Зелені здобутки

Ігор Артюшенко

Рік тому команда Петра Порошенка передала новій, демократично обраній владі економіку, яка демонструвала системне зростання. А бюджет був профіцитним.

На початок 2019 року показники доходу держбюджету, у порівнянні з 2018 роком, зросли на 12%. На травень 2019 року був перевиконаний загальний фонд бюджету також на 12%.

Рік тому профіцит бюджету складав понад 20 млрд грн.

Крім того був погашений державний борг на суму 176 млн грн!

Період з 2014 по 2019 рік увійде в історію, як час ренесансу України та, як ми вже бачимо, ренесансу не тільки культурного, але й економічного. За п’ять років було побудовано 207 нових заводів, відбувався капітальний ремонт автомобільних шляхів, в Україну заходили нові авіакомпанії, в економіку вкладали гроші міжнародні інвестори, впроваджувалась децентралізація, а українські фільми почали отримувати міжнародні нагороди.

І коли сьогодні провали Зеленського виправдовують всесвітньою економічною кризою чи епідемією коронавірусу, то варто згадати, що у 2014 році бюджет був повністю пограбований Януковичем, на сході країни точилися активні бойові дії, а Україна втратила значну частину території разом з підприємствами та людьми.

З приходом до влади Зеленського економіка почала демонструвати катастрофічний спад. Ще до початку епідемії був не виконаний бюджет за 2019 рік по дохідній частині на 55,7 мільярдів гривень. Щоб якось врятувати ситуацію, уряд заморозив витрати і використав 36 млрд грн коштів єдиного казначейського рахунку, де зберігалися гроші місцевих бюджетів та митних контрагентів. Тобто проблема не була вирішена, а тільки відтермінована. Як результат громади залишилися без коштів, а це утримання інфраструктури, лікарень, шкіл тощо.

З приходом слуг спостерігається падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) у порівнянні з тогорічними показниками. Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив прогноз падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2020 році до 8,2%.

Я не знаю, чи змінять ці цифри точку зору виборців Зеленського, але ці тривожні факти вимагають дій. Необхідно повернутися до напрямку деолігархізації та зменшувати влив олігархів на економіку. Потрібно рятувати стосунки з західними партнерами і поліпшувати інвестиційний клімат.

За рік Зеленський продемонстрував, що не здатен керувати країною, а його команда є хаотичною зграєю невігласів та посіпак олігархів.