Світ 27-28 березня. Результати двох днів

Iliya Kousa

Війна Трампа та «зелених активістів»у США, смерть соратника Мандели у ПАР, спалах насилля у Демократичній Республіці Конго, нова монета у Великій Британії, довічний термін для терориста у Франції, масовий відступ терористів «ІД» у Сирії та багато іншого.

 

Африка:

– У ПАР у віці 87 років помер відомий борець проти режиму апартеїду, соратник екс-президента Нельсона Мандели – Ахмед Касрада. За своє життя він провів 26 років у в’язниці за участь у демонстраціях проти апартеїду. Останні роки він критикував нинішню владу ПАР та президента Джейкоба Зуму за корупцію.

– Щонайменше 140 осіб померли від спалаху епідемії менінгіту у Нігерії. Понад тисяча людей інфіковані у шести штатах за останній тиждень. Це найбільший спалах епідемії з 2009 року, коли померло 156 людей.

– Близько 40 офіцерів поліції були страчені бойовиками у Демократичній Республіці Конго. Група озброєних бойовиків напала на поліцейський конвой у центральних регіонах Конго. Вони забрали всю зброю, а захопленим правоохоронцям – відрізали голови. Бойовики вже поширили свою боротьбу проти уряду на шість провінцій. Це найбільше повстання за всі роки правління президента Джозефа Кабіли. Понад 400 осіб загинули внаслідок зіткнень між бойовиками та силами уряду.

– Шестеро співробітників гуманітарної місії ООН у Південному Судані. Бойовики розстріляли їхній конвой на трасі Джуба-Пітор. Загалом, з 2013 року в країні загинули вже 79 співробітників гуманітарних місій.

– Тіла двох співробітників ООН знайдені у Демократичній Республіці Конго. Про це повідомив уряд. Підозрюють, що їх вбили місцеві бойовики. Слідчі ООН розслідували тут скоєння воєнних злочинів під час боїв між урядовими силами та бойовиками.

– Католицька церква вийшла з мирних переговорів між владою та опозицією у Демократичній Республіці Конго. Вони звинуватили уряд у відсутності політичної волі щодо мирних перемов. Католицькі священики виконували роль посередників, які зуміли зібрати за столом переговорів як владу, так і опозицію.

Америка:

– Президент США Дональд Трамп планує вивести країну з Паризької кліматичної угоди та скасувати всі закони та укази екс-президента Обами щодо екології. Зокрема, Трамп підписав указ про скасування директор Обами у галузі екології. Сполучені штати є другою у світі країною після КНР за рівнем забруднення довкілля.

– Губернатор штату Чіхуахуа в Мексиці Хав’єр Корраль заявив, що його сили занадто слабкі, щоб боротися з наркокартелями, які пронизають весь штат. Чотири дні тому в цьому регіоні бойовики застрелили відому журналістку Мирославу Бріч, яка розслідувала зв’язок влади з наркомафією. Губернатор закликав федеральний уряд допомогти.

Азія:

– Китай провів військові навчання на кордоні з М’янмою на тлі масштабних збройних зіткнень у М’янмі між урядовими військами та збройними формуваннями мусульманської меншості рохінджа. Через бойові дії тисячі людей втекли до Китаю. Пекін посилив оборону своїх кордонів через бої.

Європа:

– У Великій Британії увійшла в обіг нова монета номіналом в 1 фунт стерлінгів. Нова 12-гранна монета – перша із спеціальною системою ідентифікації, розробленою для боротьби з підробками. Всередині монети – матеріал, який сканується кількома приладами. А тому підробити таку монету буде майже неможливо. Фальшування монет є розповсюдженим злочином у Британії. За різними оцінками, на кожні 40 монет одна – це підробка. У деяких регіонах 6% усіх монет – фальшиві. Старі монети діятимуть на території країни до 15 жовтня. Після цього, їх можна буде обміняти на нові.

– У Росії слідчі прокуратури третій день поспіль проводять обшуки в офісі «Фонду боротьби з корупцією» Олексія Навального. Обшук в організації почався у неділю після масових антикорупційних протестів у Москві та регіонах. Всі співробітників офісу – затримали.

– Суд ЄС у Люксембурзі визнав законними санкції, запроваджені Великою Британією проти низки російських компаній, включаючи «Роснефть». Суд відхилив заяву російської сторони про нібито «неправомірність санкцій». До Європейського суду позов потрапив після провальної спроби РФ оскаржити санкції у Високому суді Лондона. Обмежувальні заходи проти російських компаній після анексії Криму в 2014 році.

– За повідомленням німецьких ЗМІ, Національна розвідка Туреччини слідкувала за сотнями людей на території Німеччини, яких підозрюють у зв’язках з опозиційним проповідником Фетуллахом Гюленом.

– Всесвітньо відомий терорист, виходець з Венесуели Ільїч Рамірес Санчес, відомий як «Карлос Шакал», отримав третій довічний термін ув’язнення. Суд у Парижі визнав Санчеса винним у тому, що у 1974 році він кинув гранату у торговий центр в центрі Парижа та вбив двох людей і поранив понад 30. Раніше, Карлос отримав два довічних терміни за організацію серії вибухів та вбивств поліцейських у 1970-х роках у Франції. 67-річний терорист отримав «славу» у роки «холодної війни» за свій зв’язок з палестинськими бойовиками. Його вважають причетним до багатьох терактів по всьому світу.

Близький Схід:

– ООН розкритикувала дії США та іракських ВПС у західному Мосулі через велику кількість жертв серед цивільного населення. За даними ООН, понад 300 людей загинули у період з 17 лютого по 22 березня внаслідок авіаударів. Останній повітряний удар США по житловому будинку в Мосулі – вбив понад сотню осіб. Зараз іракські війська знайшли тіла лише 61 людини. Іракське командування призупинило наступальну операцію у Старому місті через жертви серед цивільних.

– Сирійська армія звільнила ще 5 населених пунктів від терористів «Ісламської держави» на сході провінції Алеппо. Терористи масово відступають на плато Аль-Маскана на півдні. Урядовим війська залишилося лише зайнята аеропорт «Джиррах», щоб остаточно ліквідувати загрозу терористів у провінції Алеппо.

– Терористи «Ісламської держави» покинули південну Сирію та подалися до провінції Ракка для стримування курдських сил. Їхні території перейшли під контроль сирійської армії та антиурядових формувань. Зокрема, сирійські війська зайняли всю східну частину провінції Суейда. А ісламісти взяли під контроль кинуті позиції «ІД» у горах Аль-Калямун в провінції Дамаск.


На фото: президент США Дональд Трамп передає підписані виконавчі укази голові апарату Білого Дому Райнсу Прібусу

Автор