Підтримайте кандидатури на довиборах в РГК НАБУ вже сьогодні

Антон Швець

19 лютого будуть довибори на два місця в РГК НАБУ.

Зараз штат НАБУ розширено на 300 працівників (по 100 кожного року). Це розширення – справа добра, бо НАБУ раніше мало проблеми з кількістю працівників, наприклад, ОТУ (прослуховування), і для того, аби їх розширяти, навіть скоротили відділ комунікацій. Тому один із наших кандидатів піде на підсилення кадрової комісії, це Микита Штанков – ветеран. Ті з РГК, хто займаються кадрами, дуже на нього чекають.

Другим кандидатом на вибори буду я. Ті, хто в темі, знають, що РГК повинна опікуватися в НАБУ двома справами: дисциплінарною комісією та набором (і підвищенням) кадрів через кадрові комісії. Ну, і загальною комунікацію між громадянським суспільством і НАБУ (прозорість і цивільний контроль називається). Тому могло здатися, що саме я підсилю собою дисциплінарну комісію. Але ні. І не тільки тому, що у дисциплінарці потрібно бути присутнім офлайн.

Справа в тому, що більшість речей, які останнім часом непокоять громадське суспільство в діяльності НАБУ, стаються НЕ через дисциплінарні порушення. Тому і розпочати за їх результатами дисциплінарне провадження неможливо. До того ж ті провадження розпочинаються за наказом директора НАБУ, і представники РГК мають лише 2 голоси з 5 в комісії. І навіть висновок дисциплінарки не є обов’язковим до виконання.

Скажу більше, те, що вам найбільше не подобається в роботі НАБУ і викликає питання, на три чверті не проблема НАБУ, а проблема САП. Це довго розписувати, але відразу відповім на питання «чого тоді не йти до РГК САП?». Бо САП – це прокуратура, і прокуратура (як і суди) розглядає дисциплінарні справи тільки в межах власного самоврядування. Це світова практика, і не просто так, так і повинно бути.

Єдиний механізм громадського контролю, який можна впровадити тут, – це виборність суддів та прокурорів на якихось рівнях, але цей варіант не для нашого розвитку суспільства, мабуть.

Відповідно, питання обшуків, наприклад, детектив погоджує з процесуальним керівником, тобто з прокурором, і їм всім ще й слідчий суддя візу дає.

Я навіть не можу сказати, що питання, які всіх хвилюють в НАБУ, – це питання, наприклад, етичні, бо їх тоді також могла б розглядати дисциплінарка. Ситуація з Арчером, скажімо, в тому, що ніхто нічого не порушив. Навіть етично. Могли прийти – прийшли. Детектив бажав, прокурор погодився, суддя дав добро. Питання, навіщо було йти до бізнесу, якщо питання були до МО, ніхто не поставив. РГК в САП та у ВАКС неможливі, тому треба буде пояснювати це в НАБУ через РГК НАБУ. В межах, так би мовити, цивільного контролю.

Справа в тому, що ані НАБУ, ані САП, ані ВАКС не є тепер чимось новим. Цукерко-букетний період антикорупційної вертикалі з громадянським суспільством скінчився, тепер це звичайні силові органи країни. І довіра до них десь така, як і до інших силовиків, що не бомблять нафтові термінали та не підривають мости в окупованому Криму. Про всяк випадок нагадаю, що НАБУ не є навіть правоохоронним органом, це ЦОВВ з спецстатусом.

Необхідно пояснювати НАБУ, що (для збереження самого НАБУ) довіру суспільства тепер треба буде завойовувати. Робити це доведеться зі складної позиції. НАБУ доведеться стати більш відкритим і зрозумілим для суспільства. Авансів і кредитів більше не буде.

Вважаю, що для цього потрібна людина, відома своєю дипломатичністю та коректністю висловлювань. Аналогічно вважаю, що донесення повідомлень до поважних і досвідчених детективів та керівництва НАБУ – це справа, до якої я дуже добре підхожу. Цим і буду займатися.

До того ж НАБУ очікує перший в їхній історії аудит, справжній, той, що записаний в законі. Бо воно вписано в маяки МВФ тепер. Проблема цього аудиту в тому, що процедура його провадження не прописана взагалі НІЯК. Ми навіть не знаємо, як аудитори будуть виносити рішення, тільки знаємо, як їх обирати. Процедура та методологія відсутні. Тим не менш цей аудит встановить якийсь прецедент для аудитів і створить точку нуль для майбутніх оцінювань. Це дуже важливо.

Відповідно, потрібна буде і комунікація з міжнародниками, аби той аудит не став лише полем для політичних розборок у випадку, якщо міжнародникам донесуть лише однобоку інформацію. Тут також потрібна людина з певним бекграундом.

Це і буде моїм завданням у РГК. З моєї точки зору, з усіх поданих кандидатів, я підхожу найкраще.

Відповідно прошу підтримати мою та Микити Штанкова кандидатури на довиборах в РГК вже сьогодні.

 

Сторінка Інтернет-голосування за кандидатів для обрання членів Ради громадського контролю замість тих, повноваження яких достроково припинені

Автор