Світ 20 травня. Результати дня

Окрім традиційного огляду новин – сюжет по Брюссельській зустрічі.

Візова боротьба ЄС, пошукова операція в Середземному морі, бої в Лівії, політична криза у Венесуелі, новий президент Тайваню, політична турбулентність в Ізраїлі та багато іншого.

Африка:

– У Нігерії знайшли другу дівчинку з міста Чібок, яку викрали бойовики «Боко Харам» у 2014 році. Пошуки ще понад 200 – тривають.

– Єгипетські рятувальні кораблі виявили уламки зниклого напередодні пасажирського літака «EgyptAir». Особисті речі пасажирів та частини аеробуса буди знайдені у 290 км від єгипетського порту Александрія. Президент Єгипту вже висловив співчуття родинам загиблих.

– 32 лівійських військовослужбовців загинули у боях з бойовиками «Ісламської держави» західніше міста Сірт. Семеро бійців були вбиті внаслідок теракту біля містечка Буерат Аль-Хуссун. Решта – під час наступу терористів на Абу-Грейн.

– Два лівійських Центральних банки, які підпорядковуються різним урядам, заявили, що в односторонньому порядку випускатимуть власні лівійські динари. На думку експертів, це призведе до економічного хаосу.

Америка:

– США внесли до списку терористичних організацій відділення «Ісламської держави» у Лівії, Ємені та Саудівській Аравії.

– Верховний суд Венесуели визнав правомірним рішення президента Ніколаса Мадуро про введення надзвичайного стану в країні.

– Парламент Болівії ухвалив закон, яким дозволив громадянам легально змінювати стать.

– Один з колишніх прокурорів Буенос-Айреса в Аргентині повідомив, що колишній прокурор Альберто Нісман, який розслідував справу проти екс-президента Крістіни Фернандес де Кіршнер, міг бути доведений до самогубства.

– Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо виступив за те, щоб Велика Британія залишилася у складі ЄС.

Азія:

– На Тайвані пройшла церемонія інавгурації нового президента – Цай Інвень. Вона стала першою жінкою-президентом в історії країни.

– Турецький парламент ухвалив рішення про скасування депутатської недоторканності. Закон був ініційований президентом Ердоганом. Опозиція виступила проти, заявивши, що це відкриває владі можливості для арешту опозиціонерів за надуманими справами. Турецька влада каже – це для боротьби з «прихильниками терористів».

– У Камбоджі тисячі людей вшанували пам’ять жертв тоталітарного режиму червоних кхмерів у 1970-х роках. Люди традиційно зібралися на так званих «Полях смерті». На цьому місті червоні кхмери стратили велику кількість осіб. За різними оцінками, у період з 1975 по 1978 роки за час правління кхмерів були знищені до 3 мільйонів людей, що складає понад чверть населення країни.

– Правозахисна організація «Human Rights Watch» закликала світ змусити Туреччину приймати сирійських біженців на її кордоні. Також правозахисники засудили вбивства біженців турецькими прикордонниками.

Європа:

– У Брюсселі відбулася зустріч міністрів юстиції та внутрішніх справ країн ЄС. Лібералізація візового режиму була топ-темою заходу. Найбільше суперечок викликало питання скасування віз для Грузії, України, Туреччини та Косова. Частина міністрів висловила неготовність повністю відкрити кордони в умовах міграційної кризи. На зустрічі погодили спрощення механізму обмеження надання віз громадянам у разі небезпеки.

– У Франції в Парижі відбулося перше судове слухання у справі паризьких терактів. Головний фігурант справи – терорист Салах Абдеслям – відмовився відповідати на питання у суді.

– Лідер французької партії «Національний фронт» Марін ле Пен заявила, що у разі перемоги на президентських виборах – визнає Крим територією РФ.

– У центрі Києва в Україні пройшов марш прихильників та членів громадянського руху і полку «Азов». Учасники мітингу протестували проти проведення будь-яких виборів на окупованих територіях Донбасу.

– У російському Сочі пройшов другий день саміту «Росія-АСЕАН». Президент Росії Володимир Путін зустрівся із лідерами Малайзії, Камбоджі та В’єтнаму.

Близький Схід:

– Міністр оборони Ізраїлю Моше Яалон подав у відставку на тлі конфлікту із керівництвом партії «Лікуд». Він заявив про «моральні та професійні розбіжності» із прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньяху. Причиною розладу стало рішення прем’єра включити до складу керівної коаліції в парламенті ультранаціоналістичну партію «Мій дім – Ізраїль» на чолі із екс-міністром закордонних справ Авігдором Ліберманом. Саме йому Нетаньяху запропонував посаду міністра оборони. До того ж, самі члени партії Лібермана критикували Яалона за те, що то дав дозвіл на засудження ізраїльського військового, який жорстоко вбив пораненого та беззбройного палестинця два місяці тому Яалон назвав Лібермана «екстремістом» та висловив «жаль» з приводу рішення партії. Щоправда, зазначив – з політики не йде, а лише бере невелику перерву. При цьому лише 27% ізраїльтян підтримують призначення Лібермана.

– В Іраку відбулася демонстрація, учасники якої здійснили спробу порватися до «зеленої зони» Багдада, де розташовані урядові будівлі та посольства. Поліція застосувала сльозогінний газ. Протестувальники вимагали призначити технократичний уряд.

– Радикальний саудівський проповідник Абдалла Аль-Мухайсані, що проживає на півночі Сирії, закликав сирійську опозицію відмовитися у своїй політичній програмі від сирійської ліри та прийняти турецьку валюту.

Ілія Куса, “5 канал”

Автор