Санкції на часі. 10.07.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 10.07.2024.

1. В росії можуть зупинитися поставки китайських автомобілів.

– Російський авторинок може втратити останнього великого іноземного постачальника автомобілів. Існує загроза припинення імпорту в рф автомобілів та комплектуючих із Китаю.
– Такі ризики виникли через блокування платежів китайськими банками. Навіть якщо гроші за імпорт авто вдається довести до Китаю, там їхній подальший рух припиняється, а на те, щоб повернути платіж і спробувати знову, можуть йти місяці.
– У перший рік війни частка «китайців» на російському авторинку зросла з 9,6% до 31,1%, а за підсумками минулого року перевищила 40%, у грудні досягаючи 60%.
– Загалом на Китай припадає майже половина постачань імпортних товарів до росії, але цей потік опинився під загрозою після посилення режиму санкцій США в грудні.
– Китайські банки за банками Туреччини та ОАЕ почали масово блокувати платежі з росії, побоюючись вторинних американських санкцій за підтримку російського ВПК.
– З червня китайські банки масово відмовляються обробляти платежі з росії за вантажі, які планується везти залізницею. Наприкінці травня до блокування платежів підключилися банки Казахстану, який російські імпортери використовували як «транзитний хаб».

2. Російський «Норнікель» веде переговори з China Copper (належить Chinalco — великому виробнику алюмінію) про створення спільного підприємства, яке дозволить російській компанії перенести свої мідеплавильні потужності в Китай.

– Зазначається, що рішення про створення спільного підприємства буде ухвалено у найближчі кілька місяців. Продукція “Норнікеля”, швидше за все, споживатиметься всередині КНР.
– Якщо цей крок буде здійснено, це стане першим у росії переїздом вітчизняного заводу після того, як США та Великобританія заборонили біржам металів приймати новий алюміній, мідь та нікель, вироблені в росії.
– Норнікель і його метал не перебувають під санкціями США чи Європи, але багато західних споживачів більше не будуть купувати метал російського походження після вторгнення росії в Україну.

3. Експорт російської нафти рекордно впав вперше з початку війни.

– Вивезення сирої нафти з росії впало на 27% за тиждень до 7 липня. Такого значного падіння ще не було з того часу, як путін почав вторгнення в Україну.
– Середньодобові поставки впали порівняно з попереднім тижнем на 1 млн. барелів – з 3,66 млн. до 2,67 млн. росія практично не експортувала менше 3 млн. барелів на добу з кінця січня.
– Динаміка за останні чотири тижні, що згладжує волатильність перевезень, виявилася менш яскравою: падіння, що склало 6% (з 3,48 млн до 3,27 млн), виявилося найзначнішим з лютого.
– Тижневий експорт впав у всіх трьох напрямках – чорноморському, балтійському, тихоокеанському.
– Очевидних причин скорочення немає, але серед них може бути збільшення постачання нафтопродуктів у результаті зростання виробництва на НПЗ (дані за перші дні липня свідчать, що воно виявилося максимальним із грудня). Частина заводів завершила плановий ремонт, а інші відновили випуск після атак українських безпілотників.

4. У російських ракетах того ж типу, що вразила київську дитячу лікарню, використовуються західні компоненти.

– Ракета Х-101 є однією з найсучасніших крилатих ракет росії й відіграє найважливішу роль у кампанії повітряних ударів по Україні, що посилюються.
– Росія виробляє майже у вісім разів більше Х-101, ніж до лютого 2022 року, але все ще залежить від комплектуючих із західних країн, особливо США.
– Хоча санкції відрізали росію від деяких передових компонентів, оборонний сектор Кремля звернувся до мікропроцесорів та інших передових технологій, не призначених для військового використання.
– Два компоненти були марковані як вироблені швейцарською компанією STMicroelectronics, а решта – американськими виробниками чіпів, включаючи Texas Instruments, Analog Devices та Intel.
– Всі товари в основному призначені для цивільного використання, причому деякі з них є досить старими.
– Аналіз російських документів, проведений Financial Times, показує, як російські компанії в 2023 році змогли отримати деталі, ідентичні тим, що використовувалися в січневій Х-101, просто купивши їх на відкритому ринку та імпортувавши через Китай.
– Ракета Х-101 може містити більше ніж 50 різних деталей іноземного виробництва.

5. В японському місті Осака затримали громадянина росії за підозрою в постачанні гідроциклів із Японії в обхід антиросійських санкцій.

– Це перший відомий випадок затримання росіянина в Японії через обхід санкцій.
– Зазначається, що затриманий — це 38-річний громадянин росії, представник торговельної компанії Astrade, яка має офіс в Осаці.
– У січні 2023 року, стверджується в матеріалах справи, він експортував в обхід санкцій гідроцикли, двигуни для кораблів і мотоцикли.
– Усього йдеться про товари на суму приблизно 42 млн єн (близько $260 тис).

6. Міністерство юстиції США заявило, що зірвало російську операцію, яка використовувала підроблені облікові записи в соціальних мережах, вдосконалені штучним інтелектом, для таємного поширення прокремлівських повідомлень у Сполучених Штатах і за кордоном.

– Вибори у США стануть об’єктом як хакерських атак, так і прихованих спроб впливу на соціальні мережі з боку іноземних ворогів.
– Високопоставлені чиновники США публічно заявили, що стежать за схемами, спрямованими на зрив голосування.
– Міністерство юстиції отримало дозвіл суду на арешт двох доменних імен і обшук майже 1000 облікових записів у соціальних мережах, імовірно пов’язаних із цими зусиллями.
«Цими діями Міністерство юстиції зірвало підтримувану російським урядом пропагандистську кампанію з використанням штучного інтелекту та ботоферми для поширення дезінформації в Сполучених Штатах і за кордоном», — заявив генеральний прокурор Меррік Гарленд.

7. Саудівська Аравія пригрозила розпродажем боргів ЄС у разі конфіскації російських активів.

– Ідея конфіскації заморожених на Заході російських валютних резервів, яку просували США та підтримувала Великобританія, не сподобалася Саудівській Аравії.
– Ер-Ріяд попередив західні країни про свою позицію і навіть погрожував продати деякі активи єврозони, де знаходиться основна частина резервів росії.
– Міністерство фінансів Саудівської Аравії приватно повідомило деяким країнам «великої сімки», що виступає проти ідеї конфіскації. Одне з джерел назвало це завуальованою загрозою.
– За словами двох інших, саудівці сказали, що можуть продати боргові зобов’язання Франції.
– Європейські країни, де заморожено близько 260 млрд євро російських резервів ($280 млрд), і самі не хотіли конфіскувати їх, боячись саме того, про що говорили саудівці, — підрив довіри до євро.
– Взимку вони домовилися передавати Україні лише дохід, що отримується за паперами, що належать ЦБ рф; він оцінюється у 3-5 млрд євро на рік.
– Але ідею конфіскації деякий час просували у Вашингтоні – у квітні Конгрес США включив можливість зробити це до законопроєкту про допомогу Україні. Також її підтримав офіційний Лондон.

8. США розглядають можливість запровадження додаткових санкцій проти нафти рф, але хочуть уникнути підвищення ціни цього виду палива на світовому ринку. Про це заявила глава американського Мінфіну Джанет Єллен.

9. Міністерство захисту клімату Австрії створило комісію, яка має вивчити контракт енергетичної компанії OMV з російським “Газпромом”, що був продовжений у 2018 році до 2040 року, та визначити, чи можна його достроково припинити.

– Комісія має розслідувати, чи існує спосіб вийти з контракту з “Газпромом”, та проаналізує політичні обставини продовження дії контракту в 2018 році.
– За словам австрійського міністра клімату Леонор Гевесслер, “продовження контракту у 2018 році було помилкою”, а його зміст досі відомий лише OMV, позаяк це приватна компанія.
– У межах розслідування окремі члени комісії зможуть отримати доступ до тексту домовленості з “Газпромом”.

10. ОАЕ закупили рекордну кількість нафтопродуктів із рф.

– За 2023 рік Об’єднані Арабські Емірати значно збільшили обсяг закупівель російських нафтопродуктів, досягнувши рекордної позначки $971,4 млн, що вчетверо більше, ніж попередні показники.
– Також було помітне зростання імпорту російського вугілля в 1,7 разу до 75,3 млн.
– Загальний товарообіг між росією та ОАЕ зріс на 3,5 відсотка, досягнувши $11,2 млрд.
– Незважаючи на введення європейського ембарго на російські нафтопродукти, російські нафтові компанії змогли успішно перейти на інші ринки, причому ОАЕ стали одним з найбільших покупців бензину, поступившись тільки Нігерії.

 

Фото: Li Hanchi / VCG

Автор