Зранку – реформи, ввечері – гроші

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Цікава перепалка сталася щойно між міністрами України і США. За даними Financial Times, міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв’ю виданню закликав Штати прискорити виділення 50 мільярдів зелених американських баксів, бо українському керівництву грошей вже бракує на зарплатні військовим. Марченко поремствував, що уповільнення постачання зброї від союзників збільшилось на 12 мільярдів тих самих зелених баксів.

Проте. Американці (які на ці заяви раніше або відмовчувалися, або казали щось в дусі “так-так, скоро дамо”) цього разу у відповідь незвично огризнулися. Голова Американської торговельної палати Енді Гундер заявив, що Україні час визнати масштаби своєї тіньової економіки і почати реально з нею боротися. Видання радісно процитувало Гетманцева, мовляв, обсяги тіньової економіки в Україні становлять… ті самі 12 мільярдів доларів. Ну, тобто можна сміливо множити на два.

Що сталося? Те, про що ми, порохоботи, давно попереджали. Пані Пріцкер (колишня представниця США з питань економічного відновлення України, а ще бізнесвумен і мільярдерка) доволі чітко дала зрозуміти українському керівництву, що халява завершується. Тепер буде так, зранку – реформи, ввечері – гроші.

Та сама пані Пріцкер вже повідомила українським урядовцям, що вони маються дур’ю і займаються категорично не тим, – замість анонсованого Гетманцевим підвищення податків, Україна мусить руйнувати схеми тіньової економіки. Бо якщо Україна боротиметься з тіньовою економікою, держава матиме гроші й зможе ні в чому собі не відмовляти.

Це для зелених удар під дих. За Порошенка теж багато дорікали про обсяги тіньової економіки. Але, по-перше, нам тоді ані на день не відмовляли в економічній допомозі, а по-друге, за Порошенка реформи справді відбувалися, і той таки Захід їх схвалював набагато більше, ніж наші співгромадяни, яким треба було не реформ, а халяви.

Нині ж, по суті, американці дають зрозуміти, що як раз за естрадно-циркової влади Зеленського тіньова економіка розквітла і буяє навіть під час кровопролитної війни. І проблема для Зеленського в тому, що, якщо він справді почне боротися з тіньовою економікою, йому доведеться боротися проти власного оточення та ще й проти джерел тих коштів, на які існує вся гігантська піар-імперія найвпливовішого ЗЕ.

Але… Якщо Зеленський не почне боротися з тіньовою економікою, то грошей Захід не дасть, виникне криза неплатежів бюджетникам, і тоді падіння рейтингу Зеленського не врятують ніякі наступи в Курській області.

“Що відбувається?” – запитаєте ви. А сталося те, що Байдену більше не треба виправдовуватися перед американськими платниками податків, чому він витрачає їхні гроші не на них, а на Україну. Не треба більше подавати Зеленського як надію і опору демократії на пострадянському просторі. Байден у президенти більше не йде, й тому можна називати речі своїми іменами. В тому числі відкрито говорити в американській пресі про українську тіньову економіку, з якою не хоче боротися Зеленський.

А Камала Гарріс (я писав про це) завжди до Зеленського була налаштована жорстко, як… та, власне, як колишній прокурор до власника офшорної фірми, через яку з банку Коломойського виводили гроші американського рефінансування. Пригадуєте в біографії Зеленського ТАКИЙ факт біографії? Гарріс, певен, знає їх набагато більше.

Тож, очевидно, допомога Заходу для України тепер буде відбуватися так. Зброя – будь ласка, боєприпаси – будь ласка, гроші… реформи покажіть, тоді про гроші поговоримо.

Я оце дивився ролик, де сенатор Ліндсі Грем і посол США в Україні Бріджит Брінк зустрічалися з Зеленським і Єрмаком. Мене здивувало, що Грем і Брінк, коли говорили про наступ у Курській області, сяяли від задоволення, а Єрмак і ЗЕ виглядали так, ніби щойно жабу пережували. Здається, зрозуміло чому так. Вони думали, що Грем їм грошей привезе, а він (ще й офіційно, в присутності посла США) їх привітав і розповів, які вони вражені.

Так і буде. Бо зранку – реформи, ввечері – гроші.

 

Колаж: Економічна правда

Автор