Санкції на часі. 23.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 23.10.2024.

1. У росії через санкції виникли проблеми при переведенні внеску до загального бюджету Шанхайської організації співробітництва (ШОС).

– Банк знаходиться в Китаї, а згідно з базовими документами організації пайовий внесок переводиться тільки в доларах США.
– Ситуація з платежами між росією та Китаєм різко погіршилася у грудні 2023 року, коли президент США Джо Байден підписав указ, який дозволяє американському Мінфіну вводити вторинні санкції проти банків третіх країн за допомогу підсанкційним особам та забезпечення постачання російському військово-промисловому комплексу. Після цього понад 98% китайських кредитних організацій припинили приймати платежі від російських компаній. Також деякі банки стали відхиляти платежі з російськими іменами та почали відмовлятися приймати «брудні» юані з росії.

2. Туреччина почала блокувати експорт військових товарів до росії після попередження США.

– Туреччина без офіційного оголошення заборонила своїм експортерам переправляти до росії американську продукцію військового призначення.
– Це сталося після того, як Вашингтон пригрозив Анкарі, яка не приєдналася до західних санкцій, наслідками за підтримку російського ВПК.
– В останні тижні турецька влада внесла зміни в національну електронну митну систему. Тепер експортерам буде заборонено постачати до росії американську продукцію, включену до списку з 50 «високопріоритетних» товарів, які США, ЄС, Великобританія та Японія визначили як критично важливі для російської військової промисловості.
– У тому числі передова електроніка, системи дистанційного управління, верстати та інше устаткування, застосовуване під час виробництва озброєнь.
– Постачання аналогічних товарів з ЄС було заблоковано раніше.
– За словами одного з джерел, публічно про введені обмеження не повідомляється, оскільки це «політично чутливе» питання. Адміністрація Джо Байдена доклала значних зусиль, щоб зупинити постачання в росію через Туреччину продукції, що використовується для випуску озброєнь.
– У серпні з турецькими чиновниками та топ-менеджерами в Анкарі та Стамбулі зустрічався помічник міністра торгівлі США Метью Аксельрод, який намагається не допустити попадання передових американських технологій супротивникам США. Аксельрод попередив представників Туреччини про неприємні «наслідки», якщо вона не заблокує постачання такої продукції до росії.

3. Туреччина вдвічі підняла тарифи за проходження її проток кораблями з російською нафтою.

– Понаднормові витрати на проходження нафтоналивними танкерами турецьких проток зросли до максимуму з лютого-березня 2024 року, погіршуючи економіку експорту нафти Urals з чорноморського порту Новоросійськ, показали дані трейдерів, агентства Riverlake і розрахунки Reuters.
– За оцінкою Reuters, витрати фрахтувальників на простої в Босфорі та Дарданеллах для 140-тисячного танкера, станом на 18 жовтня, підскочили до $0,54 за барель – максимального рівня з 12 березня поточного року, удвічі перевищивши $0,24 за барель у середньому за лютий-жовтень цього року.
– Для танкерів класу Aframax дедвейтом 80 000 тонн наднормативні простої в турецьких протоках наприкінці минулого тижня оцінювалися в розмірі $0,9 за барель вперше з середини лютого.

4. Країни G7 вирішили не розморожувати російські активи до виплати репарацій Україні.

– Країни “Групи семи” (G7) збираються залишити російські активи замороженими після завершення війни в Україні.
– У документі також повідомляється, що об’єднання гарантує Києву кредит у розмірі $50 млрд. Ці кошти лідери G7 домовилися надати Україні ще у червні. Передбачається, що його буде погашено за рахунок доходів від заблокованих активів росії.
– Згідно з попередньою домовленістю, США і ЄС повинні були взяти на себе по $20 млрд, а $10 млрд, що залишилися, пропонувалося розділити Великобританії, Японії та Канаді. Однак Вашингтон досі вимагав гарантій, що російські активи залишаться замороженими в ЄС на тривалий період (наразі рішення про продовження заморозки ухвалюється консенсусом 27 країн-учасниць ЄС раз на півроку).
– У вересні глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Брюссель сам виділить Києву 35 млрд євро — більшу частину від узгодженого G7 кредиту.
– У жовтні посли країн ЄС погодили механізм передачі Україні цих коштів, які погашатимуться за рахунок доходів від заморожених російських активів.
– Рішення щодо надання кредиту було затверджено 22 жовтня Європарламентом.

5. США пообіцяли нові “потужні” санкції проти рф.

– Мінфін США заявляє, що наступного тижня оголосить “нові потужні санкції” проти країн, які допомагають росії воювати проти України, про це заявила міністр фінансів США Джанет Єллен.
– За словами глави американського Мінфіну, майбутні санкції будуть спрямовані “проти тих, хто сприяє військовій машині Кремля, зокрема посередників у третіх країнах, які постачають росії критично важливі ресурси для її армії”.

6. росія планує використовувати перевалку зрідженого природного газу (LNG) та газового конденсату з судна на судно у Баренцевому та Беринговому морях, щоб звільнити танкери льодового класу.

– З березня 2025 року через санкції росія не зможе використовувати європейські LNG-термінали для перевалки газу, тому їй доведеться покладатися на морський шлях в Арктиці для постачання LNG своїм азійським клієнтам.
– Схема перевалки дасть змогу оптимізувати використання LNG-танкерів льодового класу, з нестачею яких росія зіткнулася після запровадження санкцій.
– Замовником проєкту виступає дочірнє підприємство найбільшого у рф виробника LNG Новатеку – компанія “Обський Аміак”. Новатек уже використовує цю схему для перевалки LNG із судна на судно біля узбережжя Мурманської області росії.
– Запланований вантажообіг нового комплексу в Баренцевому морі, який працюватиме в період відсутності льодових обмежень, оцінюється в 5,5 млн кубометрів на рік, у тому числі LNG – 4,1 млн кубометрів на рік, газового конденсату – 1,4 млн кубометрів на рік.
– На другому етапі аналогічну за вантажообігом – 5,5 млн кубометрів – перевалку планується організувати у східній частині Арктики – в акваторії Берингового моря на Чукотці.

7. Обсяг постачання російської нафти зростає вже чотири тижні поспіль, досягнувши найвищого рівня з червня.

– Це відбувається на тлі скорочення переробки на НПЗ до найнижчого рівня за останні два роки.
– Середній обсяг поставок за останні 4 тижні збільшився на 140 тис бар на добу, досягнувши позначки 3,47 млн ​​бар. Це може призвести до зниження рівня переробки нафти до мінімуму із травня 2022 року. Експорт до Азії, включаючи нафту, відправлену через Суецький канал до Індії, досягає найвищого рівня за п’ять місяців, що стимулює загальне зростання.
– Близько 95 відсотків усієї сирої нафти, що експортується морем з росії в цей регіон, прямує до Індії та Китаю.
– В останні місяці зростання валової вартості російського експорту становило $1,59 млрд на тиждень.
– Згідно з останніми звітами, за минулий тиждень було завантажено 24,2 млн бар російської сирої нафти на 32 танкери, що вище попереднього тижня в 23,14 млн бар, завантаженому на 31 судні.

8. Агентство Європейського Союзу зі співробітництва регуляторів енергетики (ACER) повідомило, що Європа уникла серйозного підвищення ціни на газ у ІІІ кварталі цього року.

– Оптові ціни на газ зросли, але залишалися відносно стабільними завдяки збільшенню поставок із Норвегії, високим запасам і низькому попиту.
– Цінова інтеграція в більшості газових хабів ЄС залишалася незмінною, хоча відбулися певні зміни через зростання податку на зберігання в Німеччині. Ціни на TTF в Нідерландах зросли в III кварталі до €35,58 за МВт·год в середньому за місяць, порівняно з €31,69 за МВт·год у II кварталі.
– Помірний попит домогосподарств і невелике зростання промислового попиту вплинули на скорочення потреб у виробництві електроенергії на газі, в результаті чого загальний попит на газ в ЄС був дещо нижчим, ніж у 2023 році.
– ЄС достроково досяг своєї цілі щодо зберігання газу на рівні 90%, незважаючи на менші річні закачування протягом кварталу.

Автор