США допоможуть Україні створити систему реінтеграції військовослужбовців, які повернулися з полону (фото, відео)

Фахівці Об’єднаного агентства з відновлення персоналу збройних сил США допоможуть створити в Україні цілісну міжвідомчу систему психологічного супроводу військовослужбовців, які перебували в заручниках, в полоні, пережили тортури, а також членів їхніх родин.

Про це у вівторок, 5 вересня, під час візиту до 27-ої окремої бригади Національної гвардії України, де стартував дводенний навчальний тренінг для військових психологів структур сектору безпеки та оборони України щодо організації роботи з військовослужбовцями, а також з членами їхніх родин, повідомила заступник директора Об’єднаного агентства з відновлення персоналу ЗС США Барбара Тренкер.

«Відновлення і порятунок людей – це дуже важлива місія. Я рада, що протягом кількох найближчих днів, ми працюватимемо в Україні над питаннями реінтеграції таких осіб, які були в полоні, пройшли примусову ізоляцію або зазнали тортур. І ми раді, що у нас є перспектива партнерської співпраці в майбутньому з українською стороною… Ми дуже сподіваємось, що зможемо допомогти Україні розбудувати систему реінтеграції персоналу, як військового, так і службовців, які працюють в цій сфері», – сказала вона.

За словами Барбари Тренкер, реінтеграція та повернення до виконання обов’язків військовослужбовців, які перебували в полоні, є вкрай важливим процесом, що вимагає особливої уваги зі сторони керівництва держави. Вона зазначила, що в США це завдання є одним із першочергових.

У свою чергу заступник командувача НГУ по роботі з особовим складом генерал-майор Ярослав Сподар зазначив, що командування Нацгвардії України переконано, що реабілітація військовослужбовців має відбуватися на державному рівні. Він також висловив сподівання, що фахівці зі США під час тренінгу поділяться своїм досвідом з українськими військовими психологами, зокрема, щодо роботи з членами сімей загиблих військовослужбовців або з тими, які вийшли з полону. Адже, щоб надавати допомогу такій категорії осіб потрібен абсолютно особливий рівень кваліфікації та знань.

«Починаючи з 2014 року ми повернули з полону 280 чоловік. На сьогодні в Національній гвардії України залишаються ще 16 чоловік зниклими безвісти та шестеро незаконно утримуються на тій стороні. Відповідно в процесі спілкування з членами родин бере участь психолог», – зазначив Ярослав Сподар.

Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції, які одержали поранення, контузію, каліцтво або інше захворювання під час участі в АТО Вадим Свириденко повідомив, що загалом в полоні зараз перебуває 132 українці і понад тисячу, які повернулися з полону. За його словами в Україні з цією категорією військовослужбовців працюють як фахівці-психологи, так і волонтери. Але американський досвід у цій сфері дуже важливий тому, що США брали участь у багатьох військових конфліктах.

«У них великий досвід, тому ми домовилися з їхніми спеціалістами-психологами, щоб вони приїхали, провели тренінг у нас і поділилися своїм досвідом із нашими спеціалістами. Взагалі, планується відкрити мережу психологічних центрів по реабілітації, де вже наші фахівці працюватимуть не лише з військовими, які побували в полоні, а взагалі з тими, хто пройшов бойові дії. Так що це вже буде більш розширена програма», – наголосив Вадим Свириденко.

Фахівці Об’єднаного агентства з відновлення персоналу ЗС США протягом 5-6 вересня проводитимуть тренінг для понад 40 психологів НГУ, ЗСУ, ДСНС, ДПСУ. Мета тренінгу – обмін досвідом, підвищення фахової компетенції та формування необхідних професійних навичок у військових психологів, створення цілісної міжвідомчої системи психологічного супроводу військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Перед початком тренінгу його учасники вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих військовослужбовців в зоні АТО та поклали квіти до меморіалу пам’яті на території 27-ої окремої бригади Національної гвардії України.

фото Віктора Петриченка

 

Джерело

Автор