Терміновий брифінг лідерів «Європейської Солідарності» з безпекових питань (фото, відео)

 

Порошенко: Треба негайно розгорнути війська на кордоні з Білоруссю, бо міграційна криза – це частина гібридної агресії Кремля

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» вимагає негайно розгорнути війська на кордоні з Білоруссю через міграційну кризу, яка є частиною гібридної агресії, спланованої у Москві. Про це він сказав під час брифінгу.

«Ситуація погіршується і загострюється на півночі нашої країни, де Москва руками нелегітимного Лукашенка намагається спровокувати збройний конфлікт на кордоні з Польщею. Я хочу наголосити, що штучно організована міграційна криза готувалася заздалегідь. У жовтні Білорусь проінформувала керівництво ЄС про призупинення угоди про реадмісію, тобто про повернення мігрантів між Білоруссю і ЄС. Тоді, коли ще ні про яку міграційну провокацію, дестабілізацію і загострення ситуації на кордоні Білорусі, Польщі і Литви мова не йшла», – нагадав Порошенко.

«Впевнений – це лише частина плану Путіна по загостренню оперативної обстановки по всьому східному флангу НАТО», – говорить Порошенко. Лідер партії озвучив першочергові кроки, які має здійснити Україна у цій ситуації.

«Зараз під загрозою атаки знаходиться Польща і Литва. І це є достатньою аргументацію для того, щоб ми активізували, і якщо буде треба, використали потенціал Україно-Польської-Литовської бригади», – говорить Порошенко.

«Українська влада має терміново задіяти механізми операційної співпраці з «FRONTEX» – Європейською Агенцією з прикордонної та берегової охорони. Нам необхідно в найкоротші терміни значно посилити захисний потенціал більш як 1100 кілометрів україно-білоруського кордону. А де-факто сьогодні це вже україно-російський кордон, після здачі білоруського суверенітету Лукашенком», – зазначає Порошенко.

«Треба порушити питання перед керівництвом Європейської Комісії, Європейської Ради щодо створення спеціальної місії для забезпечення безпеки на україно-білоруському кордоні на зразок EUBAM. Це буде і обладнання кордону, і ефективне управління кордоном. І присутність спостерігачів, яка надасть можливість світу знати з незалежних джерел інформацію про випадок загострення цієї ситуації. Оскільки можу передбачити, що ситуація на кордоні між Україною і Білоруссю буде носити, на жаль, довготривалий характер, так само як і агресія Росії проти України», – констатує Порошенко.

«Треба далі посилювати санкції світу, не просто санкції ЄС проти винуватців кризи. Причому не просто персональні санкції, а й секторальні санкції мають бути задіяні. Практика показала, що з 2014 року санкції проти Росії є ефективними. І ми маємо зробити сценарій, який дозволить нам посилити тиск на країни-провокатори і країни–агресори», – наголошує п’ятий Президент.

«Зусиль Міністерства внутрішніх справ, включно з Національною поліцією, Національною гвардією надзвичайно недостатньо. Наша вимога як опозиційної політичної сили – терміново розгорнути підрозділи ЗСУ вздовж україно-білоруського кордону», – наголосив Порошенко.

«Ми твердо переконані, що президент України має запросити до себе лідерів фракцій, керівництво уряду для того, щоб виробити спільну стратегію, бо загроза національній безпеці України вимагає об’єднання зусиль всіх політичних сил для захисту нашого суверенітету», – переконаний лідер партії.

«Ми маємо розробити спільну відсіч російської агресії. Ми маємо використати поточну ситуацію для того, щоб наші партнери різко наростили військову допомогу Україні – включно з передачею технологій. Це має бути зроблено за лічені тижні. Мої консультації з міжнародними партнерами підтверджують, що вони готові це зробити, але бракує відповідно організованої роботи щодо запитів з українського боку», – повідомив Порошенко.

«Ми маємо використати це питання для того, щоб було більше рішучості у наших партнерів щодо надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО. Бо Україна є надзвичайно вагомим і ефективним елементом європейської і глобальної безпеки», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко розповів, «хто кому курка і яйце»: президента Зеленського породив і опікується олігарх Коломойський

Політика Володимира Зеленського породив олігарх Коломойський – так п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко відповів на одвічне запитання, «хто кому курка і яйце».

«У вчорашньому відосику я побачив, що Зеленський обурився філософським питанням, яке турбує людство вже більше 2 тисяч років – що первинне, яйце чи курка. Хто кого, вопрошає Зеленський, породив? Політики породили олігархів чи олігархи породили політиків? Володимире Олександровичу, гранично ясно, що політика Зеленського зачав, породив і опікується олігарх Коломойський», – наголосив Порошенко.

«Він, відповідно до інформації, яка стала відомою всьому світові, дав гроші «95 кварталу» і самому Зеленському на розкрутку. Гроші, які були вкрадені у вкладників ПриватБанку. Він разом з вами, Володимире Олександровичу, їх відмив. Він надав можливості каналу 1+1, де ви чи спільні власники, чи ви там були менеджером, для того, щоб ви розкрутилися. І зараз ви намагаєтеся, використовуючи можливості цього каналу, дурити людей. В це вже ніхто не вірить», – констатує Порошенко.

«Ви боїтеся застосовувати санкції проти Коломойського. Уже навіть не незаконні санкції РНБО, а хоча б дублювати американські санкції наших партнерів. І вам постійно це питання задають – в тому числі і у США», – нагадав Порошенко.

«Зараз із Коломойським ви розраховуєтеся через «Центренерго», через право закупівлі російської електроенергії. Через мирову угоду з НАК «Нафтогаз» Коломойський від вас має отримати мільярд доларів», – говорить лідер «Європейської Солідарності».

«Ви разом з вашим патроном Коломойським дуже дорого обходитеся Україні», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

Після провалу спецоперації по «вагнерівцях» довіра міжнародних партнерів до Зеленського зникла – Олександр Турчинов

Після зриву спецоперації щодо затримання «вагнерівців» міжнародні партнери не довіряють секретні розвіддані представникам влади Зеленського. Про це заявив Секретар РНБО (2014-2019р.), керівник Центрального штабу «Європейської Солідарності» Олександр Турчинов на брифінгу.

«До 2019 року у нас була дуже активна співпраця на рівні спецслужб України і наших партнерів. Завжди така важлива, чутлива інформація доводилась керівництву України, зокрема Президенту Порошенку по цим каналам», – сказав він.

Турчинов зазначив, що тепер міжнародні партнери Україні вимушені застосовувати засоби масової інформації для передачі важливих сигналів.

«Після провалу операції щодо затримання «вагнерівців», після того, як весь світ дізнався, що саме політичне керівництво зрадило свою країну, скомпрометувавши власні силові структури, безумовно довіра фактично зникла», – наголосив керівник Центрального штабу «ЄС».

«Тепер наші стратегічні партнери повинні інформувати Україну через засоби масової інформації. Це серйозна проблема, тому що довіра не відновлюється за добу чи навіть за рік. Це одна з головних втрат, яку ми понесли завдяки чинному керівництву нашої держави», – резюмував Турчинов.

«Україна не має власних військових супутників. Ми завжди використовували інформацію, супутникові знімки, іншу військову аналітику, в тому числі щодо розташування російських військ, від наших стратегічних партнерів. І я хочу підкреслити, що ніколи ця інформація не була недостовірною. Ніколи вона не була другорядною. Це було надійне, якісне інформування партнерів. І ми завжди були вдячні за таку допомогу», – переконаний Турчинов.

«Виникає питання – а чому керівництво країни, зокрема президент Зеленський санкціонували у своїх «темниках» таке нахабне ставлення до наших стратегічних партнерів? До інформації, яка в першу чергу повинна турбувати не президента США, не очільника Пентагону – вона в першу чергу повинна турбувати військово-політичне керівництво України. Тому що це загроза для нас». – наголошує Турчинов.

«Білорусь перетворюється на військовий плацдарм Російської Федерації. Днями Лукашенко заявив, що він відкрив повітряний простір для військової авіації РФ. Підтягування резервів і до наших кордонів, і до кордонів Білорусі створює безпосередню загрозу для безпеки України», – резюмує Турчинов.

«Чому українське керівництво стало «адвокатами Путіна»? Це повторення ситуації з провалом операції щодо затримання «вагнерівців». Тоді вони не хотіли дратувати керівництво Росії успішною операцією наших спецслужб. І зараз вони знову бояться дратувати Путіна», – переконаний Олександр Турчинов.

Як відомо, протягом останніх тижнів у західних ЗМІ була оприлюднена інформація щодо суттєвого нарощення російських військ та озброєння біля кордонів з Україною. Про це повідомили видання The Washington Post, Politico, CNN та інші медіа.

Українська влада не визнавала достовірними ці дані і звинувачувала ЗМІ у нагнітанні ситуації.

Джерело

 

Вікторія Сюмар: Криза в енергетиці, створена владою Зеленського, веде Україну в газовий зашморг Кремля

Енергетична криза і шалений дефіцит вугілля на складах ТЕС не вигадані опозицією чи журналістами. Це реальна загроза, створена владою. Про це на брифінгу заявила народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар.

«Є офіційні цифри міністерства енергетики України. На сьогоднішній день на складах ТЕС знаходяться 425 тисяч тон вугілля. Це на 333 тисячі тон менше, ніж технічно необхідний мінімум для нормальної роботи енергосистеми. І це на 2 мільйони тон менше, ніж планові розрахунки міністерства енергетики», – констатує Сюмар.

«Україна традиційно входила в зиму із запасами вугілля, які складали 2 мільйони 700 тисяч тон. Тобто це співмірні величини. Навіть в кризові роки 2015-2016 роки – це було 2 мільйони 700 тисяч тон. І зараз ви бачите цифру, яка складає 425 тисяч тон», – порівнює Сюмар.

«Внаслідок цього всього у нас 62 енергоблока теплоелектростанцій сьогодні не працюють. Думаю, що сьогодні країна чекає не звинувачення на адресу ЗМІ, а конкретних відповідей – де ж Україна планує взагалі брати вугілля? Чи будуть і коли будуть підписані контракти, наприклад, зі Сполученими Штатами, Австралією, Південноафриканською республікою», – зауважує народна депутатка.

«Нещодавно ми дивилися з вами ще один відосик з керівниками правоохоронних органів країни, яких дуже турбувала тема диверсифікації поставок вугілля у 2014 році. Хотілося б почути через 7 років, що в нас нарешті з диверсифікацією цих поставок. Більше того, хотілося б почути, а що в нас з програмою енергоефективності і модернізації ТЕС. Тому що ця програма була в 2015 році започаткована президентом Порошенком і нашою командою. Вона передбачала, щоб не було залежності від вугілля марки антрацит, яке мало де насправді можна купити, встановлення нових котлів, на яких можна було спалювати вугілля марки Г, так зване газове вугілля. Ця програма досить активно працювала і більше половини котлів на ТЕС були змінені. За останні 2 роки влада чомусь вперто мовчить, що із виконанням цієї програми», – нагадала Сюмар.

«Коли нам намагаються знову впихнути відосик, що будуть пільгові ціни і вони будуть зафіксовані на одному рівні – забувають нагадати, що в більшості регіонів встановлені об’єми, за якими одне домогосподарство може отримати за пільговими цінами цей газ – 800 кубів на рік. Це на один місяць 65 кубів на одне домогосподарство. Це означає топити газом українці вже не зможуть, принаймні ті, які сподіваються на цю соціальну ціну. А це переважна більшість людей. На них хіба що можна тарілку супу зварити на день», – іронізує Сюмар.

«Що робити сьогодні місцевим бюджетам? Напевно варто кошти, які сьогодні забирають від перевиконання бюджету на «велике крадівництво», спрямувати у місцеві бюджети для того, щоб компенсувати різницю у тарифах ЖКГ», – переконана Вікторія Сюмар.

«Ця енергокриза може коштувати українцям дуже дорого. Ми вже купуємо електроенергію у Білорусі. Знаємо, що в Білорусі немає ніякої генерації електроенергії. Це по факту російська електроенергетика. І потрапляння в залежність від РФ в енергосекторі може коштувати України державності. Ми не раз це проходили. І зараз мова йде не тільки про купівлю електроенергії, а і про пряму закупівлю газу. У мене питання: а як з приводу прямого фінансування держави-агресора? Ні в одного силовика не постає питання, це взагалі що? Це державна зрада, чи як це можна назвати через 7 років війни з Росією?», – запитує Сюмар.

«Ми закликаємо владу підняти питання на переговорах з міжнародними партнерами, США, ЄС, с приводу енергетичного шантажу і використання енергетичної зброї як інструменту гібридної війни проти України і вже проти ЄС. Ми бачимо, як це відбувається. Бо інакше нам загрожує енергетичний зашморг Кремля з усіма наслідками. Це буде виконання всіх політичних вимог, які Путін протягом останніх років ставив перед Україною. І які блокувалися нашою командою», – нагадала Сюмар.

«Листопад 2021 року мені дуже нагадує листопад 2013 року, коли була згорнута Віктором Януковичем євроінтеграція. Ми стоїмо перед тими самими загрозами, тільки посиленими ще й військовим компонентом», – резюмує Вікторія Сюмар.

Джерело

Автор