ЄСПЛ призначив попередню дату розгляду справи «Україна і Нідерланди проти Росії»

Засідання Європейського суду з прав людини у справі “Україна та Нідерланди проти Російської Федерації” попередньо призначене на 15 вересня 2021 року

Про це 17 грудня 2020 р. повідомив заступник міністра юстиції – уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина у Facebook.

“Дві взаємопов’язаних новини.

По-перше, ми подали відповіді на більш ніж п’ятдесят запитань Суду, які він нам завдав напередодні слухань щодо принятності у справі Ukraine v. Russian Federation (re Eastern Ukraine), тобто у Донбаській справі (яка зараз називається Ukraine and the Netherlands v. Russian Federation).

Це кращій матеріал, який ми зібрали за шість років ведення цієї справи! Цього разу всі, от прям всі при всі спецслужби (навіть от ті, ага…), надали нам докази ефективного контролю з боку РФ за ОРДЛО. По деяким матеріалам нашім північним сусідам буде дуже важко пояснити, що це вони мали на увазі… хоча чому важко: завжди ж є аргумент «ви всьо врьотє». Велика подяка всім органам та службам, які прийняли участь у підготовці цього подання!

Наша команда також спрацювала дуже непогано. Ben Emmerson QC та Margarita Sokorenko відпрацювали на всі 100%. Цього разу ми навіть подання в Суд направили вчасно – до 18.00 години по Страсбургу, а не в 23.50, як звичайно. 😛

По-друге, Суд повідомив, що планує дуже амбітний графік у цій справі на наступний рік: до вересня він збирається провести обмін поданнями між Нідерландами та РФ щодо МН17, а також відповіді всіх учасників, включаючи треті сторони (в нас їх дві: Уряд Канади та Human Rights Law Centre – University of Nottingham), на додаткові запитання ЄСПЛ. Тобто фактично Суд намагається за 9 місяців наздогнати Нідерландською справою стан української справи по Донбасу до якого ми рухались шість років. Подивимось, чи вдасться це на практиці, але Суд настроєний дуже серйозно: він попередив сторони, що даватиме відстрочки тільки у виключних випадках.

І головне: засідання в справі Ukraine and the Netherlands v. Russian Federation попередньо призначене на 15 вересня 2021!

Все буде Україна!”

Джерело

 

Європейський суд з прав людини об’єднав три справи проти Росії стосовно окупованого Донбасу

Про це 30 листопада 2020 р. повідомив заступник міністра юстиції – уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина у Facebook.

“Тільки що відбувся цікавий розвиток подій у міждержавній справі Ukraine v. Russia (re Eastern Ukraine) no. 8019/16. Велика Палата ЄСПЛ повідомила, що вирішила приєднати до цієї справи ще Ukraine v. Russia no. 43800/14 (це щодо дітей з державних закладів, яких незаконно вивозили до Росії на початку війни) та the Netherlands v. Russia no. 28525/20 (це голландська міждержавна справа стосовно MH17).

Нова назва справи: Ukraine and the Netherlands v. Russia nos. 43800/14, 8019/16 and 28525/20.

Щодо дітей, то ми кілька разів пропонували Суду приєднати їхню справу до великої Донбаської, але цього довго не відбувалось, напевно, в зв’язку з тим, що ця (дитяча) справа не була передана до Великої Палати. Наразі ця справа передана до ВП, як й, вочевидь, голландська заява.

Для нашої справи тут є плюси й мінуси (але плюсів більше).

Плюси в тому, що в голландській справі більше матеріалу із кримінальної справи по MH17, яких нам свого часу не дали, посилаючись на таємницю слідства. Тепер ці матеріали будуть і в нашій справі.

По-друге, приєднання другого заявника до справи підсилює її контекст: порушення прав людини з боку РФ в ході вторгнення на суверенну українську територію.

З мінусів, це може дещо затягнути розгляд справи, бо на сьогодні голландська заява ще навіть не комунікована РФ. Але з огляду на загальну неквапливість ЄСПЛ при розгляді таких справ (нагадаю, Кіпр проти Туреччини від заяви до рішення по справедливій сатисфакції ЄСПЛ розглядав 40 років), таке затягування навряд чи можна вважати серйозним ризиком. В будь-якому випадку, ми проситимемо ЄСПЛ прискорити розгляд голандської справи з тим, щоб об’єднання заяв, яке Україна підтримує, не призвело до затягування розгляду її скарг.

Все буде Україна!”

Джерело

Автор