“Эксперты” и блокирование налоговых накладных

Тарас Котов

Тут опять глубинной экспертизы подвезли.

1. Кем была запущена система без належного тестування?
Судя по тому как написан пост, наверное какими-то божественными силами, чьи деяния неисповедимы.

2. “СМКОР не враховувала специфіку різних галузей економіки”, то есть год втирать что система всепобеждающая, а потом оказалось что нет?

3. “значна кількість заблокованих податкових документів призвела до значного навантаження на членів комісії, відповідальних за їх розблокування”, это вообще шедевр мысли.

теперь стоит открыть “широкий материал наработок”
там еще смешнее:

“До запуску системи, на основі поданих бізнесом таблиць, має бути сформовані бази даних з кодами товарів та послуг вхідної та вихідної номенклатури, які б враховували специфіку діяльності.”

Это означает что тому самому алхимическому справочнику превращения кодов товаров, о котором я шутил еще за полгода до начала тестового периода таки быть.

“Має бути проведена належна роз’яснювальна робота серед бізнесу щодо роботи системи, а також підготовлений зрозумілий і чіткий механізм дії бізнесу у випадку блокування податкових документів.”

Лучше через год, чем никогда.

“Зупинка реєстрації ПН/ПК може відбуватись у автоматичному режимі на основі застосування публічного набору чітких критеріїв ризику, затверджених КМУ, зокрема: критерію, що відсікає можливість зупинки ПН/ПК за незначними операціями; критерію, що відсікає можливість зупинки ПН/ПК, якщо податкове навантаження підприємства більш ніж 2-3% тощо.”

То есть нычка под крупный бизнес так и останется.
Обнал теперь только для больших мальчиков.

“Після первинного розгляду документів Комісія має повідомляти платника, яких саме документів не вистачає по кожному типу транзакцій, та приймати додаткові документи.”

Даже смешно комментировать.

“Відмова у реєстрації податкових накладних має бути обґрунтована чітко зазначеною невідповідністю вхідної та вихідної номенклатури товарів (послуг), що зареєстрована в системі.”

То есть если пересорта не будет, то слить деньги все еще можно. Вообще прекрасно.

“Для запобігання блокування реального бізнесу системою має бути передбачено, що через 72 години має бути відновлено реєстрацію всіх ПН/ПК, окрім тих, по яким винесено окреме обгрунтоване рішення Комісії. Кількість таких підприємств не може перевищувати 0,1% на місяць”

В смысле не может? Как там в прошлый раз эстимейт объема блокировок нормально вышел?

“Також вкрай важливим є забезпечення неможливості втручання у алгоритми роботи системи співробітниками ДФС, для цього експерти пропонують передати адміністрування баз даних до незалежного дата-центру.”

А незалежный центр кто держать будет, уже определились?

И главный вопрос, так разблокировать в итоге через суд или судебная практика по накладным будет как сейчас?

P.S.: упаси нас Господи от экспертов, со всем остальным мы справимся сами.

Автор