Опозиція вимагає відповідей від Генеральної прокурорки (фото, відео)

Депутати від опозиції вимагають від Генпрокурора Венедіктової розслідувати «вагнергейт» – Порошенко

 

Народні депутат з фракцій «Європейська Солідарність» та «Голос» вимагають від Офісу Генерального прокурора забезпечити повноцінне, неупереджене розслідування зриву спецоперації із затримання бойовиків ПВК Вагнера.

Про це заявив лідер «Європейської Солідарності», п’ятий Президент Петро Порошенко. Разом із депутатами він прибув до Офісу Генпрокурора для невідкладного прийому у Венедіктової.

«Сьогодні група опозиційних депутатів з «Європейської Солідарності» і «Голосу» прийшла до Офісу Генерального прокурора, вимагаючи невідкладної зустрічі з Генеральною прокуроркою відповідно до Закону «Про статус народного депутата». Нас цікавили декілька надзвичайно важливих подій України, на які ми бачимо відсутність реагування з боку правоохоронних органів, слідчих органів і вищого керівництва держави. Мова йде про розслідування справи Вагнера, про можливу державну зраду, про розголошення державної таємниці і про відсутність будь-яких слідчих дій наразі більше 14 місяців», – нагадав Порошенко.

П’ятий Президент нагадав, що особисто санкціонував початок спецоперації по «вагнерівцях», яка була зірвана після наради в кабінеті Зеленського.

«Була упущена можливість не просто притягнути до відповідальності вбивць, не просто обміняти їх, визволивши українських заручників з в’язниць Путіна. А посадити керівництво країни-агресора на лаву підсудних в Гаазі. На жаль, в силу обставин, які Генеральна прокуратура відмовляється прояснити, скинувши це на ТСК, слідчі дії не проводяться», – наголосив Порошенко.

«Слідчі дії вимушені були замінити чесні журналісти CNN, Bellingcat, і українські журналісти, які доводять сьогодні цю інформацію. Влада на це не реагує», – констатує Петро Порошенко.

«Уже більше ніж 1,5 роки пройшло відтоді, як ми дізналися про те, що можлива зрада в Офісі президента. Відповідей ніяких немає. Тимчасова слідча комісія не відповідає на ці питання. Правоохоронні органи мовчать і не відповідають. Тому я підтримую цю заяву, яка сьогодні була подана для того, щоб все-таки правоохоронні органи почали щось робити і почали відповідати на ті питання», – говорить народний депутат з фракції «Голос» Роман Костенко.

«Крім того, починають переслідувати безпосередніх учасників цієї операції. Розповідають про те, що Бурба був звільнений. Люди, які безпосередньо брали участь, а потім дали свідчення цій комісії, до цих пір не мають охорони. Хоча ми на цьому наполягали. І їхні прізвища розголошені через засоби масової інформації. Ми вважаємо, що так робити неприйнятно. І ми як опозиційні фракції зробимо все, щоб захистити наших розвідників і наших військовослужбовців», – наголошує Костенко.

Бойовий генерал, Герой України, народний депутат Михайло Забродський зазначив, що Генпрокурор не знайшла можливості поспілкуватися із депутатами.

«У нас було конкретне запитання стосовно того, чому протягом доби не реєструється заява про трохи інший аспект цієї справи, пов’язаний з розголошенням державної таємниці. Мова йде про заяву вищого керівництва держави стосовно того, що керівництву сусідньої країни була передана інформація про операцію з незрозумілою мотивацією і незрозумілими цілями. Але сьогодні ми відповіді не почули, будемо сподіватися на якнайскорішу зустріч, на найскорішу відповідь пані Генеральної прокурорки», – говорить Забродський.

Джерело

 

Замість того, щоб рятувати людей від енергетичної кризи, влада фабрикує справи за події 2014 року – Порошенко біля Офісу Генпрокурора

 

Україна стоїть на порозі масштабної енергетичної кризи, однак Офіс Зеленського більше цікавить переслідування «Європейської Солідарності» за події драматичного 2014 року. Про це біля Офісу Генпрокурора заявив лідер партії, п’ятий Президент Петро Порошенко. Разом з народними депутатами від «Європейської Солідарності» та «Голосу» Порошенко вимагав в ОГПУ зустрічі із Генпрокуроркою Венедіктовою.

«В країні панує енергетична криза. В країні, як сьогодні повідомили ЗМІ, в 10 разів менше енергетичного вугілля на електричних станціях, ніж має бути. Мінімальний обсяг, який сьогодні мав бути, складає 2 мільйони 850 тисяч тон. Сьогодні 660 тисяч тон. Це означає, що країна на початок опалювального сезону залишається можливо без електрики», – наголосив Порошенко.

«Ситуація кардинально відрізняється від того, якою вона була в 2014 році. В той час, коли хлопчики з «95 Кварталу» танцювали на корпоративах перед сепаратистами в Горлівці, Україна, добровольці, волонтери, бійці Збройних сил боронили нашу землю. А Уряд і я як Президент вимушений був рятувати ситуацію в умовах, які їм і не снились», – говорить Петро Порошенко.

«Нехай їм хтось розповість, як робити операцію пораненому воїну, коли у всьому місті немає світла, під свічкою. Нехай їм розкажуть, як українські жінки народжували в ліфтах при відсутності світла. Це були віялові відключення в умовах тотальної блокади Російської Федерації», – нагадав п’ятий Президент.

«У листопаді 2014 року це питання було винесене на засідання РНБО, де були дані вичерпні доручення усім необхідним структурам, включно з Урядом, Мінпаливенерго, щоб забезпечити вугіллям і взяти його будь-де. У тому числі взяти вугілля в українських державних шахтах, які зареєстровані в Україні на звільненій території або в Києві. На яких працюють українські громадяни, де виплачується заробітна платня шахтарям, для того, щоб вони не померли з голоду або не взяли гвинтівку і не пішли за гроші Росії в найманці», – зауважив лідер «Європейської Солідарності».

Він також нагадав, що з листопада 2014 року було припинене постачання електроенергії з Росії, тоді як Зеленський його поновив.

«З листопада 2015 року була припинена купівля російського газу, і з того часу ніхто вже не чув, що Україна краде газ. Одразу ж після окупації була відключена і закрита уся банківська система на окупованих територіях. Для того, щоб не дати змогу робити хакерські атаки, маніпулювати і красти українські гроші. Жодного відділення, принаймні такий був наказ РНБО, виконаний Нацбанком. І жодного рахунку не було відкрито. Хочу наголосити, що за спробу фабрикувати і фальсифікувати справи буде заплачена дуже велика ціна тими, хто це зараз робить», – застерігає п’ятий Президент.

«Чому за останні 2,5 роки на 3 млрд 100 млн доларів купили російського вугілля? І хіба це з вашої точки зору не є фінансування країни-агресора? Хіба не є фінансуванням окупованих територій і тероризму, коли кум Зеленського – голова «Укрексімбанку» – точно не без погодження із Зеленським – виділяє 60 мільйонів доларів підприємству, яке має відношення до вугільної галузі, яке працює на окупованій території? 60 мільйонів доларів державного банку», – обурився Порошенко.

«Ми рятували країну у 2014-2019 роках. Виплата пенсій, яка і зараз відбувається для 600 тисяч пенсіонерів, які проживають на окупованій території – це теж фінансування тероризму? Як і виплата зарплат людям, які тоді працювали на українських державних підприємствах, сплачували податки, ПДВ, податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб і могли прогодувати свою родину? Це зовсім не те, що ви зараз робите, співпрацюючи з Росією», – наголосив Порошенко.

«Про це ми зараз хотіли поговорити з Генеральною прокуроркою», – резюмує п’ятий Президент.

Джерело

 

Суспільство вимагає відповіді на запитання до Зеленського про його оборудки з Коломойським і відмивання грошей через офшори – Ростислав Павленко

5 запитань до Володимира Зеленського біля Офісу Генпрокурора озвучив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Ростислав Павленко. Він наголосив, що міжнародний скандал навколо документів Pandora Papers та інформація про відмивання грошей, виведених олігархом Коломойським з ПриватБанку через офшори Зеленського, вимагає пояснень для суспільства.

«Є дуже чіткі питання, які українське суспільство повинно почути від Володимира Зеленського.

  • По-перше, коли і через кого були створені ці офшорні компанії?
  • По-друге, чи було Зеленському відомо походження коштів, які пересилалися на ці компанії?
  • По-третє, чи продав він частину своїх компаній Коломойському, якщо так, то коли і за яку ціну? Відповідні документи мали б бути представлені суспільству.
  • По-четверте, вимагаємо продемонструвати контракти, платежі за ними, їх призначення, які проводились і проводяться можливо через ці ваші офшори.
  • І п’яте, коли ви отримали за свої офшори мільярди гривень, на що вони пішли, куди вони пішли і які з цих грошей пішли на закупівлю нерухомості, різних предметів розкоші, які так само стають предметом розслідування журналістів розслідувачів, які займають перші рядки світових медіа, створюючи негативний імідж для України».

«Ми вимагаємо продемонструвати відповідні контракти і платіжки і дати нарешті суспільству відповідь на те, чому і як порушується закон з особливим цинізмом», – наголосив Павленко.

Джерело

 

 

Автор