У партії «Європейська Солідарність» обурені політично заангажованими діями Департаменту кіберполіції Нацполіції України. Очевидно, це перший прецедент в історії українських виборів, коли відкривається кримінальне провадження за розсилку СМС-повідомлень, у яких містилася навіть не власна думка, а лише посилання на соцопитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) про те, що партія «Голос» нібито не долає прохідний бар’єр.

Як відомо, КМІС протягом останнього тижня оприлюднив два подібних опитування з одним і тим же висновком. За логікою Кіберполіції, до кримінальної відповідальності має бути притягнений КМІС і всі ЗМІ, які поширювали цю інформацію.

Якщо цю прикру історію розглядати не як курйоз, а шукати в ній злочин, то саме така діяльність Кіберполіції є грубим втручанням у виборчий процес і перешкоджанням вільному волевиявленню громадян.

Щодо дій конкретного львівського активіста, то в партії розберуться з цією індивідуальною ініціативою. Але точно, в чому ми переконані: розсилка СМС-повідомлень не є кримінальним злочином, більше того, повідомлення не містить елементів як агітації, так і контрагітації.

Ми закликаємо кіберполіцію не ганьбити своє відомство перед Україною і перед цілим світом. Бо якщо події розвиватимуться у подібний спосіб і надалі, то скоро у нас, як в Росії, відкриватимуть кримінальні справи проти активістів за «лайки» у Фейсбуці.

Прес-служба партії “Європейська Солідарність”