Чому я не підтримую Супрун?

Mason Lemberg

Бачу багато хто з вас, шанованих мною людей, додав до своїх аватарок рамку “Я підтримую Супрун” чи написав пости в її підтримку, тому я теж вирішив висловитися з цього приводу, аби уникнути непорозумінь надалі.

Основне: Я НЕ підтримую Супрун.

А тепер поясню:
Так, я підтримую медичну реформу. Точніше підтримую мету медичної реформи – змінити принципи фінансування і оплати медичних послуг, прибрати канцелярщину, бюрократію і корупцію.
Це основне і навіть початок руху в цьому напрямку – це вже великий крок, який вартий підтримки і починань попри загрози.

То чому я не підтримую Супрун?
Тому що:

  1. Я підтримую політиків у 3 випадках:
    а) наявність результатів,
    б) наявність Вчинків,
    в) вони заслуговують на мою довіру і підтримку.
    Однак зараз я не бачу жодної підстави для цього, бо американський акцент і закордонна освіта не є для мене ознакою для довіри і підтримки, а більше нічого я, на жаль, не побачив. Сподіваюся, поки що…
  2. Підтримувати Супрун через те, що “горять” риги, Богомолець і Мусій я теж не буду. Бо руйнування (я сподіваюсь, що це колись відбудеться) ригівських схем в МОЗ не означає, що нові схеми не осідлають інші, і не означає успішність моделі Супрун.
    Хоча, безумовно, це є хорошою ознакою, але явно не достатньою.
  3. Абсолютно аналогічно, я не буду травити Супрун через незрозумілі зв’язки з рублеоптимістами і всякими дивними елементами. Бо вона має право спілкуватися з ким їй хочеться, а мене має цікавити не коло її спілкування, а результати її реформ.
    Хоча, безумовно, її “команда” є одною з ознак, що успіху її реформ ми не дочекаємося. Хотів би помилятися…
  4. Але основне, що мені не подобається: всіляке ігнорування адекватних актуальних запитань як зі сторони медиків, так і зі сторони пацієнтів. Коменти на фейсбуці видаляються, людей клеймлять, а відповідати на питання ніхто і не збирається, ніхто не збирається вирішувати проблеми.
    Проблеми виникають в процесі впровадження кожної реформи, але тут мова йде про людей, про їх здоров’я, про життя, безпеку, і мова йде про серйозні прогалини, а панове реформатори вирішили, що краще обмежитись “теплою ванною”.
    Ось, наприклад. Попри всю мою нелюбов до Самопомочі і Садового, вони абсолютно праві, кажучи, що не готові запускати реформу у Львові через незахищеність бази даних пацієнтів. І як ця проблема буде вирішуватися чи вирішується? Ви щось чули про якісь кроки?

Тому – ні, просто “підтримувати” непродумані дії Супрун і її команди я не збираюся.

Так, я вважаю, що поки що вона має залишитися на посаді і довести до якогось логічного кінця вже почате, але я зроблю все від мене можливе, щоб пані Супрун не опинилася в “теплій ванні”, купаючись в похвалах і улесливих словах, бо мова йде про життя і здоров’я моїх співгромадян.

Автор