Світ 11 лютого. Результати дня:

Iliya Kousa

Справа офшорного скандалу в Панамі, антитерористична операція в Єгипті, референдум в Туреччині, голосування у Швейцарії, битва за Аль-Баб в Сирії, протести в Іраку та багато іншого.

Африка: 
– П’ятеро цивільних були вбиті терористами «Ісламської держави» на Синайському півострові в Єгипті. Їх підозрювали у нібито «співпраці з урядом».

– Голова військової розвідки Єгипту, генерал Мухаммед Фарах Аш-Шехат повідомив, що за весь час антитерористичної операції єгипетських військ проти «Ісламської держави» на Синайському півострові з вересня 2015 року були вбиті близько 500 джихадистів.

– Єгипетська влада заборонила на території країни ісламістський рух «Аль-Хазм», пов’язаний з організацією «Брати-мусульмани», яка вважається в Єгипті терористичною. Рух вже кілька разів брав на себе відповідальність за теракти на території Єгипту.

– Шестеро людей затримані силами безпеки Тунісу в провінції Монастір за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держави».

Америка: 

– У Панамі заарештували засновників юридичної компанії «Mossack Fonseca» за підозрою у хабарництві. Суд відмовився відпустити їх під заставу. Роман Фонсека та Юрген Моссак очолюють компанію, яка у 2016 році опинилася в центрі «офшорного скандалу» за участі впливових політиків по всьому світу. Компанію звинувачують у тому, що вона отримала хабарі від бразильської будівельної корпорації «Odebrecht».

– У Бразилії понад 100 людей загинули внаслідок сплеску насилля у штаті Еспіріту-Санту. Там поліція оголосила страйк та не вийшла на роботу. Вони вимагають підвищення заробітних плат та покращення умов праці. Це призвело до різкого зростання рівня злочинності. Через це, уряд направив у регіон військових. Вони перебрали на себе поліцейські функції.

– За даними телеканалу «CNN», американські спецслужби отримали докази частини компромату на президента США Дональда Трампа. Зокрема, це стосується його нібито зв’язків з Росією.

– Папа Римський Франциск закликав сторони конфлікту у Венесуелі провести мирні переговори у Ватикані. Втім, опозиція відмовилася. Протистояння між президентом країни Ніколасом Мадуро та парламентом, який контролюється опозиційними партіями, триває вже півроку. Через це економічна ситуація у Венесуелі різко погіршилася. В країні – гострий дефіцит продовольчих товарів, а інфляція сягнула 800%.

– ЦРУ США відмовилося надати доступ до таємної інформації Робіну Таунлі – заступнику радника президента США з питань національної безпеки Майкла Флінна. Через це Таунлі був змушений покинути своє місце у Раді з національної безпеки. Основна причина відмови – у скептичному ставленні Таунлі та Флінна до методів, які застосовують спецслужби у своїй роботі.

Азія: 

– У Казахстані 15 людей затримали за підозрою у тероризмі. Арешти пройшли в містах Алмати та Астана. Під час обшуку конспіративної квартири підозрюваних вилучили вибухівку та джихадистську літературу. Підозрюють, що вони могли мати зв’язки з терористами «Ісламської держави».

– Турецька влада призначила на 16 квітня референдум щодо поправок до Конституції. Вони передбачають перехід до президентської форми правління, скасування посади прем’єр-міністра та збереження членства глави держави в його партії. Прихильники законів кажуть, що вони можуть спростити систему управління державою. Противники ж поправок стверджують, що це призведе до фактичної узурпації влади президентом країни Реджепом Таїпом Ердоганом.

Європа: 

– У Білорусі затримали українського письменника Сергія Жадана за підозрою у «терористичній діяльності». Пізніше, з’ясувалися, що він фігурує у «чорних списках» Росії, а тому йому дали 3 доби, щоб залишити територію країни. Невдовзі, після розмови між міністрами закордонних справ Білорусі та України щодо інциденту, Жадану дозволили залишитися в Білорусі.

– У Швейцарії проходить референдум, на якому громадяни мають вирішити, чи давати громадянство мігрантам у третьому поколінні. В країні діють найбільш суворі закони щодо отримання громадянства. Наприклад, нащадки мігрантів, чиї діди та бабусі іммігрували до Швейцарії з інших країн, не мають права на громадянство, навіть якщо народилися в Швейцарії та прожили тут все життя. Для отримання швейцарського громадянства, необхідно прожити в країні не менше 12 років, здати тести географії та мови, заплатити кілька тисяч франків. Противники ініціативи кажуть, що це спрощення процедури може призвести до безконтрольного зростання охочих отримати громадянство.

Близький Схід: 

– Турецька армія та її союзники з боями пробилися до західних кварталів міста Аль-Баб на півночі провінції Алеппо. Вони зайняли 20% міста та південне передмістя. Аль-Баб є головним бастіоном терористів «Ісламської держави» в регіоні. З півдня на нього наступають підрозділи сирійської армії. Вони звільнили від терористів селища Абу Тальталь та Аль-Шамавійя і розпочали штурм міста Тадеф – останнього форпосту бойовиків перед Аль-Бабом.

– Терористи «Ісламської держави» стратили 40 цивільних у місті Аль-Баб на півночі сирійської провінції Алеппо. Людей звинуватили у тому, що вони нібито «допомагають сирійським військам».

– Один з членів опозиційної «Національної ради опозиційних та революційних сил» Сирії Насер Аль-Харірі очолить делегацію опозиційних сил на мирних переговорах у Женеві. Також до делегації увійдуть представники «саудівської групи» – Вищого комітету з переговорів, «московської групи» та «каїрської платформи», а також незалежні сирійські опозиційні політики.

– Семеро людей загинули та 320 зазнали поранень внаслідок сутичок між демонстрантами та поліцією у Багдаді в Іраку. Тисячі людей вийшли на вулиці, вимагаючи проведення реформ та призначення технократичного уряду. Більшість мітингувальників – прихильники шиїтського проповідника-реформатора Муктади Ас-Садра. Вони намагалися проникнути «зелену зону» – район, де розташовані будівля парламенту та посольства. Поліція застосувала сльозогінний газ та кийки. Серед загиблих – співробітник правоохоронних органів. Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді доручив провести розслідування трагедії.

Автор