Ексклюзив для Європи

Тамара Горіха Зерня

У Страсбурзі відбулося засідання парламентського комітету Україна-ЄС, за результатами якого Європейський Союз «застеріг українську владу від політично вмотивованих переслідувань, а також закликав підвищити ефективність антикорупційних розслідувань».

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, європейські парламентарі незадоволені абсолютно всім: і театралізованими антикорупційними розслідуваннями, і вибірковим правосуддям, і скороченням Верховного Суду, і децентралізацією «по-зеленськи». Окреме незадоволення викликають анонсовані розправи над політичними противниками.

Я не знаю, як це називається у ЄС. У нас це називається «червоними лініями», а як у них? Чомусь зміст цієї новини викликав у пам’яті похабну метафору про «кричати у дупу слону». Поняття не маю, звідки вона взялася, але так, ми тут теж глибоко стурбовані.
Просто потрібно розуміти, що наше незадоволення взагалі не впливає на зелену владу. Їхні радари так налаштовані, що критиків не бачать. Тому будь-який критичний документ має починатися з головного. З відповіді на питання «а то що?»

Ми тут провели обговорення на ФБ і зійшлися на тому, що Зеленський все-таки вміє читати попри те, що учився у криворізькій богадільні свого тата. Ну тобто буквально, уміє складати літери у слова (бо були сумніви). Але так само справедливо, що читає він короткими реченнями, і тому суть потрібно ввалювати у першому абзаці.
«А то заблокуємо кредити».
«А то арештуємо офшори Кварталу».
«А то розкриємо співучасників Коломойського у відмиванні грошей».
«А то заведемо карабінерів на віллу у Форте-дей-Мармі».

Ну і все, власне. Бо чим ти налякаєш і як натиснеш на політика, для якого репутація, імідж, права людини, безпека, суверенітет – це порожній звук, ні про що. Тим більше, коли ці слова промовляються мовою, якою він знає тільки «Май нейм із Вова, а ем зе кепітал оф Грейт Брітан».

Європа спостерігатиме, звичайно. Що-що, а матеріал для спостереження ми надали ексклюзивний. Де іще побачиш таку пряму кореляцію між причиною і наслідком, між «проголосував» і «отримав»? Все, що зараз відбувається в Україні, є прямим наслідком голосування українського народу на виборах. Причому наслідки відчувають насамперед ті, хто проголосував за Зе, тому що розумні бачили, до чого іде, попереджали до останнього, потім відступилися і подбали про себе.

На місці Європи я б теж відступила на деякий час. Дайте Вові ще сто днів. От побачите, коли його почнуть закидати яйцями і ганяти по Хрещатику, ваші комюніке і меморандуми зайдуть значно краще.

 

Автор