Фінляндія залишається об’єктом зацікавлення Росії та Китаю – SUPO

Фінляндія піддається постійним спробам кібершпигунства, що фінансуються іншими державами, і зниження рівня такої активності не очікується навіть у довгостроковій перспективі. Це один із висновків Огляду національної безпеки, опублікованого фінською Службою безпеки та розвідки (SUPO).

Авторитарні держави використовують кібершпигунство для збирання інформації задля підтримки власної політики, впливу на фінських політиків, а також для отримання інформації про науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи від підприємств, університетів та НДІ.

Крім кібершпигунства, Фінляндія також є об’єктом традиційних операцій розвідки. Вважається, що масштабні розвідувальні операції та операції з впливу у Фінляндії триватимуть і далі, яка залишається об’єктом зацікавлення, зокрема, Росії та Китаю.

Критична інфраструктура Фінляндії також є об’єктом інтересу спецслужб авторитарних держав. Цей інтерес зосереджений не лише на фіксованій інфраструктурі, а й на мережевих інфраструктурних проєктах.

Нагадаємо, у квітні ц. р. Служба безпеки та розвідки Фінляндії оприлюднила відкриту частину свого звіту про роботу за 2020 рік, у якому наголосила на масштабах кібершпіонажу з боку Росії та Китаю.

Джерело

 

Автор