Світ 12 червня. Результати дня

Iliya Kousa

Парламентські вибори у Франції, напад на в’язницю у ДРК, референдум у Пуерто-Ріко, позов прокурорів проти Трампа у США, парламентські вибори в Косові, облога Дейр-аз-Зора в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Понад 900 засуджених втекли з в’язниці у Демократичній Республіці Конго на сході країни. Група бойовиків атакувала заклад та визволила в’язнів. У бою загинули восьмеро охоронців. Влада підозрює у нападі антиурядове угруповання «Об’єднані Демократичні Сили». Воно вже багато років воює проти конголезького уряду у провінції Ківу. Його також вважають терористичним на території сусідньої Уганди. Угруповання вже неодноразово організовувала подібні напади на в’язниці, де утримують їхніх членів. Минулого разу, внаслідок подібного нападу з в’язниці поблизу Кіншаси втекли 4 тисячі засуджених.

– Шестеро людей затримані за підозрою у плануванні терактів на території Кенії. Всі вони – громадяни Сомалі. Кенійська армія вважає, що терористи відправили їх для організації нападів на військові об’єкти. Щонайменше 20 військовослужбовців Кенії стали жертвами різноманітних терористичних атак з боку Сомалі за останні кілька місяців. На території Сомалі з 1990-х років діє терористична організація «Аш-Шабаб», пов’язана з «Аль-Каїдою».

Америка:

– На референдумі в Пуерто-Ріко більшість мешканців острова проголосували за те, щоб стати 51-м штатом США. Зокрема, 97% людей проголосували за входження до складу Сполучених штатів. При цьому явка на голосуванні була лише 23%. Втім, влада планує направити петицію до Конгресу США із результатами референдуму. Це вже п’ятий референдум про входження Пуерто-Ріко до США. Останній відбувся 2012 року. Тоді, 60% людей підтримали рішення стати 51-м американським штатом. Втім, поки що Конгрес на жоден з референдумів не реагував. За словами губернатора острова Рікардо Роселли, вступ до складу США – єдина надія для Пуерто-Ріко подолати гостру боргову кризу. Нині, зовнішній борг острова складає 72 млрд. доларів, це понад 70% усього ВВП країни. Пуерто-Ріко формально незалежна держава, асоційована зі США. Хоча де-факто, перебуває під повним контролем Вашингтона.

– Колишній прокурор Манхеттена Пріт Бхарара заявив, що президент США Дональд Трамп звільнив його через те, що той відмовлявся прийняти від нього особистий дзвінок. Це перші подробиці скандального звільнення Бхарири 11 березня. За його словами, Трамп дзвонив йому з особистого номеру після президентських виборів. А на третій дзвінок Бхрара відповісти відмовився. Наступного дня він та ще 30 прокурорів були звільнені.

– Генпрокурори округу Колумбія та штату Меріленд заявили про свій намір подати позов до суду проти президента США Дональда Трампа за підозрою в порушенні антикорупційного законодавства. Вони вважають, що іноземні інвестиції у бізнес Трампа є незаконними. Це перший подібний позов держчиновників проти президента. Також це перший позов, базований на рішенні глави держави зберегти свій бізнес, передавши його в управління синам.

Азія:

– У Пакистані прокуратура планує допитати прем’єр-міністра країни Наваза Шаріфа у справі про відмивання коштів. Слідчі вважають, що його родина різко збагатіла, поки він був на посаді глави уряду. Також розслідування проти Шаріфа проводять в межах так званого «офшорного скандалу» 2016 року. Тоді, через витік у мережу мільйонів документів про офшорні компанії світових лідерів, Наваза Шаріфа звинуватили у виведенні мільярдів доларів бюджетних коштів закордон.

Європа:

– На парламентських виборах у Франції перемогу здобула центристська партія «Вперед, Республіка!» президента Еммануеля Макрона. Вони набрали понад 34% голосів та отримають понад 400 мандатів. Друге місце посіла права партія «Республіканці» із результатом у 18% голосів. Ультраправа партія «Національний фронт» Марін ле Пен здобула лише 13% голосів. Це лише перший тур парламентських виборів, другий відбудеться 18 червня.

– На парламентських виборах у Косові перемагає партія колишнього польового командира косовських албанців Рамуша Харадіная. Його альянс отримав понад третину місць в парламенті. Опозиційний альянс «Ветевендосьє» отримав 25%. Коаліція під керівництвом нинішнього прем’єра Іси Мустафи здобула 26% голосів. Рамуш Харадінай був прем’єр-міністром Косова у 2004-2005 роках. У 1990-х роках під час «югославських війн» командував так званою «Армією визволення Косова», яка складалася з етнічних албанців. Сусідня Сербія розшукує його за підозрою у скоєнні воєнних злочинів.

– Понад тисяча людей затримані на масових антикорупційних акціях протесту в Росії. Найбільші демонстрації під лозунгом «Вимагаємо відповідей!» пройшли у Санкт-Петербурзі та Москві. Затримали й лідера та організатора руху Олексія Навального.

– У Таллінні в Естонії розпочався суд над Едгаром Савісааром – колишнім прем’єр-міністром Естонії та екс-головою Центристської партії. Останню вважають проросійською. Самого Савісаара звинувачують у хабарництві на посту мера столиці. Політик був першим прем’єром незалежної Естонії та кілька разів обирався мером Таллінна і був одним з найбільш популярних політиків. Втім, після важкого захворювання у Таїланді в 2015 році, він втратив посаду через стан здоров’я, а пізніше навколо нього спалахнув корупційний скандал.

– Італійська право-популістська партія «Рух п’яти зірок» програла місцеві вибори у 4 великих містах. Зокрема, їм не вдалося вийти у другий тур муніципальних виборів в Аквілі, Палермо, Вероні та Генуї. Остання є рідним містом лідера партії Беппе Грілло.

– Четверо підозрюваних у тероризмі затримані в Німеччині. Усі – громадяни Сирії. Їх підозрюють у тому, що вони є членами терористичної організації «Фронт Ан-Нусра», яка є сирійським відділенням «Аль-Каїди». Сирійців затримали у Саксонії, Гамбурзі та Шлезвіг-Гольштейні внаслідок поліцейського рейду.

– У Молдові в Кишиневі поліція затримала колишнього генпрокурора країни Валерія Балабана за підозрою в корупції. Слідчі вважають, що 12 років тому він здійснив фінансову махінацію з аварійними приміщеннями.

Близький Схід:

– Четверо терористів «Ісламської держави» були вбиті іранськими силами безпеки на півдні країни. Антитерористичну операцію проти групи бойовиків провели у провінції Хормузган. По всій країні триває пошук підозрюваних у причетності до нещодавніх терактів у Тегерані. 3 червня група бойовиків «Ісламської держави» вдерлася до парламенту Ірану та відкрила стрілянину. Інша група розстріляла людей біля Мавзолею Хомейні. Усіх нападників ліквідувала поліція. Іран звинуватив в організації терактів США та Саудівську Аравію. Відповідальність за них взяла на себе «Ісламська держава».

– 12 людей загинули в результаті нападу терористів «Аль-Каїди» на військовий табір єменської армії на південному сході країни. Напад стався поблизу нафтового містечка Баддах у провінції Хадрамут. Солдати відбили наступ терористів. «Аль-Каїди» контролює приблизно чверть території Ємену, насамперед: південно-східні та східні провінції.

– Сирійська армія знищила понад 60 терористів «Ісламської держави» у боях в провінції Дейр-аз-Зор на сході Сирії. Урядові війська таким чином відбили вже шосту атаку бойовиків за останні 48 годин. Облога Дейр-аз-Зора терористами «ІД» триває з 2014 року. Місцевим сирійським гарнізоном командує легендарний генерал Іссам Захреддін.

– Голова компанії «Qatar Airways» Акбар Аль-Бакер звинуватив президента США Дональда Трампа у «потуранні політиці Саудівської Аравії» за те, що той підтримав блокаду проти Катара на тлі дипломатичної кризи.


На фото: президент Франції Еммануель Макрон голосує на парламентських виборах на одній з дільниць Парижа

Автор