Хто приб’є на дверях ООН табличку «пороблено. розходьтеся»?

Віталій Гайдукевич

Входити в історію можуть лише особистості. Решта проходять непоміченими або вляпуються. Ким лишиться в історії Антоніу Гутерреш, португальский лівак, якого можна вважати могильником такого сумного явища як ООН?

Гутерреш приїхав до Путіна в Казань на БРІКС. В Швейцарію, коли йшлося про підтримку України, не приїздив, а до російського царька – аж бігом. Ні грама не спалився. Але що з соціаліста візьмеш.

Деграданство ООН при Гутерреші розквітло усіма барвами веселки. Занепадаючий формат “а поговорить” чимось нагадує безпорадній Сенат в Зоряних Війнах, – безтолкове ніочом, котрим користуються покидьки. Тож той, хто візьме на себе сміливість сформулювати новий формат форуму цивілізованих націй, змінить хід історії.

Після WWII також було передозування лівацтва і закоханість в соціалстичні марива. Тоді хід історії Старого Світу змінили помірковані праві, – ідею Європейського Союзу і НАТО просунули і реалізували люди з консервативним світоглядом. Комусь може бути дивним, але все логічно, – прогресивну ідею реалізовують консерватори. Чому? Бо відкидають крайнощі та обирають оптимальний маршрут.

Конрад Аденауер, Робер Шуман, Альчіде де Гаспері були християнськими демократами, в політичному спектрі це правоцентристи, помірковані консерватори. У розваленій Європі їм було куди складніше, аніж нинішнім керманичам чи, прости Господи, Гутеррішу. Особливо непереливки було де Гаспері, – Італія була пошарпана комуністичним впливом чи не найбільш. Але діди-засновники змогли створити спільноту на базі цінностей і змінити хід історії. Звісно, потім Євросоюз наробив віз помилок, але в критичний момент було зроблено оптимальний вибір.

До слова, вибір, над яким Старий Світ дискутував вже доволі давно. Четвертий на світлині – Ріхард Ніколас Куденгофе-Калерґі. Він був ідеологом панєвропейської ідеї, котра співзвучна з Євросоюзом і виросла з попередніх дискусій ще XIX століття. Кундегофе-Калерґі критикував пріоритети, котрі розставили батьки-засновники ЄС на початках, але з пісні слів не викинеш, – чимало панєвропейських ідей було закладено у фундамент Євросоюзу.

Кажуть, що час політиків-візіонерів минув. Але в 1945 році на розвалинах Старого Світу взагалі важко було зрозуміти, з якого боку достукатися до людей. Втім знайшлися ті, хто змогли. Хтось має знайтися і зараз…

 

На заставці: Генсек ООН Гутерреш приїхав до путіна в Казань на БРІКС. Фото: скриншот відео

Автор