Санкції на часі. 19.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 19.08.2024.

1. У росії спостерігається подорожчання в усіх групах товарів та послуг.

– Згідно з офіційними даними Росстату, в росії простежується суттєве зростання цін на багато товарів та послуг.
– Так аналіз крові подорожчав на 485%, УЗД — на 173%, а аспірин та низка інших медикаментів — у середньому на 25%.
– Також суттєво піднялися ціни на продукти: яйця подорожчали на 36%, помідори – на 35,6%, огірки – на 27,2%, а картопля – на 24,2%.
– Зросла і вартість оренди квартири (28-29%), подорожчали автомобілі (23-24%), мобільний зв’язок (19,4%), проїзд у таксі (26,9%) і переліт в економ-класі (19,4%) ).

2. Восени на росіян чекає чергова хвиля підвищення цін.

– Виробники продуктів почали масово піднімати закупівельні ціни на 5-40%.
– Проблеми з транскордонними платежами призведуть до подорожчання імпортної електроніки та одягу на 15-20%.
– Підвищення утильзбору з 1 жовтня на 70-80% призведе до різкого зростання цін на автомобілі.
– Зростання попиту на оренду через недоступність іпотеки збільшить вартість оренди житла відразу на 15-20%.

3. Китайські компанії почали відмовлятися безпосередньо поставляти товари в росію.

– У середині липня китайські постачальники почали вимагати вивозити товар у рф через треті країни.
– Насамперед це стосується товарів, які потрапили до стоп-листів кодів із зовнішньоекономічної діяльності, наприклад, електроніки.
– Спочатку постачальники йшли на часткові поступки, але зараз ситуація для росіян погіршується. Відвантажити товар через треті країни просять ті постачальники, у яких немає можливості прийняти платежі від російських компаній через китайські банки. Для таких постачальників єдиний варіант отримати гроші — через інші держави, отже мають бути й документи, що товар вирушив туди.
– Маршрути доставки товарів через треті країни поки що не “обкатані”, і потрібен час на їхнє формування, щоб не виникало складнощів із транспортуванням.
– Російський бізнес шукає альтернативні шляхи, але це призводить до додаткових витрат: додається комісія агентів. Це, у свою чергу, призводить до зростання кінцевої вартості товару і, як наслідок, до скорочення обсягу ввезеної продукції.

4. Один із найбільших банків Киргизстану зупинив рублеві перекази.

– Четвертий за обсягом активів у Киргизстані MBank призупинив грошові перекази через російські банки, йдеться на сайті банку.
«Грошові перекази через російські банки, зокрема Сбербанк, Тінькофф та МТС, призупинено в обох напрямках. Ця послуга тимчасово недоступна на певний термін. Вхідні перекази здійснюватимуться через банки, які не підпадають під санкції, за рублевими реквізитами», – йдеться у повідомленні банку.
– Цього року частина банків Киргизстану після розширення списку санкцій щодо росії призупинила роботу систем грошових переказів із росії.
– США в червні суттєво розширили санкції проти росії, включивши до нього сотні нових позицій, у тому числі Московську біржу, яка в результаті була змушена оголосити про припинення торгів валютних пар з доларом США та євро з 13 червня.

5. Частка долара та євро у розрахунках за російський експорт уперше впала нижче 20%.

– У другому кварталі вона знизилася майже на 15% у річному вираженні. Частка рубля виявилася на рівні 40%, залишившись майже без змін. Натомість на юані, рупії та дирхами припало трохи більше 42%.
– Найчастіше розрахунки у доларах і євро використовувалися у торгівлі з країнами Південної та Центральної Америки.
– Поступовий перехід росії у розрахунках за експорт на рубль і валюти так званих дружніх держав — інструмент ухиляння від санкцій.
– Багато в чому він пов’язаний також із переорієнтацією російської зовнішньої торгівлі, зокрема, на Азію.
– Але така практика не рятує. У світі не придумано інших способів розрахунків, крім через валюту, що вільно конвертується.
– Наразі відбувається блокування розрахунків і щодо експорту, і щодо імпорту, і наростання дебіторської заборгованості. Навіть якщо виручку можна отримати, її досить складно конвертувати і повернути в росію.

6. Російська державна компанія «Росатом» спрямовує сотні мільйонів уранових прибутків через Нідерланди.

– Російська державна атомна компанія «Росатом» використовує голландську дочірню компанію для переміщення сотень мільйонів прибутків, у тому числі під час війни з Україною. Про це свідчить нещодавно опублікований річний звіт амстердамської філії.
– Частина цих мільйонів через держкомпанію потрапляє до російського бюджету. Таким чином, росія також отримує вигоду від залежності Європи від російського уранового сектору під час війни з Україною.
– Через цю залежність західні уряди поки не наважуються вводити санкції проти «Росатома».
– Росатом є великим виробником урану та ядерної енергії. Крім того, держкомпанія відіграє свою роль у війні, керуючи захопленою Запорізькою АЕС.
– Через свою голландську дочірню компанію Uranium One Cooperative російська державна компанія активно займається видобутком ядерної сировини в Казахстані та Танзанії.
– З цих країн кошти надходять до Нідерландів, а потім направляються до росії.
– У 2022 році голландська компанія отримала прибуток у 240,6 млн доларів (222 млн євро). Десятки мільйонів із них були передані материнській компанії в росії.
– Торгівля ураном та інші види діяльності також щороку приносять значну суму грошей рф.
– Згідно з річним звітом материнської компанії, у 2022 році «Росатом» сплатив понад 291 мільярд рублів (3,1 мільярда євро) податків.
– Попри такий потік грошей у державну скарбницю Росатом залишається поза санкціями з боку Європи.
– Атомний сектор Заходу поки що не може обійтися без компанії, яка з часткою ринку в 35 відсотків є найбільшим постачальником збагаченого урану в світі.

7. Туреччина швидко нарощує видобуток власного газу та знижує імпорт блакитного палива, у тому числі й з росії.

– Великі запаси газу в Чорному морі дозволяють Туреччині диктувати ціни всім потенційним зовнішнім постачальникам.
– Завершення угоди про український транзит і газова самодостатність Туреччини безпосередньо вплинуть на росію.
– Не випадково на Заході та в рф сьогодні обговорюються різноманітні схеми транзиту азербайджанського газу до Європи російськими трубопроводами.

8. Греція збільшила імпорт російського газу.

– Частка природного газу з росії до Греції за сім місяців цього року перевищила 55 відсотків загального імпорту газу в країну.
– Це було зумовлено збільшенням постачання через трубопровід «Турецький потік», тоді як імпорт зрідженого природного газу з росії знизився з початку 2024 року і в березні-червні становив нуль.
– Греція в період з червня 2023 року до липня поточного року імпортувала 3,87 млрд куб м російського природного газу, що на 75 відсотків більше, ніж за аналогічний період до війни.
– Загалом імпорт природного газу до Греції за перші сім місяців 2024 року збільшився майже на 16 відсотків, досягнувши загального обсягу в 3,54 млрд куб м.
– Сідірокастро залишається головною точкою постачання газу до Греції «Турецьким потоком» з часткою понад 50 відсотків. Свою роль у зростанні показників відіграє спека, а також перехід країни з мазуту на газ.

9. Іноземні вкладення до економіки КНР скоротилися майже на третину.

– За перші сім місяців 2024 року обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку Китаю становив 539,5 млрд юанів ($75,3 млрд), випливає з даних міністерства торгівлі країни.
– Рік до року обсяг ПІІ скоротився майже на третину – на 29,6%.
– Серед причин: стриманіше, ніж очікувалося раніше, зростання економіки Китаю і посилення його торгових протиріч із Європою та США, що викликає побоювання інвесторів.
– За підсумками минулого року в Китаї вже фіксувалося скорочення ПІІ: обсяг вкладень оцінювався в $163 млрд 2023 року після $189 млрд 2022-го (мінус 14%).
– 2024 року потік інвестицій продовжив скорочуватися.
– Фіксований спад залишається для КНР чутливим: залучення іноземного капіталу влада країни називала одним із ключових джерел економічного зростання.
– У той же час європейська влада все активніше закликає свій бізнес диверсифікувати інвестиції та не допускати їх концентрації в одній країні, маючи на увазі саме Китай.

10. Уряд Віктора Орбана не планує скасовувати плани запровадити для осіб із російськими й білоруськими паспортами так звані національні карти для в’їзду до країни.

– Видача Угорщиною «національних карт» заявникам із росії та білорусі «не становить жодного ризику для безпеки Шенгенської зони».
– Росіяни і білоруси, як і раніше, «піддаватимуться ретельним перевіркам під час в’їзду та перебування в Угорщині», повідомив глава МЗС країни Петер Сійярто.
– Раніше влада Угорщини опублікувала список держав, чиї громадяни наділяються правом претендувати на «національну карту» — дворічну робочу візу. Серед інших до переліку були включені росія та білорусь.
– «Включення громадян росії та білорусі до програми “Національна карта” не становить жодної загрози безпеці з точки зору Шенгенської зони, оскільки ці особи все одно повинні пройти комплексну перевірку для в’їзду й перебування в Угорщині», – запевнив скандальний політик.
– Міністр закордонних справ додав, що представники Північної Європи та Балтії нібито “засліплені пропагандою війни”.

Автор