Санкції на часі. 05.07.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 05.07.2024.

1. Очікується, що експорт російської нафти знизиться у липні.

– У липні цього року російський порт Новоросійськ зіткнеться з істотним зниженням обсягів експорту нафти на міжнародні ринки.
– Цього місяця як “Роснефть”, так і “Лукойл” різко зменшили відправку нафти за кордон з Новоросійська на цілих 220 тис бар на добу в порівнянні з минулим місяцем.
– Це пов’язано з тим, що обидві компанії вирішили направити свою сировину на внутрішні потреби, зокрема на російські НПЗ.
– «Роснефть» скоротить постачання на міжнародні ринки через Новоросійськ до 620 тисяч тонн цього місяця, тоді як у червні цей показник становив 1,06 млн тонн. Експорт «Лукойлу» також помітно знизиться і має становити 190 тис тонн у липні, порівняно з 580 тис у попередньому місяці.

2. Ціни в росії продовжать зростати через стрімке подорожчання логістики.

– Тарифи логістичних компаній збільшились на 10-66%% за останні місяці. Високий попит дає їм можливість планувати подальше підвищення цін на свої послуги до кінця 2024 року ще до 16%.
– Високі витрати на логістику впливають на кінцеві ціни споживчих товарів, де частка логістичних витрат у вартості може змінюватись від 2% до 16%.

3. Інфляція у росії з’їла пенсії.

– Реальний розмір пенсій цього року менший, ніж торік. Влада не може впоратися з інфляцією, яка вона зводить нанівець індексацію пенсій.
– З поправкою на інфляцію, реальний розмір у травні виявився на 0,6% меншим за минулорічний.
– За підсумками п’яти місяців зафіксовано також спад на 0,2%. У січні пенсії були проіндексовані (це відбувається щороку), але у лютому їх реальний розмір знову став меншим, ніж у лютому 2023 р., і з того часу в річному вираженні залишається нижчим.

4. Закордонні банки не віддають росіянам їхні єврооблігації.

– Швейцарський банк Julius Baer і банк LLB з Ліхтенштейну відмовили своїм клієнтам у продажу та переміщенні їхніх єврооблігацій, оскільки не можуть бути впевнені, що цінні папери не були заміщені в росії. Про це йдеться у повідомленнях, надісланих банками у відповідь на запити клієнтів.
– Обмежуючи клієнтів у розпорядженні їх євробондами, банки та Euroclear побоюються «задвоєння» активів, коли в інвестора буде і заміщений, і незаміщений папір.
– У такій ситуації закордонним інститутам простіше та безпечніше з погляду санкційних ризиків заборонити операції з цими паперами. З погляду подальшого розвитку ситуації з можливістю переміщати активи з недружньої інфраструктури у російську ситуація суперечлива.
– Можливо, становище все погіршуватиметься, але, з іншого боку, закордонні банки хотіли б позбутися токсичних для них паперів.

5. Російські магазини припиняють продажі зарубіжних вінілових платівок через санкції Євросоюзу.

– З’ясувалося, що 14-й пакет санкцій ЄС, який забороняє експорт до рф вінілу, його похідних та полімерів, торкнеться і музичних носіїв. Заборона позначиться не лише на торгівлі платівками, а й на російських музикантах, які замовляли їхнє виробництво в Європі.
– На даний момент у росії функціонує лише один завод із виробництва платівок, і його потужностей явно не вистачає.

6. США ввели санкції проти 4 компаній через зв’язки з китайською армією.

– Загалом США ввели санкції проти 6 компаній, 4 з яких за тренування китайської армії, а 1 за допомогу рф в обході санкцій. Сполучені Штати додали 6 компаній до свого списку торговельних обмежень, у тому числі чотири за їхній зв’язок з підготовкою військових сил Китаю.
– Зазначається, що дві компанії знаходяться в Китаї, одна – в Південній Африці, дві – в Об’єднаних Арабських Еміратах і одна – у Великій Британії.
– Компанії, включені до переліку, який контролюється Міністерством торгівлі США, потребують ліцензії на постачання американських товарів і технологій, в якій їм, швидше за все, може бути відмовлено.
“Запобігання використанню американських ноу-хау для підготовки військових пілотів КНР, а також запобігання використанню американських технологій для допомоги росії зміцнює національну безпеку США”, – заявив у своїй заяві міністр торгівлі США Метью Аксельрод.

7. Китай різко посилив контроль за товарами, що продаються в росію.

– Китай з 1 липня запровадив експортний контроль над широким асортиментом продукції, яка може використовуватись у військовій промисловості та товарах подвійного призначення. Таке рішення 30 травня ухвалило Міністерство торгівлі КНР.
– До списку потрапили обладнання, програмне забезпечення, технології, запчастини, комплектуючі, двигуни для авіації та космонавтики; все необхідне виробництва газових турбін; частина обладнання та софту для ливарної та металургійної промисловості; будь-яка проектна та технологічна документація для цих галузей.
– Тепер для експорту цієї продукції потрібен дозвіл міністерства комерції або ліцензія на експорт товарів подвійного призначення.
– Нові вимоги запроваджуються для всіх експортерів, вони вже ускладнили доставку до росії промислового обладнання та техніки.

8. Китайські чиновники щосили намагаються залучити іноземні інвестиції.

– Проте зусилля чиновників зіштовхуються зі скептицизмом через суперечливу політику Пекіна.
– У травні обсяг прямих іноземних інвестицій у Китаї досяг мінімуму, що відображає обережність інвесторів на тлі неоднозначних заяв Сі щодо національної безпеки та економічної відкритості.
– Незважаючи на те, що вищі керівники, включаючи Сі та прем’єра Лі Цяна, намагалися зміцнити довіру, геополітична напруженість та внутрішні репресії відлякували інвесторів.
– Багато закордонних місій Китаю приносять лише мінімальні результати.
– Китай, як і раніше, стикається з серйозними проблемами, вирішуючи подвійні завдання — забезпечення безпеки країни та пожвавлення економіки.

9. Прем’єр Угорщини Віктор Орбан не отримував мандат ЄС на візит до росії, повідомив голова євродипломатії Жозеп Боррель.

– Він зазначив, що Брюссель відкидає контакти з Москвою.
– За словами Бореля, візит прем’єра Угорщини до Москви можливий виключно у рамках двосторонніх відносин.

Автор