Дані про втрати танків Leopard 2 треба оцінювати правильно

Олександр Коваленко / Інформаційний спротив

Російськими пропагандистськими майданчиками мчить сенсаційна новина – “Україна втратила за час війни 40 танків Leopard 2!”. При цьому інформацію цю надали не “російські джерела”, а це публікація шанованого західного видання Business Insider.

На жаль, цю новину в наш інформаційний простір стали тягнути й наші журналісти без намагань детально розібратися, а банально процитувавши те, що написали високопрофесійні аналітики Business Insider, які мало чим відрізняються від наших клавіатурних мавпочок.

Отже, по верифікованих втратах Leopard 2. Почну з матчастини.

Коли ми говоримо про втрати техніки, то всі повинні розуміти, що ці втрати мають кілька категорій:

– знищений, тобто відновленню не підлягає;
– пошкоджений, тобто отримав пошкодження, що не дає танку виконувати завдання, внаслідок чого відправлений на ремонт;
– пошкоджений-кинутий, тобто танк отримав пошкодження, які дають можливість його відновити, але знаходиться він на ділянці бойових дій, звідки евакуація на ремонт неможлива і він був кинутий. Найчастіше саме така техніка стає трофейною.

Наразі за фактами не голослівно. Наприклад, використовуючи інформацію моніторингової групи Oryx.

За час застосування Leopard 2 зафіксовано цією моніторинговою групою втрата 41 ОБТ, з яких:

– знищено – 19 од;
– пошкоджено – 9 од;
– пошкоджено та кинуто – 13 од.

Тобто, якщо ми говоримо про втрату, то маємо на увазі категорії, з яких неповоротних втрат виходить менше 50%. Це зумовлено високим рівнем бронювання танка та високим показником виживання екіпажу. Хоча, щоправда, навіть ці танки за сучасних умов вимагають підвищення рівня захисту.

Але зараз я хотів би провести паралель із найсучаснішим російським танком на полі бою. Ні, не з Т-14 “Армата”, а з Т-90. За час повномасштабного вторгнення в Україну росія втратила 163 ОБТ Т-90:

– знищено – 98 од;
– пошкоджено – 15 од;
– пошкоджено та кинуто – 29 од;
– 21 танк став трофеєм абсолютно боєздатним.

Співвідношення знищених танків до пошкоджених – 2,2 до 1. Думаю, саме так слід було б подавати новини з професійної точки зору, але, на жаль… По новинах мчить: Україна “втратила” 40 танків Leopard 2.

Гарний танк тому що. А в Україні став навіть кращим, з урахуванням запізнілого, але раціонального та зваженого посилення броні.

Джерело

 

На заставці: Один знищений Leopard 2A6 і один пошкоджений південніше Малої Токмачки. Фото: WM Blood

Автор