Світ 10 лютого. Результати дня

Iliya Kousa

Провалена апеляція Трампа у США, тиснява в Анголі, справа «офшорного скандалу» в Панамі, справа «Petrobras» в Америці, масові вбивства в Бразилії, землетрус на Філіппінах, «войовничий» Борис Джонсон, бої за Аль-Баб в Сирії та багато іншого.

Африка:

– У Кенії тисячі співробітників лікарень вийшли на страйк, вимагаючи підвищення зарплат.

– 17 людей загинули внаслідок тисняви на стадіоні в Анголі. Фанати почали штурмувати ворота стадіону, щоб потрапити на футбольний матч. Через це сталася трагедія. Серед загиблих є також діти. Поліція розпочала розслідування.

– У Демократичній Республіці Конго 56 людей вбиті внаслідок сутичок між поліцією та прихильниками місцевого племінного вождя у місті Кананга.

Америка:

– Апеляційний суд США відмовився відновлювати дію міграційного указу президента Дональда Трампа, який забороняє в’їзд до США громадянам семи переважно мусульманських країн та сирійським біженцям. У відповідь, Трамп заявив, що може ухвалити новий указ.

– Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе прибув з офіційним візитом до США, де мав зустріч із президентом Дональдом Трампом. Візит триватиме два дні. Обидва лідери мають намір після офіційних зустрічей провести вікенд у Мар-а-Лаго – резиденції Трампа у Палм-Біч.

– Президент США Дональд Трамп та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо мають намір провести офіційну двосторонню зустріч у Вашингтоні 13 лютого.

– Понад 100 людей убиті на півночі Бразилії. У штаті Еспіріто Санто – страйкують поліцейські. Через це вулиці регіону ніхто не охороняє. Це призвело до поширення хаосу та безладу. Сотні людей грабують магазини, нападають на людей та крадуть автівки. Через це уряд ввів до штату федеральні війська та загони елітної федеральної поліції. Найбільше загинуло людей у місті Віторіа.

– У Панамі поліція затримала засновників юридичної компанії «Mossack Fonseca», яка опинилася в центрі «офшорного скандалу» минулого року за участі світових лідерів, громадських діячів та митців. Рамон Фонсека та Юрген Моссак підозрюються у сприянні хабарництва. Генпрокуратура країни також провела обшуки в офісі компанії. Слідчі вважають, що компанія створила офшорні рахунки для будівельної корпорації «Odebrecht» з Бразилії. Цю компанію підозрюють у перерахуванні «відкатів» політикам різних країн регіону за вигідні будівельні контракти. Роман Фонсека, натомісь, заявив, що не причетний до корупції «Odebecht», але хабарі від нього отримував навіть президент Хуан Карлос Валера. «Odebrecht» – найбільша будівельна компанія Південної Америки. Вона багато років була основним будівельним підрядником бразильської державної нафтової компанії «Petrobras», яка також фігурує у справі про корупцію та фінансові махінації. Колишній гендиректор компанії Марселу Одебрехт був затриманий силовиками та у березні 2016 року отримав 19 років ув’язнення. Він заявив, що його компанія роздала хабарів на суму в 800 мільйонів доларів по всій Латинській Америці. Серед тих, хто взяв гроші та надав вигідні контракти компанії – екс-президент Бразилії Луїс Ігнасіу Лула да Сільва, екс-президент Перу Алехандро Толедо, сенатор Бразилії Ренан Калейрос та інші.

– Суд у Перу дав дозвіл на арешт екс-президента країни Алехандро Толедо у справі про хабарництво. Колишній глава держави перебуває у Франції. Всі звинувачення – відкидає.

– Суд у Бразилії дозволив розпочати розслідування проти екс-президента країни Жозе Сарнея, сенатора Румеро Жука та колишнього голови Сенату Ренана Калейроса у справі про розтрату та хабарництво, пов’язаних із компанією «Petrobras».

– Томас Прайс затверджений Сенатом США на посаду міністра охорони здоров’я США. Він вважається одним з критиків системи «Obamacare», як пообіцяв скасувати Дональд Трамп.

Азія:

– Президент США Дональд Трамп та лідер КНР Сі Цзіньпінь провели першу телефонну розмову. Під час неї, лідер КНР отримав запевнення від Трампа у дотриманні політики «одного Китаю», тобто невизнання Тайваню окремою державою.

– Щонайменше четверо людей загинули та понад 120 зазнали поранень внаслідок землетрусу на Філіппінах. Епіцентр катаклізму був на півдні країни. Там нині немає світла.

Європа:

– Міністр внутрішніх справ Нідерландів Рональд Пластерк заявив, що має сумніви щодо автентичності майже 400 тисяч підписів під петицією, яка ініціювала голосування про призупинення Угоди про асоціації між Україною та ЄС. За його словами, особи підписантів встановили, але чи дійсно вони підписували петицію – невідомо.

– У Франції в місті Монпельє сили антитерористичних операцій запобігли теракту, який мав статися в Парижі. Затримали трьох підозрюваних. Один з них мав стати смертником. Під час обшуку їх будинку знайшли вибухівку, зброю та джихадистську літературу.

– Колишній губернатор Пермського краю Віктор Басаргін, який нещодавно пішов зі своєї посади, призначений головою Ространснадзора у Москві. Він вважається людиною, близькою до кола оточення президента РФ Володимира Путіна.

– За повідомленням видання «The Guardian», міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон закликав уряд до продовження поставок зброї та бомб Саудівській Аравії для її кампанії в Ємені.

Близький Схід:

– Президент США Дональд Трамп заявив, що рішення Ізраїлю розширити будівництво незаконних єврейських поселень на окупованих палестинських територіях «не є добрим для миру».

– Президент Сирії Башар Аль-Асад розкритикував ідею створення «безпечних зон» в Сирії, які контролюватимуться різними країнами.

– Військовий командир терористичної коаліції «Тахрір Аль-Шям», яка була створена два тижні тому, оголосив про початок нової кампанії на північному заході Сирії з метою «звільнення всього Леванту». Основні удари бойовиків будуть нанесені у провінції Алеппо.

– США заблокували рішення Ради Безпеки ООН про призначення палестинця Саляма Файяда спеціальним представником генерального секретаря ООН в Лівії. Його кандидатуру напередодні вніс на розгляд РБ ООН генсек Антоніу Гутьєрреш.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» селища Аль-Шамавійя, Абу Тальталь та Дейр Каак на сході провінції Алеппо південніше міста Аль-Баб. Нині, вони за 2 км від міста. Сирійська армія вийшла безпосередньо до позиції турецьких військ та їх союзників.


На фото: президент США Дональд Трамп підписує скандальний міграційний указ, 25 січня 2017 року

Автор