеки на дорогах V2X, яка збирає дані про інші ТЗ або пішоходів в радіусі приблизно 300 м від автомобіля для виявлення потенційних небезпек.
– Адміністрація Байдена висловила серйозне занепокоєння щодо збору китайськими компаніями даних про водіїв та інфраструктуру США, а також щодо потенційних іноземних маніпуляцій транспортними засобами, підключеними до Інтернету та навігаційними системами.
– Цей крок є значним посиленням поточних обмежень Сполучених Штатів на китайські транспортні засоби, програмне забезпечення та компоненти.

6. Євросоюз у липні наростив імпорт російських добрив до максимуму за двадцять місяців.

– В результаті частка росії в європейських закупівлях становила вище 30% вперше з березня 2022 року.
– У середині літа ЄС збільшив імпорт добрив з росії у 2,2 раза порівняно з показником у червні та у 1,7 раза порівняно з липнем минулого року – до 199 мільйонів євро. Показник у липні був максимальним з листопада 2022 року, коли постачання становило 264 мільйони євро.
– Найбільшим покупцем цього російського товару в липні була Польща: її закупівлі зросли вдвічі, до 55,7 мільйона євро.
– Далі йдуть Франція, що наростила імпорт у п’ять разів – до 31,5 мільйона євро, і Німеччина, яка повідомила про збільшення ввезення добрив з росії на третину – до 24,5 мільйона євро.
– Найсерйозніше зростання показала Ірландія – росія збільшила продажі в цю країну в 18 тисяч разів, зі 101 євро до 1,8 мільйона.
– Румунія нарощувала ввезення російських добрив скромнішими темпами – у 54 рази, до 17,3 мільйона євро, а Болгарія – в 25 разів, до 12,9 мільйона євро.

7. Ціни на ядерне паливо зростають, оскільки Заходу не вистачає конверсійних потужностей.

– За даними компанії UxC, збагачений уран з початку 2022 року подорожчав більш ніж у 3 рази до 176 доларів за одиницю роботи поділу – стандартний показник зусиль, необхідних для поділу ізотопів урану.
– За той же період гексафторид урану підскочив у ціні в 4 рази до 68 доларів за кг. Це говорить, що конверсія є найвужчим місцем у ланцюжку постачання ядерного палива. На відміну від цього, уранова руда подорожчала лише вдвічі.
– Попит на уран був викликаний відродженням атомної енергетики.
– Однак росія відіграє важливу роль у багатоступінчастому процесі перетворення видобутого урану на паливо для ядерного реактора.
– росія контролює 22% світових потужностей з переробки урану та 44% потужностей зі збагачення.
– Після введення США заборони на постачання російського урану ці послуги стали недоступними для деяких західних компаній, хоча до кінця 2027 року дозволено робити винятки.
– Компанії з виробництва ядерного палива, такі як французька Orano та британсько-голландсько-німецька Urenco, взяли на себе зобов’язання щодо збільшення потужностей зі збагачення, але поки ніхто не взяв на себе зобов’язання щодо будівництва нових конверсійних потужностей.

Автор