На що сподіватись українським пенсіонерам

Джон Доу Джонс

20 лютого 2020 року перший заступник Міністра соціальної політики Наталія Ненюченко зазначила, що 82,7% пенсіонерів отримують пенсію до 4 тис. грн, а це нижче фактичного прожиткового мінімуму.

«За наявності обмеженого фінансового ресурсу солідарної пенсійної системи, тіньової зайнятості, тіньової виплати заробітної плати та враховуючи те що лише 5% працюючих приймають участь у системі недержавного пенсійного забезпечення (при цьому більшість сплачують внески не регулярно і в недостатньому розмірі), рівень пенсійного забезпечення майбутніх пенсіонерів буде знижуватися», – заявила вона. 

  • 78432 осіб мають пенсію до 1400 грн
  • майже 4 млн осіб мають – від 1500 до 2000 грн
  • майже 4 млн – від 2 тис до 3 тис грн

Дані Пенсійного фонду України

Ще 5 листопада минулого року під час зустрічі з керівництвом Верховної Ради та Кабінетом міністрів, що відбулася в Офісі Президента, Володимир Зеленський наголосив, що міністр соціальної політики Юлія Соколовська має забезпечити запровадження сервісу призначення пенсій та отримання довідок за допомогою спеціального мобільного додатка до кінця року, а також запровадити механізм призначення пенсій при досягненні пенсійного віку без звернення особи.

У ПРОЕКТІ Концепції державної політики щодо досягнення цілі «3.4 Для людей похилого віку створені умови для активного життя, вони мають кваліфікований та сучасний догляд і гідне матеріальне забезпечення. Створені умови для безпечного добровільного пенсійного накопичення» Програми діяльності Кабінету Міністрів України зазначається:

    • Запровадження сервісу призначення пенсій, отримання довідок для оформлення листків непрацездатності, довідок про доходи за допомогою мобільного додатку. Термін: 01.12.2019 – 31.12.2019.
    • Запровадження механізму призначення пенсій при досягненні пенсійного віку без особистого звернення до територіальних органів Пенсійного фонду України. Термін виконання: 01.01.2020 – 30.06.2020.
    • Забезпечення можливості автоматичного розрахунку прогнозного розміру пенсії – «Пенсійний калькулятор». Термін виконання: 01.12.2019 – 31.12.2019

(Чи мають усі пенсіонери смартфони, чи зможуть ті, хто не має, придбати смартфон за свою пенсію, і чи спроможуться користуватися мобільним додатком – не уточнюється).

Проблема людей пенсійного віку в країні є дуже гострою і ситуація знаходиться в критичному стані. Проте уряд, працюючи з серпня 2019 року, ще не представив своє бачення реформування системи пенсійного забезпечення у країні.

Відповідно до Проекту плану реалізації програми уряду:

    • Підготовка та обговорення концепції Пенсійного кодексу України передбачена на період 01.2020 – 30.09.2020
    • Розроблення Пенсійного кодексу України: 10.2020 – 31.12.2022.

Для переважної більшості людей похилого віку пенсія є єдиним готівковим джерелом доходів для існування. При цьому за умови маленького розміру пенсій такі люди потребують додаткового соціального забезпечення. Більшість майбутніх пенсіонерів також матимуть маленькі розміри пенсій, оскільки переважна частина працюючого населення отримують офіційну заробітну плату не більше двох мінімальних заробітних плат: у 2019 році з 10,3 млн працюючих53,8%, у 2018 – 60,0%, у 2017 році – 62,8%. Водночас лише 5% беруть участь у системі недержавного пенсійного забезпечення (при цьому більшість сплачують внески нерегулярно і в недостатньому розмірі).

Окрім низьких пенсій і низького матеріального забезпечення, у країні відсутнє розвинуте інклюзивне середовище та доступні послуги, що не дає можливості людям похилого віку інтегруватися у соціум, вести повноцінне життя.

Уряд має усвідомити, що за незмінних демографічних умов, коли кількість населення старшого віку зростає, а кількість економічно активного зменшується (зменшення народжуваності та міграційні процеси), та без проведення урядової політики створення стимулів до формування заощаджень на власну старість рівень пенсійного забезпечення майбутніх пенсіонерів буде знижуватися, і ситуація із забезпеченням людей похилого віку тільки погіршуватиметься.

Основною проблемою системи пенсійного забезпечення є те, що вона призводить до існування бідності більшості людей похилого віку. Проблема потребує негайного вирішення. У 2020 році бюджет Пенсійного фонду України збільшиться до 448,6 млрд грн, що означає збільшення витрат на пенсійне забезпечення лише на 13%. З таким бюджетом говорити про істотне збільшення пенсій неможливо.

    • З 1 червня мінімальна пенсія зросте на 74 грн (4,5%) до 1712 грн і з 1 грудня ще на 57 грн (3,3%) – тобто в цілому за рік надбавка до мінімальної пенсії складе 131 грн.

У 2020 році передбачається індексація пенсій лише орієнтовно з урахуванням коефіцієнта 1,10. Крім того, відповідно до встановленого Кабінетом міністрів порядку індексації пенсій, таке підвищення, як і в попередньому році, не поширюватиметься на пенсії, призначені з 2018 року. Таким чином не забезпечується скорочення розриву у розмірах пенсій, призначених у різні роки, який становитиме майже два рази. Влада має переглянути порядок індексації пенсій для забезпечення осучаснення всіх раніше призначених пенсій, має провести щорічну індексацію пенсій більш вищими темпами ніж передбачено законодавством; наблизити мінімальну пенсію до фактичного розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

У звіті уряду йдеться про досягнення у збільшенні соціальних стандартів. Однак слід наголосити, що зростанню мінімальних соціальних стандартів маємо завдячувати Петру Порошенку, його уряду і народним депутатам попереднього скликання. Зокрема, відповідно до звіту на 1 січня 2020 порівняно з 1 січня 2019:

  • прожитковий мінімум зріс на 9,4%;
  • мінімальна заробітна плата – на 13,2%;
  • мінімальний розмір пенсії – на 9,4%;
  • середній розмір пенсії станом на 1 січня 2020 р. становив 3083 грн, що на 16,5% більше порівняно з 1 січня 2019 р. (2646 грн); при цьому основне зростання з 2646 до 3006 грн відбулося якраз за перше півріччя 2019 року;
  • рівень бідності за абсолютним критерієм за перше півріччя 2019 року знизився на 6.2 в.п. і становив 25,5% проти 31,7% у І півріччі 2018 року.

Автор